13 Aralık 2013 19:05

BM Suriye’deki kimyasalı doğruladı

Birleşmiş Milletler (BM) müfettişlerinin Suriye’deki kimyasal silahlara ilişkin nihai raporunda kimyasal silahların “olası” veya “kesin” olarak 5 kez kullanıldığı kaydedildi.

BM Suriye’deki  kimyasalı doğruladı
Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) müfettişlerinin Suriye’deki kimyasal silahlara ilişkin nihai raporunda kimyasal silahların “olası” veya “kesin” olarak 5 kez kullanıldığı kaydedildi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a 12 Aralık’ta sunulan raporda, kimyasal silah kullanımı doğrulandı. Rapor, Şam yakınındaki Guta, Halep yakınındaki Han El Asal, Şam yakınındaki Cobar, kuzeybatıdaki Sarakeb ve Şam yakınındaki Eşrefiye Sahnaya’da kimyasal kullanıldığına ilişkin “kanıtlar” veya “güvenilir bilgiler”e yer veriyor. Buna karşın Şam yakındaki Doğu Guta’da bulunan Bahariye ve Halep’teki Kürt Mahallesi Şeyh Maksut’ta kimyasal kullanıldığına dair belirtiler ise inandırıcı bulunmadı.

Rapor, “Suriye’de mevcut durumda taraflar arasında devam eden çatışma sırasında kimyasal silah kullanıldığı” sonucuna varırken, kimyasal silahla saldırının kim tarafından gerçekleştirildiği tespitinde bulmaması dikkat çekti. Batılı devletler bu saldırıdan Esad rejimini sorumlu tutarken, Rusya, İran ve Şam rejimi ise silahlı grupların işi olduğunu belirtiyor.
82 sayfalık rapor BM Güvenlik Konseyi üyelerine de sunuldu. Güvenlik Konseyi’nin gelecek Pazartesi raporu incelemesi bekleniyor. BM Genel Sekreteri, eylül ayı sonuna ABD-Rusya anlaşması çerçevesinde BM’de alınan karar ardından Suriye kimyasal silahlarının imhasına başlandığına işaret etti. Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü gözetiminde yapılan imha işleminin 30 Haziran 2014’e kadar tamamlanması bekleniyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sürecin uzatılması hukuki değil

SONRAKİ HABER

HDP yöneticileri AKP üyesi çıktı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...