15 Aralık 2013 06:00

‘Gazeteci Gözüyle Direniş’

Gezi Parkı eylemleri esnasında binlerce yayımlandı, sosyal medya üzerinden paylaşıldı... Kimileri ödüllük fotoğraflardandı. Kırmızılı Kadın, Siyahlı Kadın, Gitarlı Direnişçi... Onlarca fotograf...

Paylaş

Gezi Parkı eylemleri esnasında binlerce yayımlandı, sosyal medya üzerinden paylaşıldı... Kimileri ödüllük fotoğraflardandı. Kırmızılı Kadın, Siyahlı Kadın, Gitarlı Direnişçi... Onlarca fotograf...

Gezi direnişinde gözden kaçanları göstermek amacıyla belgesel niteliğinde bir kitap yayımlandı. 21 foto muhabirin en çarpıcı fotoğrafları,  fotoğraf sanatının önemli isimlerinden biri olan Coşkun Aral’ın seçkisiyle ve Türkçe - İngilizce açıklamalarıyla kitapta yer aldı.

Kitabın fotoğraf seçkisini yapan Coşkun Aral, kitapla ilgili düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Gençler, bugüne kadar onları anladığını sanan, sözde onların geleceği için ‘dünyalık’ derdine düşen ebeveynlerine, hangi iktidar olursa olsun değişmeyen sömürüye dayalı yönetimlere, ‘demokrasi ve özgürlükleri’ almak, çalmak, götürmek ve yıkmak üzere kanunsuzluğu meşrulaştıran anlayışlara karşı ‘Önce bizi dinleyin’ demek istediler. Şimdi aylar sonra bu kitapla, değerli meslektaşlarım bütün senaryoları fotoğrafların diline bırakıyor; Gezi’yi fotoğraflar anlatıyor.”

FOTOĞRAFIN GÜCÜ

Kitabı yayına hazırlayan Gazeteciler Serkan Ocak ve İdris Emen ise proje hakkında şunları söyledi: “Türkiye’de bir dönem tarih sayfalarına işlenirken dünya fotoğrafın gücüne bir kez daha tanıklık ediyordu... Yüz binlerce insan dışarıdaydı, sokaktaydı. Gençler, orta yaşlılar, kadınlar, erkekler, anneler, sanatçılar, işçiler, eş cinseller... Ve elbette polisler... Duvarlara, yollara yazılan yazılar, slogan atılırken söylenen şarkılar... Halay, tango, salsa, çiftetelli... gitar, piyano... Gerçekten ‘hayret edilecek’ olaylar yaşanıyordu. Ve polisin gece gündüz gösterdiği orantısız şiddete tanık olunuyordu... İstanbul’da başlayıp Türkiye’ye yayılan eylemler günlerce sürdü. Altı genç yaşamını yitirdi. Binlerce kişi yaralandı. Yüzlerce gözaltı, onlarca tutuklama... Ve biz gazeteciler... Elimizde makinelerimizle tarihin her anını görüntülemeye çalıştık. Belki ilk kez bir ‘iş’te vardiya sistemini uygulamadık. Orada yattık, orada kalktık. Ancak tüm zorluklara rağmen görevimizi yapmaya devam ettik. Kimi zaman eylemcilerin, kimi zaman polisin psikolojik ya da fiziksel şiddetine maruz kaldık. Yaralananlar oldu, yerlerde sürüklenip gözaltına alınanlar oldu, fakat hiçbir olumsuzluk bizi Türkiye tarihinin bu en önemli anlarını kaydetmekten alıkoyamadı. Elimizde yüzlerce fotoğraf birikti. Kimi çalıştığımız kurumlarda yayımlandı. Kimi sosyal medya aracılığıyla binlere ulaştı. Herkes bu zamanlardan geleceğe bir iz bırakma telaşındaydı. Ve biz de 21 gazeteci bir araya gelerek ‘Gazeteci Gözüyle Direniş’i hazırladık.”

(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Zaman’dan misilleme

SONRAKİ HABER

Kadir Topbaş davayı kaybetti!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...