12 Aralık 2013 14:19

Eş cinsel haklarında bir geri adım daha

Avustralya Yüksek Mahkemesi, Başkent Bölgesi'nde (ACT) eş cinsellerin evlenmesine izin veren yasayı iptal etti. ACT eyalet parlamentosu, ülkede Ekim ayında çıkardığı yasa ile eş cinsellerin evliliğini yasal kılan ilk eyalet olmuştu.

Eş cinsel haklarında bir geri adım daha
Paylaş

Avustralya Yüksek Mahkemesi, Başkent Bölgesi'nde (ACT) eş cinsellerin evlenmesine izin veren yasayı iptal etti. ACT eyalet parlamentosu, ülkede Ekim ayında çıkardığı yasa ile eş cinsellerin evliliğini yasal kılan ilk eyalet olmuştu. Ancak merkezi hükümet, federal yasalarla uyumlu olmadığı gerekçesiyle bu karara itiraz etmişti.

Yasa çıktığından bu yana evlenen 27 eş cinsel çiftin evlilikleri bu hafta sonundan itibaren geçersiz sayılacak. Mahkeme, bu konuda parlamentonun karar vermesi gerektiğini ifade etti. Parlamento Eylül 2012'de eş cinsel evliliği yasasını reddetmişti.

ACT parlamentosunda onaylanan yasa, hangi eyaletten gelirse gelsin ACT eyalet sınırları içinde eş cinsel evliliği mümkün kılıyordu. Fakat 2004'te onaylanan federal yasa, evliliği bir kadın ile erkek arasındaki birlik olarak tanımlıyor. Avustralya Evlilikte Eşitlik kurumu başkanı Rodney Croome, bu gelişmenin evlenmiş olan eş cinsel çiftleri ve ailelerini büyük üzüntüye boğacağını vurguladı.

Yeni Zelanda geçen Nisan ayında Asya Pasifik bölgesinde eş cinsel evliliği yasallaştıran ilk ülke oldu. Eş cinsel evlilik Kanada, İngiltere, Fransa, Arjantin, Güney Afrika ve ABD'nin bazı eyaletlerinde yasal. Hindistan'da ise Yüksek Mahkeme, eş cinsel ilişkiyi suç sayan bir yasayı destekleyen bir tutum aldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mustafa Sarıgül resmen aday adayı

SONRAKİ HABER

Dersim\'de sağlık emekçileri iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...