12 Aralık 2013 18:57

Kanserin çaresi var ilacı yok

İlaç krizi her geçen gün derinleşiyor. Kanser tedavisi gören hastalar ilaç bulamıyor. Sahte ilaç satışlarının artış gösterdiği bu günlerde hasta ve yakınları seslerini Sağlık Bakanlığı’na duyurmaya çalışıyor. Dünya Sağlık Örgütü de yıllık kanser vakasının 14 milyona ulaştığını duyurdu.

Kanserin çaresi var ilacı yok
Paylaş

İlaç krizi her geçen gün derinleşiyor. Kanser tedavisi gören hastalar ilaç bulamıyor. Sahte ilaç satışlarının artış gösterdiği bu günlerde hasta ve yakınları seslerini Sağlık Bakanlığı’na duyurmaya çalışıyor. Dünya Sağlık Örgütü de yıllık kanser vakasının 14 milyona ulaştığını duyurdu.

Şikayetvar’ın haberine göre, kanser hastaları kendileri için hayati önem taşıyan ilaçları tedarik edemiyor. Amerika’da üretilen bazı ilaçların Türkiye’de satışa sunulmaması hasta ve yakınlarını oldukça endişelendiriyor. Kanser tedavisinde zamanın çok önemli olduğunu, tedavinin yarım kalması halinde geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurabileceğini hatırlatan hastalar, karaborsada fiyatların çok pahalı olduğunu belirterek bu durumun acil bir şekilde çözülmesini istiyor.

İlaç firmaları ve aracı kurumlardan bir an önce çözüm bekleyen hasta ve yakınlarının şikayetleri şöyle:

‘KANSER TEDAVİSİ YARIM KALDIĞINDA NELER OLABİLECEĞİNİ BİLMİYORLAR MI?​’

“2 senedir kanser hastalığıyla mücadele ediyorum. 4 farklı tedavide başarısız olduktan sonra doktorum yeni bir tedavi önerdi. İlaç Türkiye Eczacılar birliği tarafından getirtiliyor. 12 seanslık ilaç talebinde bulundu doktorum. Evrakları gönderdik sonrasında bekleme. İlaçlar geldi fakat iki seanslık. İki seans ilacı aldıktan sonra. Tekrar ilaç istemi yaptık. Cep telefonuna gelen mesajda ‘ilaç stokta yoktur’ diyordu. İlaç 21 günde bir adet alınması gerekiyor. İlacın ikinci seansını aldım. 3. seansımı almam lazım. Tedavi tarihleri değiştirilemez. Bu ilaçları gönderen birimlerin tedavinin şeklinden haberi yok mu?Ya da kanserin tedavi olunmadığında sonuçlarını biliyorlar mı?​”

‘KARABORSADA FAHİŞ FİYATLARA SATILIYOR’


“İlaçlarımızı piyasada bulamıyoruz. Türk Eczacılar Birliğine reçeteyi faksladım. Gelen mesaj; banka hesabımıza 20. 91 Euro yatırın, dekontu bize fakslayın. Nasıl oluyor da 3(üç) TL’lik ilaç için, 57 TL talep ediliyor? Kanser, kalp vb. ilaçlarının da piyasada bulunmadığı, karaborsa da fahiş fiyatlarla satıldığı biliniyor, medya da haber oluyor. Sağlık bakanlığının, görevini yapmasını sabırsızlıkla bekliyoruz.”

‘3 YAŞINDA YEĞENİM İÇİN ZAMAN DARALIYOR’


“3 yaşında kan kanseri olan yeğenimin PRUNETHOL isimli ilacını Türkiye’nin hiçbir yerinde bulamadım. İlaç Amerika’da üretiliyor. Çocuğun zamanı daralıyor ve ben hiçbir şey yapamadım. Rapor ve reçete mevcut. Lütfen ilgililerin desteğini rica ediyorum.”

‘İLAÇ NE ZAMAN SATIŞA ÇIKACAK BİR AÇIKLAMA BEKLİYORUZ


“Kayseri’de yaşıyorum . Lösemi M3 teşhisi konularak hastane'de kür ilaçlarım tamamlandı. Fakat Sağlık Bakanlığı' mız tarafından ilaç ruhsatın olmasına rağmen, kanser ilacımı tedarik de sorun yaşıyorum ( puri-nethol tablet ) İlacım ne zaman çıkar satışa?​”


YILLIK KANSER VAKASI 14 MİLYONA ULAŞTI


Dünya Sağlık Örgütü, dünya çapında kanser teşhisi konan hasta sayısının yılda 14 milyona ulaştığını açıkladı.

2012 yılı rakamlarının 2008'deki 12,7 milyon vaka sayısına kıyasla büyük artış kaydettiği belirtildi.

Aynı yıllarla ilgili olarak kanserden ölenlerin sayısı da 7,6 milyondan 8,2 milyona yükseldi.
Kanser vakalarındaki artış, sanayileşme sürecini yansıtacak şekilde gelişmekte olan ülkelerde yaşam tarzındaki değişikliklere bağlanıyor.

Sigara içenlerin ve obezlerin sayısındaki artışa ek olarak yaşam süresinin de uzaması etken olarak gösteriliyor.

Dünya çapında en yaygın kanser türü ise genellikle sigaranın neden olduğu akciğer kanseri. 1,8 milyon vaka sayısı ile akciğer kanserinin toplam kanser hastalarındaki payı yüzde 13.
DSÖ ayrıca meme kanseri vakalarında da “büyük artış” olduğunu kaydetti. 2008’den bu yana hem meme kanseri teşhisinde hem de bu kansere bağlı ölümlerde artış gözlendi. Meme kanseri bugün 140 ülkede kadınlar arasında en yaygın olan kanser türü.

BBC Türkçe’nin yansıttığı habere göre, DSÖ kanser araştırmaları bölümünden Dr. David Forman, meme kanserinin daha az gelişmiş ülkelerde kanserden ölümlerin başını çektiğini vurguladı.

Forman, “Bunun nedenleri, yaşam tarzındaki değişikliklere ve tedavideki klinik ilerlemelerin bu bölgelerdeki kadınlara ulaşmamış olmasıdır” dedi.

DSÖ, meme kanserinin teşhis ve tedavisinde kaydedilen ilerlemelerin gelişmekte olan ülkelere uygulanmasının “acil bir ihtiyaç” olduğunu ifade etti.

DSÖ, yıllık kanser teşhisi sayısının 2025 itibariyle 19 milyona ulaşmasının beklendiğini kaydetti.
 

ÖNCEKİ HABER

Ege Üniversitesi\'nde ülkücü saldırısı

SONRAKİ HABER

Erdal Eren mezarı başında anılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...