12 Aralık 2013 14:59

Savaş değil barış bütçesi talep ettiler

KESK’e bağlı BTS, Haber-Sen ve Yapı Yol-Sen yöneticileri Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 2014 yılı bütçesinin görüşüldüğü saatlerde Bakanlık önünde basın açıklaması yaparak insanca bir yaşam için demokratik bütçe talep etti.

Savaş değil barış bütçesi talep ettiler
Paylaş

BTS, Haber-Sen ve Yapı-Yol Sen, AKP hükümeti tarafından hazırlanan 2014 bütçesinin emekçiden ve halktan yana olmadığını vurguladı.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber-Sen) ve Yapı, Altyapı, Bayındır ve Tapu Kadastro Emekçileri Sendikası (Yapı-Yol Sen), 2014 yılı bütçesine ilişkin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı önünde basın açıklaması düzenledi. "İnsanca bir yaşam için emekten yana demokratik bütçe istiyoruz" pankartının açıldığı eylemde, "İnsanca yaşamak istiyoruz" sloganı atıldı. Eylemde ayrıca, "Savaş değil barış bütçesi istiyoruz" dövizi taşındı.

Sloganların ardından basın açıklaması metnini okuyan BTS Genel Başkanı Nazım Karakurt, bugün Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın bütçesinin de görüşüldüğünü hatırlatarak, bütçenin emekçinin, halkın, işsizin, çiftçinin, dar gelirlinin değil, yerli ve yabancı bir avuç sermaye sahibinin bütçesi olduğunu kaydetti.

Bütçenin halktan uzak ve halka rağmen yapıldığını vurgulayan Karakurt, "Geçtiğimiz 11 yıl içinde ülkenin kar eden ne kadar iktisadi kuruluşu varsa, sermayeye peşkeş çekilmiş, temel kamusal hizmetleri büyük oranda ticarileştirmiş, kamusal hizmetleri paralı ve niteliksiz hale getirmiştir. AKP geçmiş yıllarda olduğu gibi, 2014 bütçesinin yükünü de halkın sırtına yıkmayı hedeflemektedir" dedi. Karakut, şeffaf ve hesap verebilir bir bütçe istediklerini söyledi. Açıklamanın ardından emekçilerin eylemi sona erdi.

BES 2014 YILI BÜTÇESİNİ KARTOPUYLA PROTESTO ETTİ

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Diyarbakır Şubesi, Meclis'te 2014 yılı bütçe görüşmelerine dikkat çekmek amacıyla Diyarbakır Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya BES yönetim kurulu üyeleri yanı sıra BES Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Karaarslan, BES Örgütlenme Sekreteri Mahmut Aba katıldı.

Türkiye'de gelir dağılımındaki adaletsizliğin her geçen gün daha da derinleştiğini hatırlatan BES Örgütlenme Sekreteri Mahmut Aba, zengin ve yoksul arasındaki fark giderek büyüdüğünü söyledi. Kamu emekçilerinin her geçen gün yoksullaştığını belirten Aba, "Hükümet yanına aldığı Memur Sen ile yaptığı tekli sözleşmeyle yoksulluk sınırı altında açlık sınırına yaklaşan ücretleri bize dayatmaktadır. Önümüzdeki yıl, enflasyon oranı ne olursa olsun maaşlarımıza yansıtılmayacaktır. Meclis 2014 Yılı Bütçesi görüşülürken yasalaşacaktır. Kamu emekçilerinin bütçe sürecinde takınacağı tutum bütçede alacakları pay açısından belirleyici olacaktır" dedi.

'SAVAŞTA KAYBETTİĞİMİZ CANLARIN FAİLLERİNİN BULUNMAMASINA HAYIR DİYORUZ'

2014 yılı bütçe görüşmeleri sırasında insanca yaşam, güvenceli iş, güvenli gelecek taleplerinin karşılanmasını isteyen Aba, gasp edilen hakları ve mesailerinin derhal verilmesi gerektiğini söyledi. "Bütçe kaynaklarının savaşa rantiyeye değil halk yararına kullanılacağı bir düzenleme hayata geçirilmelidir" diyen Aba, "Bu nedenle diyoruz ki; 2014 savaş bütçesine, baskılara, mobinge, adam kayırmaya, her türlü anti demokratik uygulamaya, yaşanan kirli savaşta kaybettiğimiz canların faillerinin bulunmamasına hayır diyoruz" diye kaydetti.

Yapılan açıklamadan sonra, sembolik olarak yapılan kardan insana "Enflasyon", "Zam", "Zulüm", "Bütçe", "Devlet terörünü lanetliyoruz", "Hükümet", "Devlet güdümlü sendika", "Gever katliamını lanetliyoruz", "Roboski katliamını lanetliyoruz", "Güvencesiz çalıştırılmaya", "Tüm haksızlıklara" yazılı dövizleri yapıştırarak, kartopu atılarak protesto edildi. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Öğrenciler, mültecilere oturum hakkı için yürüdü

SONRAKİ HABER

Beko: Kıdem tazminatının gaspı grev sebebidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...