15 Aralık 2013 06:00

Mücadeleci sendikacılığa vurgu yapıldı

Petrol-İş Aliağa Şubesinin 9. Olağan Kongresinde mücadeleci sendikacılık vurgusu yapıldı.

Paylaş

TÜPRAŞ ve PETKİM gibi Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarında örgütlü olan Petrol-İş Aliağa Şubesinin 9. Olağan Kongresinde mücadeleci sendikacılık vurgusu yapıldı. İşçilerin birliğinin ve mücadeleci anlayışın kazanım getireceğine dikkat çekilen kongrede, 19 Aralık’ta halk için bütçe talebiyle 1 günlük grev yapacak olan KESK’le birlikte eylemde olunacağı duyuruldu.

PETKİM Kültür Merkezi’nde yapılan ve Divan Başkanlığına Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın’ın getirildiği kongreye delegelerin tamamı katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Şube Başkanı İsmail Doğan, “Bir yandan kıdem tazminatından grev hakkına kadar tüm kazanılmış haklarımızı gasbetmeye yönelmiş olan sermaye, diğer yandan işçilerin örgütüne sendikalara el atıyor. Hava-İş kongresinde tanık olduğumuz şekliyle işveren işbirlikçilerini devreye sokuyor, işten atma tehditleriyle işçileri baskı altına alıyor” dedi.

KAMU EMEKÇİLERİYLE BİRLİKTE EYLEMDEYİZ

Kıdem tazminatı, asgari ücret ve 2014 bütçesi görüşmelerine ilişkin Türk-İş’in tutumunu eleştiren İsmail Doğan “Sendikal bürokrasinin oyalayıcı uyutucu etkisine karşı uyanık olmalıyız. Türk-İş her açıklamasında kıdem tazminatına dokunulursa grev yaparız diyor ama yaptığı tekbir eylem yok. Aynı şekilde Petrol-İş Temsilciler Kurulunda kamuoyuna açıklanmış eylem kararları var ama Aliağa dışında hiçbir yerde yapılan eylem yok. Yine hepimizin bildiği gibi Mecliste 2014 bütçesi görüşülüyor. Yani bizlerin vergileriyle oluşan bütçenin nasıl harcanacağı tartışılıyor. Asgari ücrete, kamu emekçilerine ve sağlıktan, eğitime ayrılacak pay tartışılırken Türk-İş ve bağlı sendikalardan yine ses yok. 19 Aralık’ta kamu çalışanları sendikası KESK’in ‘Rant için değil halk için bütçe’ talebiyle gerçekleştireceği 1 günlük greve katılmamanın bir gerekçesi olabilir mi? Sendika üst yönetimlerinden ve konfederasyondan bu çağrı beklenemeyeceğine göre biz ilan edelim Aliağa’da her zamanki gibi kamu emekçileriyle birlikte eylemde olacağız” dedi.

HAKLARDA  PAZARLIK OLMAZ

Şube olarak, sadece üyelerinin sorunlarıyla ilgilenmekle yetinmediklerini dile getiren Doğan, asgari ücretin insanca yaşanabilir düzeye çıkartılması için düzenledikleri kampanyayı hatırlattı. Sendikal anlayış olarak uzlaşmacı bir tutum almadıklarını ve kazanımları pazarlık konusu etmediklerini dile getiren Doğan, şöyle devam etti: “Başta genel merkez Yöneticileri olmak üzere birçok Petrol-İş şube başkanının talebiniz çok yüksek dediği 2011 sözleşmesinde genç işçilerimize birlikte hayata geçirdiğimiz direnişle yüzde 80’lere varan zam aldık. Bu işyerimizde taleplerimiz için sağladığımız mücadele birliği ve mücadeleci sendikal anlayışın ürünüdür” diye ekledi.


‘TÜRK-İŞ YAPMAZSA, BİZ YAPACAĞIZ’

Mücadele etmezlerse işverenlerin taleplerinin asla bitmeyeceğini dile getiren Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, kıdem tazminatı, özel istihdam büroları, bölgesel asgari ücret, iş yasalarına giren esnek çalışma uygulamaları gibi tehditlerin kapıda beklediğini söyledi. Öztaşkın “Kıdem tazminatı bizim kırmızı çizgimizdir. Eğer Türk-İş direnmezse biz Petrol-İş olarak gereğini yapacağız ” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gürsan ve Feniş işçilerine gıda yardımı

SONRAKİ HABER

GDO’lu yeme ‘ihtiyatlı’ yasak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...