12 Aralık 2013 13:54

OdaTV Davası'nda Hanefi Avcı ve Yalçın Küçük'e tahliye

Aralarında gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener’in de olduğu 2’si tutuklu 13 sanıklı OdaTv Davası’nın 20. Duruşması görüldü. Hanefi Avcı ve Prof. Dr. Yalçın Küçük hakkında tahliye kararı çıktı.

OdaTV Davası\'nda Hanefi Avcı ve Yalçın Küçük\'e tahliye
Paylaş

Aralarında gazeteciler Ahmet Şık ve Nedim Şener’in de olduğu 2’si tutuklu 13 sanıklı OdaTv Davası’nın 20. Duruşması görüldü. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma savunmalarla devam etti. Hanefi Avcı ve Prof. Dr. Yalçın Küçük hakkında tahliye kararı çıktı. Ancak iki isim de başka davalardan tutuklulukları devam ettiği için cezaevinden çıkamayacak.

Davayı, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Turgay Olcayto, TGC Başkan Yardımcısı Recep Yaşar, TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, TGC Genel Saymanı Gülseren Güver, Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi, Fransız Milletvekili Patrick Le Hyaric, Fransa Gazeteciler Sendikası Temsilcisi Patrick Kamenka, Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Temsilcisi Barry White ve Fransız Gazeteci Gael Legenne'in yanı sıra çok sayıda gazeteci takip etti.  

İlk savunmayı Hanefi Avcı yaptı, Avcı’nın avukatlığını ise uyuşturucu çetelerine bilgi sızdırdığı iddiasıyla yargılanan ve tahliye edilen eski Emniyet Müdür Yardımcısı Emin Aslan yaptı. Savunmasına yargılanmasının tek nedeninin yazdığı kitap olduğunu söyleyerek başlayan Avcı, yazdığı kitabın Basın Kanunu’nu çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini belitti..

Hanefi Avcı çarpıcı bir iddiada da bulundu. Bazı polislerin yasal olmayan şekilde cezaevine girdiğini ve sanıklara itirafçı olmayı teklif ettiğini öne sürdü.

Avcı şöyle dedi: “Basın Davası Kanunu’na göre 6 ay içerisinde dava açılması gerekiyordu ancak bu dava 1 yıl 20 ay sonra kabul edildi.  Bu nedenle bu dava benim açımdan zamanaşımına uğramıştır. Davanın düşmesi gerekiyor.”

BİRDEN FAZLA YARGILAMA YAPILAMAZ

Devrimci Karargah Davası’nda yazdığı kitaptan dolayı yargılandığını ve ceza aldığını da hatırlatan Avcı, bir kişinin aynı suçtan iki kez yargılanamayacağını söyledi. Emniyet ve yargının kendisine yönelik özel bir hukuk işlettiğini ileri süren Avcı, “Ülkemizde MLKP, PKK, DHKP-C gibi örgütler var. Bu örgütlerin yayın organlarında örgüt faaliyetleri övülüyor. Ama şu ana kadar bu yayınları yapan kişilere örgüt mensubu olduklarına dair dava açılmış değil” dedi. Yine birden fazla örgütle ilişkisinin kurulmaya çalışıldığını belirten Avcı, “Bir insan 4 örgüte aynı anda üye olamaz. Bana özel bir hukuk uygulanıyor. Devrimci Karargâh’ta bir ben ceza aldım. Örgüt üyeleri bile serbest” diye ekledi. OdaTV ile ilgili elde edildiği söylenen örgüt belgelerine değinen Avcı, “Örgüt dokümanlarında gizlilik olur. Ama burada isimler açık açık yazılmış. Sırf insanları bu davalara dahil etmek için konmuş. Zaten operasyonda polis de aslında bir şey aramaya değil, konmuş bir şeyi aramaya geldi.

‘WİKİLEAKS’TE DE VAR’

Wikileaks ve Stratfor dosyalarında, kitabında yer alan belgelerin bulunduğuna dikkat çeken Avcı, kitapta yazılanlar doğru mu? Bir milletvekili diyor ki; emniyeti cemaate bağladık. Bugün benim kitabımın  o konuşmadan farklı bir şeyi dile getirmediği açıktır. Hükümet bugün aynı şeyleri dile getiriyor. Zaten bu kitabı benden başkasının yazması mümkün değildi” diye konuştu. İddianamede, OdaTv’nin, kitabına destek verdiğine ilişkin iddiaların bulunduğunu söyleyen Avcı, “Bakıyoruz OdaTv, kitabımın haberini Hürriyetten alıntılayarak yapmış. Yine Nedim Şener ile karşılıklı oturup konuşmuşluğum yok. Ancak bu kitap için bana yardım ettiği söyleniyor. Yan yana gelmeden bu kitabı nasıl yazabiliriz” diye ekledi. Yine Devrimci Karargah davası için hakkında tahkikat yapılmaya başlandığı gün, kendisinin Sabri Uzun’un ve Emin Arslan ile Nedim Şener’in telefon tapelerinin deşifre edildiğini belirten Avcı, “OdaTv operasyonu olmadan kitapla ilgili televizyon konuşmaları izleniyor ve deşifre ediliyor. Her şey önceden hazırlanmış” dedi. 

Avcı’nın ardından duruşma Yalçın Küçük’ün savunmasıyla devam etti.

Hanefi Avcı'nın savunmasının ardından söz alan Yalçın Küçük, “Ben sizin bir meselenizim, beni yargılayacaksınız. Başka işiniz varsa o devletle işiniz, beni yargılayacaksınız” dedi.

Duruşmada eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ve Prof. Dr. Yalçın Küçük hakkında tahliye kararı çıktı. Küçük, Ergenekon Davası'ndan, Avcı ise Devrimci Karargah Davası'ndan tutukluluk halleri devam ettiği için cezaevinden çıkamayacak. Mahkemenin tahliye kararlarıyla OdaTV davasında tutuklu sanık kalmadı.

'ÖZGÜR BASIN OLMADAN ADALET OLMAZ'

Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun OdaTV davası öncesinde Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi. TGC Genel Sekreteri Ümit Güntuna, gazetecilerin yargılandığı davalar ile demokrasinin Türkiye'de işlemez hale getirildiğini belirterek, OdaTV davasının da bu örneklerden birisi olduğunu söyledi. Güntuna, "İfade ve düşünce özgürlüğüne yönelik bu kaba tutumlar Türkiye'deki demokrasiyi askıya almaktadır. Biz tahliye değil, beraat ve bu davaların düşmesini istiyoruz" dedi.

'BİRÇOK ÜLKE MANDELA'YI TERÖRİST KABUL ETMİŞTİ'

Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) Temsilcisi Barry White ise,  "Biz uzun süredir bu adliyede adalet arayışımızı sürdürüyoruz. Bu davalarda beraat kararları alınana kadar da mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi. Bir ülkedeki basın özgürlüğünün iktidara bağlı olmasının trajik olduğuna dikkat çeken White, "Adalet olmadan özgürlük olmaz, özgür basın olmadan adalet olmaz" ifadelerini kullandı. Daha sonra konuşan Fransa Gazeteciler Sendikası Temsilcisi Patrick Kamenka da, Türkiye'de basın özgürlüğünün sağlanması ve yargılanan gazetecilerin davalarının düşmesi için Avrupa Parlamentosu'na defalarca başvurularda bulunduklarını ve sorular yönelttiklerini kaydetti.  (İstanbul/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Bayık: Ateşkesi gözden geçirebiliriz

SONRAKİ HABER

Barzani ile Salih Müslim Cumartesi görüşecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa