15 Aralık 2013 06:00

Balbay’a verilen karar herkese uygulanmalı

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, “Uzun tutukluluk süresi sadece seçilenlerle sınırlı tutulmamalıdır. Uzun tutukluluk süresi hak ihlali ise, bunda seçilmiş ya da normal vatandaş ayrımı yapılmamalıdır” dedi.

Paylaş

İbrahim Aslan

Anayasa Mahkemesi’nin CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay’a ilişkin gerekçeli kararını değerlendiren Anayasa Hukuku Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, “Uzun tutukluluk süresi sadece seçilenlerle sınırlı tutulmamalıdır. Uzun tutukluluk süresi hak ihlali ise, bunda seçilmiş ya da normal vatandaş ayrımı yapılmamalıdır” dedi. Avukat Ercan Kanar ise, tutuklu BDP’li vekiller için mahkemelerin gerekçeli kararı beklemelerine gerek olmadığını belirterek, “eşitlik ilkesi” gereğince sadece seçilmişler değil, uzun süre tutuklu kalan herkes için kararın uygulanması gerektiğini söyledi.

‘AYRIM YAPILMAMALI’

AYM’nin Balbay hakkında “seçilme ve temsil hakkı” ile “uzun tutukluluk” süresine ilişkin verdiği kararı değerlendiren Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, AYM’nin kararının daha geniş yorumlanması gerektiğine işaret etti. Kaboğlu, “AYM’nin kararına eleştirel bakmak gerekiyor. Tutukluluk süresi sadece seçilenlerle sınırlı tutulmamalıdır. Uzun tutukluluk süresi hak ihlali ise, bunda seçilmiş ya da normal vatandaş ayrımı yapılmamalıdır” dedi.

'TÜM VEKİLLER İÇİN UYGULANMALI’

AYM’nin gerekçeli kararına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Avukat Ercan Kanar ise, geçmişte yapılan başvuruların AYM tarafından reddedildiğini hatırlatarak, Balbay’a ilişkin verilen kararın tüm tutuklu milletvekilleri için uygulanması gerektiğini vurguladı. Balbay için verilen “yurt dışına çıkış” yasağını doğru olmadığını da söyleyen Kanar, “Bir milletvekili sadece yurt içinde temsil hakkını yerine getirmiyor. Yurt dışında da temsil ettiği insanlar için çalışmalar yapıyor. İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel için de yurt dışına çıkış yasağı var. Bunun için başvuru yapmıştık, ama bundan bir sonuç çıkmadı” dedi.

'HERKES İÇİN UYGULANMALI’

Tutuklu BDP’li milletvekilleri için mahkemelerin AYM’nin Balbay hakkındaki gerekçeli kararı beklemelerine de değinen Kanar, “Gerekçeli kararı beklemelerine gerek yoktu. Anayasa Mahkemesi’nin kararına göre, BDP’li milletvekillerinin de hemen tahliye edilmesi gerekiyor. Anayasa Mahkemesi’nin kararı bağlayıcıdır ve bunu tüm mahkemelerin uygulaması lazım” diye konuştu.

Kanar, “uzun tutukluluk” süresine ilişkin ise, bunun eşitlik ilkesi gereğince sadece seçilmişler ya da temsil hakkı olanlar için değil, uzun süre tutuklu kalan herkes için uygulanması gerektiğinin altını çizdi.


DEMOKRASİNİN GEREKLERİNE UYGUN DEĞİL

AYM’nin gerekçeli kararında diğer önemli bir nokta ise, “uzun tutukluluk” süresine ilişkin yaşanan ihlale dikkat çekilmesi. Kararda uzun tutukluluk süresine ilişkin, “Başvurucunun makul olmayan bir şekilde tutuklu kalması, yasama faaliyetlerine katılmasını engellemiştir. Başvurucunun milletvekili olduktan sonra tutuklu kaldığı süre de gözetildiğinde, seçilme ve milletvekili olarak siyasi faaliyette bulunma hakkına yönelik bu ağır müdahalenin ölçülü ve demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olduğu söylenemez. Açıklanan nedenlerle Anayasa’nın 19. maddesinin 7. fıkrasıyla bağlantılı olarak 67. maddesinin 1. fıkrasının ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir” diye belirtildi.


SEÇİLME HAKKINA MÜDAHALE

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay hakkında verdiği kararın gerekçesi öndeki gün açıklandı. AYM’nin gerekçeli kararında, Balbay’ın milletvekili seçilmiş olmasına rağmen, devam eden tutukluluk halinin “seçilme hakkına bir müdahale” olduğu belirtildi. “Başvurucu, milletvekili seçildikten sonra tahliye edilmediğinden Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yemin edememiş ve milletvekilliği görevini fiilen yerine getirememiştir. Bu görevin yerine getirilmesine engel olan tutukluluk halinin milletvekili olarak siyasi faaliyet ve temsil hakkını engellemesi nedeniyle seçilme hakkına bir müdahale teşkil ettiği açıktır’’ denilen kararda, seçilme ve temsil hakkının ihlal edildiğine vurgu yapıldı. Kararda, “Başvurucunun seçilme ve temsil hakkıyla yargılamanın tutuklu olarak sürdürülmesindeki kamu yararı arasında makul bir dengenin gözetilmediği, dolayısıyla Anayasa’nın 19. maddesinin 7. fıkrasının ihlal edildiğine karar verilmiştir” diye belirtildi. (İstanbul/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Çorlu’da işçi kadının bildiği yalnızca cehennem

SONRAKİ HABER

Özelleştirmeyi durduracağız!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...