13 Aralık 2013 17:53

Peki bu insanlar niye yürüyor?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Levent Tüzel’in RES ve HES projeleriyle ilgili soru önergesine çevre katliamına karşı direnen köylüleri kızdıracak bir yanıt verdi.

Peki bu insanlar niye yürüyor?
Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Levent Tüzel’in RES ve HES projeleriyle ilgili soru önergesine çevre katliamına karşı direnen köylüleri kızdıracak bir yanıt verdi. Türkiye’nin hemen her yanında süren mücadelelere değinmeyen Bayraktar, RES ve HES yapım süreçlerini halkla birlikte işlettiklerini ileri sürdü.
2014 yılı bütçe görüşmeleri sırasında en fazla eleştirilen bakanlıklardan biri de çevreye verdiği tahribattan dolayı Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar oldu. Bayraktar, konuşmasında HDP Milletvekili Levent Tüzel’e yanıt verdi.

Tüzel, bütçenin Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeleri sırasında Dicle Hevsel, Uşak Eşme, Bergama, Mudanya, Akkuyu, İğneada ve Sinop’taki HES ve RES’leri gündeme getirmiş ve bu çalışmaların, arama ruhsat ve izinlerinin ne pahasına yapıldığını sormuştu.

Çevreye tahribat vermediklerini öne süren Bayraktar, projelerde tüm kurum ve kuruluşlar ile yöre halkının katılımıyla ÇED süreçleri işlettiklerini öne sürdü. Proje sahibine bölgeye has azami tedbirleri aldırdıklarını da savunan Bayraktar, “Her ÇED sürecinde proje kendi içinde münferit olarak değerlendirilirken, ülke ve bölge ölçeğinde önemi ve gerekliliği de araştırılarak çevresel fayda maliyet analizleri yaptırılmaktadır” dedi.

 ‘HEVSEL’İN HES’LE İLGİSİ YOKMUŞ’

Dicle nehrinde 1 adet HES için valiliğin verdiği, “ÇED Gereklidir” kararına istinaden ÇED süreci başlattıklarını aktaran Bayraktar, “Dicle I Regülatörü ve HES Projesi’nin Hevsel Bahçeleriyle ilgisinin bulunmadığını” iddia etti.

‘BERGAMA’DASAĞLIK BERKEMALMİŞ’

Bergama altın madeninde ve Uşak-Eşme’deki altın madenlerinde; ÇED sürecinde özellikle insan sağlığı için yeterli değerlendirme yapıldığını ileri süren Bakan Bayraktar, “ÇED raporlarında işletmelerin çevrede yaşayan insanlar üzerinde etkileri ile mevcut su, toprak ve havanın durumu irdelenmiş, sonrasında yine faaliyetten kaynaklanacak kirlilik yükü hesaplanmıştır” dedi.

GÜMÜŞHANE’DE KOZA

Bayraktar, Gümüşhane Merkez ilçesine bağlı Demirkaynak Mevkii civarında, Koza Altın İşletmeleri AŞ tarafından planlanan “Mastra Altın Madeni ADT-III” projesi hakkında da ÇED süreci başlatıldığını, ÇED sürecine halkın katılımını sağlamak üzere 5 Kasım ve 11 Kasım tarihlerinde toplantılar yapıldığı bilgisi verdi. (Ankara/EVRENSEL)


KULA HALKI SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Kula Sandal Esenyazı köylüleri, tarlalarının dibine kurulan tehlikeli atık bertaraf tesisinin çalışmaya başlamasından bir yıl bile geçmeden, sokaklara döküldüler. Ürünleri kurumaya başlamış, suları kahverengiye dönmüştü. Açılışını Bülent Arınç’ın yaptığı tesislerin tüm izinleri tamdı ve çevre kirliliğinin olmaması için kağıt üzerinde “gerekli tüm tedbirler” alınmıştı.

TURGUTLULULAR NİKEL MADENCİLİĞİNE KARŞI MİTİNG YAPMIŞTI

Turgutlu’lular Çaldağı’da sülfirik asit liçi yöntemiyle yapılan nikel madenciliğine karşı yürüyorlar. Yaşam alanları olan ve dünyanın en verimli 7 Ovası arasında sayılan Gediz Ovası’nın yok olmasını önlemek için. Çaldağı’nda nikel madeni aranmasına tepki gösteren Turgutlu halkı miting düzenlemişti.

İNAY KÖYLÜLERİ ALTIN MADENİNİ PROTESTO EDİYOR

Kışladağ da İnay köylüleri birçok mahkeme kararına karşı üretim izni verilen altın madenini protesto ediyorlar. Köylülerin eylemlerinde ne kadar haklı oldukları madenin resmi açılışından 15 gün önce meydana gelen siyanür kazasında 1500 kişinin zehirlenmesi sonrasında ortaya çıktı.

ÖNCEKİ HABER

Havalar soğudu fırsatçılar iş başında

SONRAKİ HABER

İran\'la nükleer müzakerelere \'kara liste\' molası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...