13 Aralık 2013 17:06

İdam sonrası Bangladeş karıştı

Bangladeş’te İslamcı lider Abdülkadir Molla’nın işlediği savaş suçları gerekçesiyle asılması sonrası protesto gösterileri başladı.

İdam sonrası Bangladeş karıştı
Paylaş

Bangladeş'te Cemaati İslami partisinin önde gelen isimlerinden Abdülkadir Molla, 1971’deki bağımsızlık savaşı sırasında işlediği savaş suçları sebebiyle bugün ülkenin başkenti Dakka’da asıldı. Molla, 1971’deki savaş suçları sebebiyle asılan ilk kişi oldu.

Molla’nın asılması sonrası Cemaati İslami üyeleri ülkenin pek çok kentinde sokaklara çıkarak hükümete ve hükümet destekçilerine ait binalara saldırdı.

İktidardaki Avami Birliği’ne mensup 2 kişinin Kalaroa kentindeki saldırılarda öldürüldüğü belirtilirken polis kaynaklarından alınan bilgilere göre tren istasyonlarına yangın bombasıyla saldırıldı, yollara barikatlar kuruldu. Noakhali kentinde polisle Cemaati İslami destekçileri arasındaki çatışmalarda 1 kişinin öldürüldüğü aktarılırken, Cemaati İslami üyelerinin kovaladığı bir şoförün de yaşamını yitirdiği aktarıldı.

Bangladeş’te Molla’nın idamına tepki gösteren muhalif gruplar, Pazar günü için genel grev çağrısı yaptı.

HÜKÜMET: TARİHİ BİR AN

Adalet Bakanı Yardımcısı Kumrul İslam, Molla’nın idamını “Tarihi bir an. Nihayet 40 yıl sonra 1971’deki katliamların kurbanları için az da olsa adalet sağlandı” şelinde yorumladı. İslam, Bangladeş’in bağımsızlığını ilan ettiği 16 Aralık gününe de değinerek “Zafer günü için en güzel hediye bu” dedi.

Hükümetten yapılan açıklamada, 1971’deki bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan askerleri ve yerli işbirlikçilerinin 3 milyon kişiyi öldürdüğü, 200 bin kadına da tecavüz ettiği hatırlatıldı.

Molla’nın idamı sonrası hükümet destekçileri de sokaklara çıkarak “Savaş suçlularını asın” sloganlarıyla sevinç gösterileri yaptı.

Abdülkadir Molla, Şubat ayında, 350 sivilin ölümü, tecavüz ve kitlesel katliamlardan sorumlu tutularak suçlu bulunmuştu. Seçimlere girmesi yasak olan Cemaati İslami partisinin genel sekreter yardımcısı olan Molla, Bangladeş Milliyetçi Partisi’nin öncülüğünü yaptığı muhalefet hareketinin önemli isimlerinden biriydi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ege Üniversitesi\'ndeki saldırılar protesto edildi

SONRAKİ HABER

‘Tehditler bizleri vazgeçiremez’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...