13 Aralık 2013 06:00

Önce siz bize güven vermelisiniz

Hava-İş’in yeni başkanı Ali Kemal Tatlıbal, grevdeki işçileri ziyaretinde işçilerin eleştirileriyle karşılaştı.

Önce siz bize  güven vermelisiniz
Paylaş

Hava-İş Sendikası’nın 27. Genel Kurulu’nda seçilen yeni yönetim ve başkan Ali Kemal Tatlıbal grevdeki işçileri ziyaret etti. Tatlıbal ve yönetimine, “şimdiye kadar greve destek vermediği için” tepkili olanlar da, “geçmiş geçmişte kaldı, bundan sonrasına bakalım” diyenler de vardı. İşçilerin en çok merak ettiği ve sorduğu şey ise; atılan 305 işçinin akıbeti ve 7 aylık kayıplarının karşılanıp karşılanmayacağı.

Ziyarette söz alan işçiler, “Burada işçilerin söyledikleri kişisel şeyler değil. 7 aydır arkadaşlarımız çok büyük acılar çekiyor. Bu nedenle bizi anlayın ve dinleyin. Biz, sizin güveninizi kazanmak zorunda değiliz, siz bizim güvenimizi kazanmak zorundasınız.” diye konuştu.

İşçilerin “şimdiye kadar neden bizi ziyaret etmediniz, neden destek vermediniz” sorusuna ise yeni başkan Tatlıbal “geçmişi unutalım. Bugünden itibaren artık işverenle hiçbir alakam yok. Artık sendika başkanıyım.” dedi. “Şu an sizin güveninizi kazanmamız güç” diyen Tatlıbal şunları ifade etti: “Ben buraya sadece yeni yönetimle birlikte sizinle tanışmaya geldim. Bu güveni zamanla yapacaklarımızla kazanacağız. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz.”

305 İŞÇİNİN GERİ DÖNMESİ

Öncelikli amacının işten atılan 305 işçinin işe geri alınması için mücadele etmek olduğunu iddia eden Tatlıbal; “grevi bizim lehimize bitirelim, zaten ondan sonraki davaları halletmeye çalışacağız” dedi. THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’dan randevu talep ettiklerini belirten Tatlıbal, işçilerin taleplerini işverene ileteceğini söyledi.
İşçilerin; “ben işime döndüğümde yeni başlayan bir memur olarak mı döneceğim?​” sorusuna Tatlıbal’ın cevabı;  “işi bıraktığınız günkü yerden devam edeceksiniz” oldu. Toplu iş sözleşmesinden grev kırıcıların faydalanmasını istemeyen işçiler, 7 aylık maddi kayıplarının da karşılanmasını istedi.
 

AYÇİN: GREV SONUÇLANANA KADAR BURDAYIM
Hava-İş Eski Genel Başkanı Atilay Ayçin, işçilerin yanında direnişe devam ediyor. “Şu an başkan değilim ama bu grev sonuçlanıncaya kadar işçileri yalnız bırakmayacağım” diyen Ayçin, görev devir teslimi yapıldığı sırada atılan işçilerin geri alınması için girişimlerde bulunulmasını istediğini aktardı.

Emniyetli, güvenli uçuş için başlatılmış bir grev gerçekleştirdiklerini söyleyen Ayçin, işverenler öfkelerini, kinlerini bir kenara atarlarsa istenilen taleplerin halledilemeyecek şeyler olmadığını düşündüğünü ifade etti. İşverenin ve AKP’nin kendisiyle çok ciddi bir siyasi hesaplaşmaya girdiğini kaydeden Ayçin, kendileriyle 10 yıldır uğraşan zihniyetin bilinçli olarak grevi uzattığını dile getirdi. (İstanbul/EVRENSEL)
 


GREV VE DİRENİŞE DEVAM

Vedat YALVAÇ
Elif GÜMÜŞ
İstanbul


İşten atılan 305 işçinin sürdürdüğü direnişte 561 gün, grevde ise 211 gün geçti ama THY emekçilerinde bir yılgınlık yok. Çadırda yakılan sobanın ve dışarıda yakılan ateşin çevresinde toplanmış olan işçiler, bizi güler yüzleri ile karşılıyor.

Yeni yönetimin atılan işçilerin geri alınması için girişimlerde bulunmasını isteyen Güneş Acar, “Yeni genel başkanın en büyük vaadi 305 arkadaşımızın işe alınması yolunda adımlar atacağı ve grevi bizim istediğimiz şekilde işçilerin haklarına dokunmadan, hak kaybetmeden bitireceği yönündeydi. Umarım bu vaatleri yerine getirir.” diye konuştu. Yeni başkana pek güveni olmadığını belirten Acar şunları söyledi: “Çünkü vakti zamanında 305 arkadaşımızın işten atılmasının ardından işveren lehine şahitlik yapmış bir insan bugün maalesef Hava-İş sendikasının başkanı.” Acar, grevin bilinçli olarak genel kurula kadar uzatıldığını, binbir oyunlarla Hava-İş’in sarı sendika haline getirildiğini kaydetti.

ANNE KIZ DİRENİŞTE

Ceren Beytaş ise atılan 305 işçiden sadece biri. O da sendikanın yeni başkanının işveren yana tutum aldığını, grevlerini hiçbir zaman desteklemediğini ve mahkemelerde işverenden yana tanıklık ettiğini söylüyor.

Ceren’nin annesi Gülçin Beytaş da “Her mevsimi iki kez gördük” diyor. Kızının mücadelesine destek vermek için aylardır direniş yerinde olduğunu söyleyen anne Beytaş, AKP’nin THY’de çok büyük bir oyun oynadığını düşünüyor. Beytaş, AKP’nin her yere müdahale ettiğini, THY’de de Atilay Ayçin’nin gitmesi için tüm hilelere başvurduğunu söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Esenyalı’dan sonsuz sevgilerle

SONRAKİ HABER

İkinci vardiya kadınların omzunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...