14 Aralık 2013 15:43

GDO'lu mısır içeren yem yasaklandı!

Danıştay, hayvan yemlerinde kullanılan GDO’lu iki mısır çeşidinin kullanılmasını 'İhtiyatlılık' gereği yasakladı. Ürünlerin halk sağlığına yönelik bilimsel belirsizlik taşıması kararda etkili oldu. Kararın hayvan yemlerinde kullanılan diğer GDO’lu 14 mısır ve 3 soya çeşidine de örnek olması bekleniyor.

GDO\'lu mısır içeren yem yasaklandı!
Paylaş

Tamer Arda ERŞİN
Ankara

Danıştay, hayvan yemlerinde kullanılan GDO’lu iki mısır çeşidinin kullanılmasını “İhtiyatlılık” gereği yasakladı. Ürünlerin halk sağlığına yönelik bilimsel belirsizlik taşıması kararda etkili oldu. Kararın hayvan yemlerinde kullanılan diğer GDO’lu 14 mısır ve 3 soya çeşidine de örnek olması bekleniyor.
Danıştay, Biogüvenlik Kurulunun GDO ve Hükümlerine Dair Uygulama Talimatı 16 ve 18. maddelerinin yürütmesini durdurdu. Maddelerde yer alan ve hayvan yemlerinde kullanılan MON88017xMON810 ve MON810 mısır çeşitlerinin kullanım iznini yasakladı.

‘İTHALATI HUKUKA AYKIRI’
Danıştay karara gerekçe olarak, söz konusu GDO’lu iki mısır çeşidinin, insan sağlığına etkileri konusunda bilimsel bir uzlaşma olmamasını gösterdi. Uluslararası anlaşmalara atıfta bulunulan kararda, devletin ön tedbircilik ilkesine dikkat çekildi. Ayrıca ürünlerin toplatılması gerektiği de kararda ifade edildi.
GDO’lu ürünlerdeki insana ve çevreye olan etkileri konusunda sakıncalarına değinilen kararda Danıştay, bu ürünlerin zararı hakkındaki bilimsel çalışmaların göz ardı edilemeyeceğinin altını çizdi. Ayrıca Danıştay, söz konusu mısır çeşitlerinin ithalatı ve piyasaya sürülmesinin hukuka aykırı olduğuna karar verdi.

KARAR ÖRNEK TEŞKİL EDİYOR
Danıştay kararını basın toplantısında değerlendiren  Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Turhan Tuncer, Danıştay’ın bu kararının diğer GDO’lu mısır ve soya çeşitleri için örnek teşkil ettiğini anlattı. Türkiye’de mısırın hayvancılık sektöründe yüzde 75 oranında kullanıldığını söyleyen Tuncer, “Biogüvenlik Kurulu izinleri devam eden diğer 14 mısır ve 3 soya çeşidinin ithalatını ve piyasaya sürülmesini yasaklamalıdır” dedi.

‘GDO’LU ÜRÜNLER PİYASADAN ÇEKİLMELİ’
Devletin ihtiyatlılık ilkesi gereği vatandaşları tüm risklere karşı koruması gerektiğini açıklayan GDO’ya Hayır Platformu avukatı Emre Altınok ise güvenli olmayan bu ürünlerin yasal ithal edilemeyeceğini söyledi. Danıştay kararına dikkat çeken Altınok, diğer GDO’lu yemlerin de piyasadan çekilmesi ve ithalatının durdurulmasını istedi. Devletin bu konuda yetkili olduğunu ifade eden Altınok, toplatılma kararı verilmeyen GDO’lu yemler hakkında da dava açacaklarını duyurdu.
 

ÖNCEKİ HABER

Baba Ayvalıtaş: Oğlumun ve eşimin katili Başbakandır

SONRAKİ HABER

Sanatçılar Van için üşüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa