13 Aralık 2013 06:00

İkinci vardiya kadınların omzunda

“Kadının Görünmeyen Emeği: İkinci Vardiya” araştırmasına göre, ev işlerinde esas sorumluluk ve yük hâlâ kadınların omuzlarında.

İkinci vardiya kadınların omzunda
Paylaş

“Kadının Görünmeyen Emeği: İkinci Vardiya” araştırmasına göre, ev işlerinde esas sorumluluk ve yük hâlâ kadınların omuzlarında.

Gazi Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi ve Anka Kadın Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Suna Başak, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sevgi Kıngır ve Anka Kadın Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Şehnaz Yaşar’ın birlikte gerçekleştirdiği “Kadının Görünmeyen Emeği: İkinci Vardiya” başlıklı araştırmada kadınların “Evde yaptıkları ve maddi bir karşılığı olmayan iş yükü” olarak ifade edilen “ikinci vardiya”daki konumu değerlendirildi.

Araştırmada, üniversite ve üzeri eğitim düzeyinde, yaş ortalaması 35 olan, tam zamanlı çalışan 1023 evli kadın ve erkek yer aldı.

ÇAMAŞIR KADINA HAVALE!

Araştırmaya göre, kadınların evde erkeklere oranla en çok yaptıkları iş çamaşır yıkamak geliyor: Kadınların yüzde 85.3’ü, erkeklerin yüzde 3.3’ü çamaşır yıkıyor. İşin birlikte yapılma oranı ise yüzde 8.2.

Kadınların ev içinde en çok yaptığı işler ise şöyle sıralanıyor: Dolap ve çekmecelerin düzenlenmesi (yüzde 79.5), yemek pişirme (yüzde 78.7), basit dikiş işleri (yüzde 78), bulaşık yıkama (yüzde 74.3), lavabo ve banyo temizliği (yüzde 74.2), çamaşırları ütüleme (yüzde 71.5) ve tozların alınması (yüzde 71.3).

Mutfak işlerinde ise erkeğin katılımı biraz daha fazla... Ama bu da yemek yapmada değil sofrayı hazırlamada. Sofra kurup kaldırmada kadın ve erkeğin birlikte çalışma oranı yüzde 52, salata ve yardımcı yemekleri hazırlamada yüzde 37, ortalığı toplamada yüzde 34.5, kahvaltı hazırlamada yüzde 32 oranında. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Önce siz bize güven vermelisiniz

SONRAKİ HABER

İşçilerden Başbakana yanıt: Dalga geçiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...