12 Aralık 2013 12:15

Yüksekova protestoları sürüyor: Mersin'de 10 gözaltı

Yurdun dört bir yanında Yüksekova'da yaşanan ölümlere karşı protesto gösterileri devam ediyor. Mersin'de ise polis protesto eylemine müdahale ederek, 6'sı çocuk en az 10 kişiyi gözaltına alındı.

Yüksekova protestoları sürüyor: Mersin\'de 10 gözaltı
Paylaş

Yüksekova'da PKK gerillalarının mezarlarının tahrip edilmesi protestosunda polis müdahalesi sonrası Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir vurularak yaşamını yitirmişti. Amca-yeğen İşbilirler'in cenazesinde de Bemal Tokçu, polis kurşunuyla katledilmişti. Yurdun dört bir yanında Yüksekova'da yaşanan ölümlere karşı protesto gösterileri devam ediyor. Mersin'de ise polis protesto eylemine müdahale ederek, 6'sı çocuk en az 10 kişiyi gözaltına alındı.

MERSİN'DE GÖZALTILAR

BDP Mersin Gençlik Meclisi öncülüğünde Yüksekova'da 3 yurttaşın polis tarafından katledilmesini protesto etmek amacıyla YAKAY-DER önünden BDP Akdeniz İlçe Örgütü binasına meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüş öncesi, açıklama yapan BDP Gençlik Meclisi üyesi Aydın Şen, Yüksekova'daki katliamlarının hesabının sorulacağını belirterek, "Demokratik çözüm sürecini sekteye uğratmak isteyen, iktidar kavgası yaşayan AKP ve cemaat kendi iç çatışmalarının bedelini Gever'de katliam yaparak Kürt halkına ödetmiştir" dedi. Ardından meşalelerle gençlerin öncülük ettiği yürüyüşte, "Mezarlıklarımıza, şehitlerimize, kutsallarımıza dokundurtmayacağız. Gever halkı yalnız değildir" pankartı taşındı. PKK, KCK ve HPG bayraklarının taşındığı yürüyüş boyunca sık sık, "Gever halkı yalnız değildir", "Gençlik Apo'nun fedaisidir", "PKK halktır halk burada" sloganları atıldı. İlçe örgütü binası önünde gelen kitle, saygı duruşunda bulunduktan sonra, "Çerxa Şoreşe" marşını okudu. Yürüyüşün ardından, Pazar Caddesi'nde yürüyüş yapan gençlere, çevik kuvvet polisleri zırhlı araçlar eşliğinde gençlere müdahale etti. Gençler, polis araçlarına taş, molotof kokteyli attı. Olaylar geç saatlere kadar devam etti.

Müdahalede U.K., H.T., Z.İ., V.Ş., ve T.B.'nin de aralarında bulunduğu 6'sı çocuk en az 10 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar Mersin Emniyet Müdürlüğü ve Çocuk Şube Müdürlüğü'nde tutuluyor. Gözaltı sayısının artabileceği öğrenilirken, gözaltına alınanlar avukatlarıyla görüştürülmüyor.  Öte yandan müdahale sırasında gözaltına alınan çocukların darp edildiği iddia edildi.

SULTANBEYLİ'DE KINANDI

Sultanbeyli Halk Meclisi ve BDP Sultanbeyli Gençlik Meclisi; Yüksekova'da üç yurttaşın polis kurşunuyla katledilmesini düzenlediği yürüyüşle protesto etti.

BDP Sultanbeyli İlçe Örgütü önünde bir araya gelen onlarca yurttaş, "Gever katliamını kınıyoruz" pankartını açarak, meşalelerle Merkez Camii'ne doğru yürüyüşe geçti. Katliamı, "Katil devlet hesap verecek" ve "Emê tola şehida hildin" sloganları ile protesto eden onlarca kişi yürüyüşün ardından basın açıklaması yaptı.

Sultanbeyli Halk Meclisi adına yapılan açıklamada, 1990'lı yıllarda işlenen cinayetlerin ve katliamların üstünün örtüldüğü, günümüzde ise buna bile gerek duyulmadığı ifade edildi. Açıklamanın devamında, "Devlet, 'Biz öldürdük, ama hiçbir şey yapamazsınız' diyerek 1990'lı yıllardan daha kötü bir yaklaşım içindedir. En kötü şey, devletin açık cinayetleri normalleştirmesidir. Böylesi yaklaşımlara ancak faşist ülkelerde rastlanır" denildi. Çözüm ve barış karşıtlarının çözüm sürecini provoke edemeyeceğinin belirtildiği açıklamada, "AKP Kürt hareketinin barış iradesine aynı şekilde karşılık vermeli ve Gezi'de, Lice'de, Gever'de yaptığı cinayetlerin hesabını halka vermelidir" ifadesi kullanıldı.

TURGUTLU'DA BASIN AÇIKLAMASI

BDP ve HDP Turgutlu ilçe örgütleri, Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde polisin ateş etmesi sonucu Mehmet Reşit İşbilir, Veysel İşbilir ve Bemal Tokçu katliamlarına ilişkin İstasyon Altı Mahallesi'nde bir araya gelerek, Belediye Düğün Salonu kadar yürüyüş düzenledi. Yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunan grup adına konuşan BDP Turgutlu İlçe Başkanı Selahatin Dağlı, en demokratik tepkilerini göstermek isteyen yurttaşlara karşı şiddet uygulayan polisin AKP hükümetinin politikalarına hizmet ettiğini dile getirdi. Müzakere sürecinin sağlıklı ilerlemesinin için AKP hükümetini sorumluları yargılamaya çağıran Dağlı, "Bizler ölümler sessiz kalmayacağız. Ya onurlu bir barış ya da görkemli bir direniş" dedi. Konuşmanın ardından eylem sona erdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

\'Ukrayna lideri AB ile anlaşma imzalamak istiyor\'

SONRAKİ HABER

Orta Karadeniz\'de 1243 köy yolu ulaşıma kapalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...