13 Aralık 2013 12:12

İpek Yolu'nda biri bebek 2 kişi donarak öldü

İpek Yolu olarak bilinen Nusaybin- Cizre-Silopi arasındaki yol aşırı kar yağışı nedeniyle kapandı, yüzlerce araç mahsur kaldı. Mesire Xalit isimli hamile kadın, araç içerisinde doğum yapmak zorunda kaldı. Araç içerisinde doğan bebek, bir süre sonra donarak yaşamını yitirdi. Kalp krizi geçiren bir kişi de sağlık ocağında hayatını kaybetti.

İpek Yolu\'nda biri bebek 2 kişi donarak öldü
Paylaş

Misafirliğe geldikleri Türkiye'den Federal Kürdistan Bölgesi'ne dönerken bölgede etkili olan kar yağışı nedeniyle Cizre-Nusaybin arasındaki yolda mahsur kalanlar arasında bulunan Mesire Xalit isimli anne, yolda arabanın içinde doğum yapmak zorunda kaldı; bebeği ise soğuktan donarak öldü. Yolda hâlâ mahsur durumda bulunmaları nedeniyle DİHA'nın telefonla ulaştığı bebeğini yitiren anne, "Biz dünden beri Federal Kürdistan Bölgesi'ne geçmek için Diyarbakır'dan yolla çıktık, ama burada mahsur kaldık. Biz doğumu Hewler'de yapacak şekilde yolla çıkmıştık ama yollar kapandığı için mahsur kaldık. Sabah sanırım saat 05.00 gibiydi. Arabanın içinde doğum yaptım. Dünden beri aracın ısıtıcısı bittiği için çok soğuktu, bebeğimi üzerimdeki elbiseye sardım ısıtmaya çalıştım ama onu kurtaramadım" dedi.

KALP KRİZİ GEÇİREN BİR KİŞİ, HAYATINI KAYBETTİ

Cizre-Nusaybin arasında bulunan bölgede mahsur kalan yolcuların verdiği bilgilere göre, aynı yerde mahsur kalan başka bir hamile kadın daha yolda doğum yaptı. Soğuktan donarak ölen diğer bebeğin aksine, hem anne hem de bebeğinin sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Mahsur kalan yolculardan Irak uyruklu 69 yaşındaki Sabri Muhammed Derviş ise, kalp krizi geçirip öldü. Şırnak İl Sağlık Müdürü Ahmet Barış, kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan Nusaybin-Cizre karayolunda mahsur kalan Derviş'in kalp krizi geçirdiğini belirterek, "Vatandaşların yardımı ile Çığır Aile Sağlığı Merkezi'ne götürülen Derviş, burada sağlık ekiplerinin tüm müdahalesine rağmen hayatını kaybetti" dedi.

Ekiplerin çalışmaları devam ederken yolda mahsur kalan yolcular arasında Federal Kürdistan Bölgesi başkenti Hewler'de konser veren müzisyenlerin de bulunduğu öğrenildi. Hewler'de konser veren Gülbahar Kavcu, Harun Ataman, Sabır Erdinç, Olcay Bozkurt, Ruşan Filiztek, Serkan Esmeray dönüş yolunda Cizre-Nusaybin arasında binlerce kişiyle kar nedeniyle mahsur kaldı. Müzisyenlerden Gülbahar Kavcu, yolda mahsur kalmalarını twitter hesabı üzerinden şöyle duyurdu: "Cizre-Nusaybin yolunda dün öğlen 14.00'ten beri mahsur kalmış durumdayız. Tahmin edemeyeceğiniz kadar çok araç var. Şırnak Valisi'nden aldığımız habere göre; en iyi ihtimalle üç güne kadar yol açılıyormuş." CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da, twitter adresinden yolda mahsur kalan yolcularla ilgili olarak, "Şırnak Valisi ile biraz önce görüştüm; çalışma yaptıklarını ancak yolun açılması için süre veremeyeceklerini ifade etti." şeklinde mesaj paylaştı.

Karayolları, Cizre ve Nusaybin Belediyesi ekipleri yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle kapanan yolda kalanları kurtarma çalışmalarına aralıksız sürdürüyor.  (Mardin/DİHA)

AVCI DONARAK ÖLDÜ

Şırnak'ın Cizre ilçesi Sırtköy beldesinde ise ava çıkan 42 yaşındaki Abdulaziz Aşrak'ın donarak hayatını kaybettiği bildirildi. Köylüler tarafından bulunan Aşkar'ın cesedi jandarmanın incelemesinin ardından otopsi yapılmak üzere Cizre Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

KAPANAN YOLU BAŞBAKANA SORDU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Şırnak ve Mardin valilikleriyle bağlantı kurarak acilen kurtarma işleminin başlatılmasını talep etti. Başbakan’a da çağrıda bulunan Oran, “Başbakanlık makamı olarak sizin acilen duruma el atmanız gerekmektedir” dedi.
Konuyu Meclis gündemine taşıyan Oran, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Başbakan’a çağrıda bulunan Oran, “Her iki valimizle acilen telefonla bağlantı kurup konunun takipçisi olacağım, ancak bürokrasinin hızla işletilmesi açısından Başbakanlık makamı olarak sizin acilen duruma el atmanız gerekmektedir. Doğum yapan anne çocuğunu kaybetti, gıda, su ve akaryakıt bitmek üzere durum çok acil” dedi.

Şırnak’ın Cizre ilçesi ile Mardin’in Nusaybin ilçesi arasındaki karayolunun yoğun kar yağışı nedeniyle 72 saattir kapalı olduğunu belirterek, konuyu CNN Türk’ün canlı yayınında mahsur kalan vatandaşın bizzat ayrıntılarıyla anlattığına dikkat çeken Oran, şöyle dedi:

“Bugün (13 Aralık 2013) saat 10.05’te CNN Türk’ün canlı yayınına telefonla bağlanan Yuşri Atlı isimli vatandaş ‘3 gündür burada mahsur kaldık, burada binlerce insan var. Nusaybin’e 50 km kala mahsur kaldık göz alabildiğine araç konvoyu var. Aradığımız tüm resmi yetkililer ‘bir saat içinde yol açılacak’ diyor, ama sonuç yok. Araçların yakıtı bitmek üzere gıda yok, su yok araç camlarını tıklatıp ekmek olup olmadığını soruyor insanlar. 2 gün önce araçta doğum yapıp çocuğunu kaybeden bir kadın da var, onun acilen alınması lazım buradan.

Ayrıca TRT 6 ekibinden Emrah Doğru da kendisine ulaşan CİHAN haber ajansına, ‘Biz Cizre’den Diyarbakır'a gitmek için gündüz yola çıktık. Ancak yağan kar nedeniyle yollar kapanmış. Şuanda Cizre-Nusaybin kara yolunda mahsur kaldık. Yol açma çalışmaları devam ediyor. Ancak çalışmalar yetersiz yetkililerin biran önce yolu açmalarını istiyoruz. Havalar çok soğuk sabaha kadar burada kalırsak donma tehlikesi olabilir’ açıklamasını yaptı.”

'BAŞBAKAN ACİLEN DEVREYE GİRMELİ'

“Her iki valimizle acilen telefonla bağlantı kurup konunun takipçisi olacağım, ancak bürokrasinin hızla işletilmesi açısından Başbakanlık makamı olarak sizin acilen konuya el atmanız gerekmektedir” diyen Oran, “Bir devlet karayolunun üzerinde 72 saat boyunca yüzlerce araç ve binlerce vatandaşın mahsur kalması niçin önlenemiyor?​” diye sordu.

Şırnak ve Mardin valilerinin bölgenin ana arterlerinden birisi olan Cizre-Nusaybin yolunun açılmasını niçin sağlayamadığını öğrenmek isteyen Oran, şöyle dedi:
“Buradaki binlerce vatandaşımıza hızla ulaşarak acilen kurtarılmaları bakımından hangi önlemleri aldınız?

Buradaki insanlara akaryakıt, gıda ve su ulaştırılması için hangi girişimlerde bulundunuz?
Bölgeye acilen ambulans helikopter veya karda gidebilen paletli ambulans gönderilmemesinin gerekçesi nedir?

İnsanlarımızın 72 saat boyunca mahsur kaldığı bu olay nedeniyle görevini ihmal eden kamu görevlileri kimlerdir, konuyla ilgili inceleme araştırma talimatı verdiniz mi? İnceleme-araştırma yapılmış ise sonucu nedir?​”


DOĞU KARADENİZ'DE 855 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Doğu Karadeniz'de de etkili olan kar yağışı nedeniyle bölgede 855 köy yolu ulaşıma kapandı. Trabzon'da 295, Giresun'da 299, Rize'de 163, Artvin'de 83, Gümüşhane'de 12 ve Bayburt'ta da 3 olmak üzere toplam 855 köye ulaşım sağlanamıyor. Rize'nin Güneysu, Çamlıhemşin, Çayeli ve Hemşin ilçelerinin büyük bölümüne, Fındıklı, İkizdere, İyidere, Kalkandere ve Pazar ilçelerinin ise bazı kesimlerine elektrik verilemiyor, bazı yerlerde telefon hatlarında da sorun yaşanıyor.

Bu arada, Hopa-Borçka karayolu 690 rakımlı Cankurtaran geçidinde kar ve buzlanma nedeniyle ulaşım güçlükle sağlanıyor, sadece zincirli araçların geçişine izin veriliyor. Rize'nin İkizdere İlçesi'ni Erzurum'un İspir İlçesi'ne bağlayan Ovit Dağı geçidi, Gümüşhane İkisu - Şiran karayolundaki Tersun Dağı geçidi, Bayburt - Araklı yolu Salmankaş geçidi ve Bayburt – Çaykara - Of yolunun Soğanlı Dağı geçidi ulaşıma kapalı bulunuyor. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Balbay, Meclis Başkanı Çiçek ile görüştü

SONRAKİ HABER

IKEA’ya karşı küresel eylemler yapılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...