14 Aralık 2013 19:34

Kadir Topbaş davayı kaybetti!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gazeteci Halil Özen’in imzasıyla yayımlanan iki haber için açtığı toplam 40 bin TL’lik tazminat davasını kaybetti.

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gazeteci Halil Özen’in imzasıyla yayımlanan iki haber için açtığı toplam 40 bin TL’lik tazminat davasını kaybetti. Davaya konu haberlerde Topbaş’ın kuzenlerine ait Saray Çiftliği’nin dere yatağında kaçak olduğu ve kuzenlerinin kaçak inşaattan yargılandığı belirtilmişti. Haber, Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) tarafından da  yılın özel haberi ödülünü almıştı.

YALAN DEDİ HAKSIZ ÇIKTI

Gazeteci Halil Özen davaya konu iki haberde, Kadir Topbaş’ın kuzenlerine ait Saray Çiftliği’nin dere yatağında, kaçak ve Ömerli Su Havzası’nda olduğu, ek binaların inşaatının mühürlendiği, çiftliğin Topbaş ailesine ait Saray Muhallebicileri için hammadde ürettiği, kuzenlerinin kaçak inşaattan yargılandığı konusunu belgelerle işlemişti. Haber pek çok ulusal gazetede yayımlanınca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, haberin yalan olduğunu iddia ederek Özen aleyhine iki haber için 40.000 TL’lik tazminat davası  açmıştı. Ancak Bakırköy 8. Hukuk Mahkemesinde görülen davada yargı Topbaş’a adeta bir hukuk dersi verdi.
Mahkeme gerekçeli kararında Topbaş’a adeta “basın özgürlüğü” dersi verdi. Kararda “Basın gerçeği aramakla mükellef değildir. Basın özgürlüğü ile kişilik değerlerinin karşı karşıya geldiği durumlarda temel ölçüt kamu yararıdır. Dava konusu haberlerde de üstün nitelikte olan kamu yararı mevcut olup, haber içeriği itibarıyla davacının kişilik haklarına, şeref ve itibarına yönelik ibareler yoktur” denildi. Karar ayrıca haberin “somut delillere dayanarak hazırlandığı”nı belirterek, içeriğinin gerçek olduğunu tespit etmiş oldu.

NE OLMUŞTU?

2009 yılında İstanbul’da sel faciasından birini yaşanmış, Ayamama, Tavuklu ve Papaz dereleri taşmış, 31 kişi hayatını kaybetmişti. Bu olaydan sonra Kadir Topbaş bir açıklama yapmış ve “Ayamama Deresi’nin hat yatağını işgal eden ne varsa yıkıp geçeceğiz. Bütün dere yataklarını yeniden açacağız. Belki acımasız olacağız, bazılarının canı yanacak” demişti. Topbaş’ın bu açıklamasının ardından, ailesine ait Saray Muhallebicilerine hammadde üreten, kuzenlerine ait “Saray Çiftliği”nin dere yatağında ve kaçak olduğu haberleştirilmiş, haberde “ Bu dereleri işgal eden binaları yıkarken Değirmen Deresi hat yatağını işgal eden Saray Çiftliği’ni de yıkacak mısınız?​” diye sorulmuştu. (MEDYA SERVİSİ)


 

ÖNCEKİ HABER

‘Gazeteci Gözüyle Direniş’

SONRAKİ HABER

Bir ülke, iki oyun bir de Cumhuriyet İstasyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...