12 Aralık 2013 19:03

Erdal Eren mezarı başında anılacak

13 Aralık 1980 günü idam edilen, Liseli Devrimci Erdal Eren, yarın (cuma) mezarı başında anılacak. 12 Eylül faşist cuntası tarafından idam edilen liseli devrimci Erdal Eren için, bu yıl da Ankara'daki Karşıya Mezarlığının 2 No'lu kapısında saat 12.30'da buluşulacak.

Erdal Eren mezarı başında anılacak
Paylaş

Hasan Akbaş
Ankara


...şunu bilmenizi ve kabul etmenizi isterim ki, sizin binlerce evladınız var. Bunlardan daha niceleri katledilecek, yaşamlarını yitirecek ama yok olmayacaklar.
Mücadele devam edecek ve onlar mücadele alanlarında yaşayacaklar. Sizlerden istediğim bunu böyle bilmeniz, daha iyi kavramaya çaba göstermenizdir.
Zavallı ve çaresiz biriymişim gibi ardımdan ağlamanız beni yaralar.
Bu konuda ne kadar güçlü, ne kadar cesur olursanız, beni o kadar mutlu
edersiniz.
Hepinize özgür ve mutlu bir yaşam dilerim.
Devrimci selamlar...
Oğlunuz Erdal.


12 Eylül faşist cuntası tarafından 13 Aralık 1980 günü idam edilen, Liseli Devrimci Erdal Eren idam edilmeden önce ailesine bu sözlerle sesleniyodu. 33. yılında da yarın (cuma) mezarı başında anılacak olan Erdal Eren için yüzlerce kişi ve liseli Ankara Karşıyaka Mezarlığı'nda olacak. Erdal'ın son sözlerini hatırlatan Emek Gençliği MYK üyesi Mutlu Coşar, "Gezi Parkı eylemleriyle birlikte ve öncesinde de, devrim ve sosyalizm mücadelesi veren Erdal'ları yok etmek istediler. Ama hala bugün de kavrayamadılar. Erdal Eren ölümsüzdür" diye konuştu.   

MHP'Lİ BAKAN TARAFINDAN KATLEDİLDİLER
12 Eylül faşist cuntası tarafından idam edilen liseli devrimci Erdal Eren için, bu yıl da Karşıya Mezarlığı 2 No'lu kapı saat 12.30'da buluşulacak. Ankara'nın çeşitli ilçelerinden araçlarla mezarlığa yüzlerce kişi katılacak. 12 Eylül döneminde liseli genç bir devrimci ve Yurtsever Devrimci Gençlik Derneği (YDGD) üyesi olan Erdal Eren’in yargılanması ve idamına giden süreç şöyle gelişti:  ODTÜ öğrencisi Sinan Suner, 30 Ocak 1980 akşamı Ankara Yukarı Ayrancı semtinde, duvara yazı yazarken, dönemin MHP’li Bakanı Cengiz Gökçek’in koruması Süleyman Ezendemir tarafından vuruldu. Kurşunlamakla yetinmeyen ve yaralı olan Sinan’ı arabasına alan Ezendemir, başkent sokaklarında dolaştırıp, Sinan’a işkence etti. Kan kaybından öldüğünü anlayınca da Sinan’ı bir hastanenin kapısına atıp kaçtı.
Olayın duyulmasının ardından ODTÜ’lü arkadaşları ve yoldaşları 2 Şubat 1980’de Sinan Suner’in öldürüldüğü Ayrancı Hoşdere Caddesi’nde eylem düzenledi. Yapılan protestoya cunta askerleri müdahale etmiş ve çıkan çatışmada er Zekeriya Önge yaşamını yitirdi.

ERDAL KATLEDİLEN YOLDAŞLARIYLA BİRLİKTE ANILIYOR
Önge'yi Erdal Eren'in vurduğu iddia edilerek, Erdal gözaltına alındı ve burada gözaltına alındı. Erdal kendisiyle birlikte 24 kişiyle birlikte önce emniyette işkence gördü. Daha sonra da Mamak Askeri Cezaevi’ne konuldu. Erdal Eren jet hızıyla yapılan yargılama sonucu idama mahkum edildi, dava birkaç kez bozulmasına karşın “yukarıdan gelen emir”lerle idamı onaylandı. Erdal’ın 17 yaşında olduğunun belirtilerek kemik yaşının belirlenmesinin istenmesine ve dosyadaki pek çok eksikliğe rağmen Erdal’ın ne kemik yaşı belirlendi, ne dosyadaki eksiklikler tamamlandı. İdam kararı kesinleşen Erdal, 12 Eylül faşist cuntasının işbaşına gelmesinin ardından, Kenan Evren’in “Asmayalım da besleyelim mi?​” talimatları doğrultusunda  13 Aralık 1980’de idam edildi. Erdal’ın idam haberini duyan yoldaşları bunu protesto ettiler. O protestoda gözaltına alınan yine bir lise öğrencisi, genç devrimci Ercan Koca da 16 Aralık’ta polislerin işkencesinde öldürüldü. Ve o tarihten sonra üç yoldaş, Sinan, Erdal, Ercan hep birlikte anılır oldu.

ANMA İÇİN MEZARLIKTA TOPLANILACAK
Erdal Eren’in idamının 33. yıldönümünde bugün Emek Gençliği’nin çağrısı ile gençler, Erdal'ın ailesi ve yoldaşları ile çok yüzlerce kişi Erdal’ın mezarı başında olacaklar. Anma için Karşıyaka Mezarlığı 2 nolu kapıda Saat:12.30'da toplanılacak. Erdal'ın mezarı başına yapılacak yürüşün ardından saat 13.00'de anma programı başlayacak. Program Erdal Eren'in, aynı dönem katledilen diğer yoldaşları Sinan Suner ve Ercan Koca'nın mezarları başında yapılacak anma programlarıyla devam edecek.  

COŞAR: ERDAL MÜCADELEMİZDE YAŞIYOR
Anmaya çağrı yapan Emek Gençliği MYK üyesi Mutlu Coşar Erdal'ın son ailesine yazdığı son sözlerini hatırlattı. Coşar,  "Gezi Parkı eylemleriyle birlikte ve öncesinde de, devrim ve sosyalizm mücadelesi veren Erdal'ları yok etmek istediler. Ama hala bugün de kavrayamadılar. Erdal Eren ölümsüzdür. Bundan 33 yıl önce 12 eylül askeri cuntasının öldürdüğü yoldaşımız Erdal, bizim "İş, Bilim, Barış ve Özgürlük" mücadelemizde yaşayacak.

'DARBE DÖNEMİ YASAKALRI AKP'YLE DEVAM EDİYOR'
Tıpkı geçtiğimiz aylarda Haziran Direnişi'nde kaybettiğimiz arkadaşlarımız gibi. Erdal Eren'i katleden zihniyet bundan 33 yıl önce nasıl bir tutum sergilemişse AKP iktidarıda bugün aynısını sergilemektedir. 80 darbesiyle gelen askeri cunta gösteri ve toplantı yasakları bugün de AKP tarafından sürdürülüyor.  Muhalefet olmanın söz söylemenin yasak olduğu konuşanın damgalandığı fişlendiği işkence gördüğü hatta öldürüldüğü bir dönem kuşkusuz bugün AKP eliyle sürdürülüyor. Gezi de de gördüğümüz gibi halkların taleplerine kulak tıkayan ve her fırsatta baskı unsurlarıyla üzerine giden durumdadır. Halkların sokağa inmesinden rahatsız olan ve gösteri yürüyüş hakkını gasp eden zihniyet bundan 33 yıl önce ki darbe zihniyetiyle aynıdır Biz bütün bu zorluklara rağmen birlikte mücadele ettiğimizde neleri başarabildiğimizi görmüştük ve yine gördük. Bugün Erdal Eren'i anmak ve anlamak sermayeye karşı bütün güçleri birleştirip mücadele etmektir. Biz Emek Gençliği olarak Erdal'a ve onun gibi katledilen bütün yoldaşlara sözümüz mücadele kararlılığımız ve azmimiz olacaktir." diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Kanserin çaresi var ilacı yok

SONRAKİ HABER

\'Rektörü biz değil AKP seçiyor\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...