12 Aralık 2013 14:24

Anayasa Komisyonu Çiçek’in yanıtını bekleyecek

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun akıbeti, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in mektubuna partilerden gelen yanıta ve Çiçek’in değerlendirmesi sonrası belli olacak.

Anayasa Komisyonu Çiçek’in yanıtını bekleyecek
Paylaş

Sultan ÖZER
Ankara

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun akıbeti, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in mektubuna partilerden gelen yanıta ve Çiçek’in değerlendirmesi sonrası belli olacak. AKP’nin katılmadığı iki toplantı yapan komisyon resmi olarak 25 Aralık’ta toplanacak. Bugün yapılan, resmi olmayan değerlendirme toplantısında, resmi toplantı için Meclis Başkanı’nın değerlendirmesinin beklenmesi kararı verildi.

ÇİÇEK AKP’NİN CEVABINI BEKLİYOR

Meclis Başkanı Cemil Çiçek Mecliste gazetecilerin Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na ilişkin sorularını yanıtladı. Çiçek, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin parti liderlerine gönderdiği mektuplara CHP, MHP ve BDP’den yanıt geldiğinin hatırlatılması üzerine henüz AKP’nin yanıtının gelmediğini söyledi.

Komisyon toplantılarının CHP, MHP ve BDP’li üyelerin katılımı ile sürdüğünü hatırlatılması üzerine Çiçek, “AK Parti’nin de cevabi yazısının kendisine ulaşacağını tahmin ettiğini, bundan sonra durumun ne olduğuna bakacağını” söyledi. Çiçek mühim olanın toplantıların yapılması değil, netice alınması olduğunu vurguladı.

“Görüş birliği içerisinde yeni bir anayasa yapma imkanı var mı? Bugüne kadarki tecrübeden görüldü ki anlaşabildiğimiz madde sayısı 60’dır. Diyelim ki bu birkaç madde daha arttı ama her partinin çok önem, öncelik verdiği, siyasette varlık sebebi olarak gördüğü birçok hususlar var. Buralarda görüş birliği nasıl temin edilecek?​” sorularını yönelten Çiçek, parti başkanlarının yazdıkları yazılarda bunun nasıl olabileceğiyle ilgili de bir ipucu, yöntem ortaya koymalarını diledi. Ancak o zaman komisyon toplantılarının süreceğini belirten Çiçek, “Değilse masa anayasanın önüne geçti. Artık masadan kim kalktı, kim kalkacak ama masa ne yapacak bu sorunun da cevabını hep beraber bulmamız lazım” dedi.

Toplantılara AKP’nin katılmadığını, diğer partilerin katılım ile komisyonun sürdüğünün hatırlatılması üzerine Çiçek, “Bu hali ile bir şeyi daha ileriye götüremiyoruz. Tutanaklarda var, ben düşüncemi çok net olarak söyledim. Bu yöntemle daha fazla bu işi götürme imkanımız yok. Bunu söylüyorum” dedi.

 ‘MECLİS BAŞKANI BELİRSİZLİK YARATIYOR’

Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi, CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’i, Başbakan’ın yarattığı bilgi kirliliğine karşı susmakla eleştirdi. Meclis Başkanlığı’nda “istifa” statüsü olmadığını belirten Kart, “Ama Meclis Başkanı belirsizlik yaratıyor” dedi.

Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Kart, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in 22 Kasım’da parti liderlerine mektup gönderdiğini, AKP dışında diğer parti liderlerinin yanıtının geldiğini söyledi. Aradan 20 gün geçmesine rağmen AKP Genel Başkanı ve Grup Başkanı olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıt vermemesini eleştiren Kart, “Bunu TBMM makamına karşı saygı, nezaket, sorumluluk anlamında yadırgadığımızı, eleştirdiğimizi ifade etmek istiyorum” dedi.

Üç grubun yaklaşımının komisyonu ayakta tutmak, sürdürmek olduğunu belirten Kart, komisyonun münfesih olma şartlarının doğmasına rağmen, AKP’nin cevabından doğan belirsizlik ile Meclis Başkanı’nın bu süreçte hiçbir açıklama yapmamasından doğan belirsizliklerin giderilmesi için CHP olarak mazeret bildirdiklerini söyledi.

Meclis Başkanı’nın “Ben başkanlığı bıraktığımı söyledim o da tutanaklara geçti” sözlerinin hatırlatılması üzerine Kart, “Sayın Meclis başkanının tavrı düşündürücüdür. Meclis başkanı bir taraftan  istifa edip etmeme noktasında iradesini ortaya koyamıyor. Aslında Meclis Başkanının istifa etme statüsü yok. Ama belirsizlik yaratıyor. AKP’nin yarattığı bilgi kirliliğine iştirak ediyor. Meclis başkanı ‘ben bu görevi sürdüremeyeceğim’ diyor. Öbür taraftan Başbakan açıklama yapıyor, ‘Meclis Başkanı komisyonu feshetmiştir’ diyor. Meclis Başkanı susmaya devam ediyor. Kabul edilemez olan bu” diye konuştu.

Meclis Başkanı’nın, “Başbakan’ın bu tavrına karşı TBMM’nin saygınlığını neden korumadığını?​” soran Kart, “Meclis Başkanı halen orta sahada top çevirmeye devam ediyor. Bu belirsizliği sürdürüyor.  Bu tutum Meclis Başkanlığı makamına yakışmıyor” diye konuştu.

Meclis Başkanı’nın AKP’nin, Başbakan’ın tavrına karşı gerekli iradeyi ortaya koyamadığını, sorunun da bu olduğunu kaydeden Kart, “Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun talihsizliği de buradan kaynaklanıyor.  AKP’nin komisyonu, Meclis Başkanı üzerinden sonlandırma girişimine Meclis Başkanı tavır koyamıyor” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

Dersim\'de sağlık emekçileri iş bıraktı

SONRAKİ HABER

Öğrenciler, mültecilere oturum hakkı için yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...