12 Aralık 2013 11:22

Bölge'de 'beyaz örtü' esareti

Bölgede etkili olan kar ve tipi yaşamı olumsuz etkilerken, birçok kentin karayolu ulaşıma kapandı. İlçeler ve köylerle bağlantılar kesilirken, yollarda yüzlerce kişinin mahsur kaldığı bildirildi.

Bölge\'de \'beyaz örtü\' esareti
Paylaş

Bölgede etkili olan kar ve tipi yaşamı olumsuz etkilerken, birçok kentin karayolu ulaşıma kapandı. İlçeler ve köylerle bağlantılar kesilirken, yollarda yüzlerce kişinin mahsur kaldığı bildirildi. Kar esaretinin yaşandığı bölgede yol açma ve kurtarma çalışmalarının da yapılmadığı belirtildi. Diyarbakır'ın çevre illerle bağlantısıbüyük oranda kesildi.

DİYARBAKIR

Diyarbakır'da iki gündür etkili olan kar yağışı nedeniyle Urfa, Elazığ, Mardin ve Silvan karayolları ulaşıma kapandı. Kentte uçak seferleri iptal edilirken, kar yağışı kent içi trafiğini de olumsuz etkiledi. Kar, merkez Yenişehir ilçesinde bulunan Ofis Semti'nde ise pazar esnafını vurdu. Dünden bu yana hazırlıklarını yapan ve pazarın kurulacağı sokağa el abalarını dizen esnaf yoğun kar nedeniyle tezgah açamadı. Kar yağışının dinmesini bekleyen esnaf yaktıkları ateş etrafında ısınmaya çalıştı. Dicle Üniversitesi'nde eğitime kar nedeniyle 2 gün ara verildi.

800 köyün elektrikleri kesik

Diyarbakır'da yoğun kar yağışı nedeniyle 2 gündür merkeze bağlı yaklaşık 800 köy ve mezraların elektriklerinin kesik olduğu belirtildi. Eski Alatosun hattına bağlı olarak bilinen Diyarbakır merkeze bağlı başta Yalankoz (Alankoz), Kılıçkaya (Kerik), Yoğunlu (Wenbîrk), Korosmal (Koroso), Yalavuz (Alavuz) olmak üzere bu hatta bağlı yaklaşık 800 köy ve mezraların elektrikleri kesildiğini belirten köy sakinleri, TEDAŞ'ı aradıklarını ama arızanın nereden kaynaklandığını bulamadıklarını söylediklerin ifade etti. TEDAŞ yetkilileri ise, ekiplerinin yoğun çalışma içinde olduğunu belirterek, yoğun kar yağışından dolayı ekiplerinin arızanın nereden kaynaklandığını bulmakta zorlandıklarını ileri sürdü.

CEYLANPINAR

Urfa'nın Ceylanpınar ilçesinde kar kalınlığı 20 santimetreyi buldu. 22 yıldan sonra etkili olan kar yağışı nedeniyle ilçede okullar tatil edildi.
Viranşehir ve Kızıltepe ile bazı köylerin karayolları ulaşıma kapandı.

DERSİM

Dersim'in Pülümür ve Ovacık ilçelerinde önceki gece başlayan kar yağışı ve tipi nedeniyle köy yolları ulaşıma kapandı. İl Özel İdaresi'nden alınan bilgiye göre, olumsuz hava koşulları nedeniyle 102 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.

BATMAN

Batman merkez ve 5 ilçesine bağlı toplam 240 köy ile 153 mezra yolu yoğun kar yağışı nedeniyle kapandı. Devam eden kar yağışı yer yer trafik kazalarına neden olurken, yollarda oluşan buzlanma nedeniyle yurttaşlar zor anlar yaşıyor. İl Genel Meclis Başkanı Salih Aktan, "Şimdiye kadar karayolları ekipleri bize hiç yardım etmedi. Araç ve tuz istiyoruz bize vermiyorlar. Köylere ulaşımı sağlamak için bütün gücümüzle çalışacağız ve yolları açma gayreti içerine gireceğiz" dedi.

MARDİN


Mardin ve bağlı ilçe, köy, beldelerde dün etkili olan yoğun kar yağışı bugün de devam ediyor. Kar yağışı nedeniyle en az 50 köy yolu ulaşıma kapandı. Kent merkezinde şehir içi otobüsleri ile Mardin Kızıltepe arası çalışan dolmuşların belli saatlerde çalışması birçok yurttaşı mağdur etti. Kızıltepe'de çalışan ve Mardin'de oturan yurttaşlar da mağdur oldu. Mardin'e yaklaşık 4 kilometre kala başlayan ve kent merkezine kadar devam eden yokuşlu yolda ise, zincir ve kar lastiğinin olmasından dolayı birçok araç sürücüsünün mahsur kaldığı öğrenildi.

Derik ilçesinde ise, kar kalınlığı yer yer 50-60 santimetreyi bulurken, tüm köy yolları ile Diyarbakır yolu ulaşıma kapandı. Elektriklerin de kesildiği ilçede, Derik Belediyesi'ne bağlı ekipler ilçe merkezinde yol açma çalışmasını sürdürüyor.

SİİRT

Siirt ve ilçelerinde 2 gündür aralıksız devam eden kar yağışı yaşamı olumsuz etkilerken, Siirt ve ilçelerine bağlı 253 köy yolu ulaşıma kapandı. Siirt-Batman, Siirt-Eruh, Eruh-Şırnak, Siirt-Pervari karayolları ulaşıma kapandı. Kent merkezinde kar kalınlığı 50 santimetreyi aşarken, Siirt Belediyesi'ne bağlı tuzlama ve kar küre ekipleri, sabah saatlerinde itibaren şehir içi yolarda bulunan ana arterlerin ulaşıma açılması için başlatılan kar temizleme çalışmaları devam ediyor.
Kar kalınlığı Eruh ve Pervari'de 1 metreye, Kurtalan'da 40 santimetreye, Şirvan ve Tillo 60 santimetreye, Baykan'da ise 15 santimetreye ulaştı.

BİNGÖL

Bingöl'de Yayladere, Adaklı, Kiğı, Genç ve Solhan ilçelerinde köy yollarının ulaşıma kapandığı belirtildi. Ayrıca Karlıova-Bingöl yolu fırtınadan dolayı ulaşıma kapandı.

ŞIRNAK

Şırnak'ta etkili olan kar yağışı nedeniyle akşam saatlerinde Cizre-İdil, Şırnak-Uludere, Şırnak-İdil yolları ulaşıma kapandı. Dünden bu yana sadece Silopi-Cizre ilçeleri arasında ulaşım sağlanırken, diğer ilçeler arasında ise ulaşım sağlanamıyor. Ulaşımın sağlanamadığı karayollarında çok sayıda aracın mahsur kaldığı bildirildi. Yüzlerce yurttaşın donma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı bölgeye, şu ana kadar yardım amaçlı herhangi bir aracın gitmediği bildirildi.

Tek araç var, o da Nusaybin'e gönderildi

Yurttaşların valilik ve kaymakamlarla yaptığı görüşmede yetkililerin; "İdil, Nusaybin, Silopi, Cizre, Midyat ve İdil bölgelerinde sadece bir kar küreme aracı bulunuyor. Bu araçta Nusaybin'de meydana gelen trafik kazası için bölgeye sevk edildi. Bu yüzden söz konusu bölgelere müdahale edilemiyor" dediği öne sürüldü.

Ahırlar çöktü

Beytüşşebap ile bağlı Şenova ve Balveren beldeleri arasındaki karayolu da ulaşıma kapanırken, yolda mahsur kalan yüzlerce yurttaş geceyi Balveren beldesi ve çevre köylerde geçirdi.

İdil'e bağlı Kivex ve Cizre'nin Basisk köylerinde ise, yoğun kar nedeniyle bazı ahırlarda çökme meydana geldiği bildirildi. Çöken ahırlarda çok sayıda hayvanın telef olduğu kaydedildi.

Karayolları yetersiz kaldı

Karayolları 9. Bölge Müdürlüğü yetkilileri de, dün etkisini gösteren kar yağışının birçok yerde aksaklıklara neden olduğunu söyledi. Dünden bu yana Bölge Müdürlüğü'ne yüzlerce şikayetin geldiğini, bu nedenle kriz masası oluşturduklarını belirten yetkililer, bir çok yerde yaşanan benzer sıkıntıların kısa sürede halledileceğini öne sürdü.

HAKKARİ

Hakkari'de kar kalınlığı bir metreye ulaştı. Kent merkezinde bulunan 15 mahalle ile Hakkari-Yüksekova ve Hakkari-Çukurca ve 4 belde, 132 köy ve 375 mezranın yolu ulaşıma kapandı. Kent merkezinde bulunan mahalle yollarının açılması için belediyeye ait ekipler, çalışmalarını sürdürüyor. Yoğun kar yağışı nedeniyle kent merkezinde birçok mahalle de elektriksiz kaldı. Mahalle aralarında mahsur alan araç sahiplerinin kimi belediyenin yolları açmasını beklerken, kimi şoförler de arazili araçlarının yardımı ile yolları kendi imkanları ile açtı.

Yüksekova ve Şemdinli'de yollar kapalı

Hakkari Yüksekova'da kar kalınlığı ilçe merkezinde 50 santimetreyi, yüksek kesimlerde ise 2 metreyi geçti. İlçeye bağlı 298 köy ve mezra ile birlikte Yüksekova-Şemdinli, Yüksekova-Esendere, Yüksekova-Dağlıca (Oramar) yolları kapandı. İlçede kar nedeniyle tüm mahalle yolları kapanırken, belediye ekipleri kar temizleme çalışması başlattı. Şemdinli'de ise 147 köy yolu ulaşıma kapanırken, yollarda çok sayıda araç mahsur kaldı. Yetkililer, karayollarında çığ tehlikesi uyarısı yaparken, kar yağışına ilişkin açıklama yapan Hakkari İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Korkmaz, "Hakkari ve çevresindeki köy, mezra ve ilçeler arasındaki tüm yollar kapandı. Fırtına ve yoğun kar yağışı nedeniyle kar temizleme çalışması yapılamıyor. Elimizde mevcut bulunan kar temizleme araçları yetersiz olması ve var olan araçlarında arızalı olması nedeniyle İl Genel Meclisi olarak da müdahale edemiyoruz. Bu sene aldığımız araçların da valilik tarafından Hakkari'de tutuluyor ve bize verilmiyor" dedi.

DOĞUBAYAZIT

Ağrı Doğubayazıt'ta 85 köy ve 15 mezra yolu ulaşıma kapandı. Doğubayazıt Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ve Temizlik İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ekipler ise, kar temizleme çalışması yürütüyor. Fen İşleri Müdürü Cihan Seferoğlu, "İlçemizde dün geceden itibaren yoğun kar sonucu ekiplerimizle yol açma çalışması yürütüyoruz. Mahalle ve şehir içinde iş bölümü yaparak tüm yollara ulaşımına açılana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi. 

MARDİN

Mazıdağ ilçesine bağlı Ömürlü (Piran) köyünde zirai serada çalışan 6 işçi yoğun kar yağışı nedeniyle mahsur kaldı. İşçiler köy sakinlerinin yardımıyla kurtarıldı.

Mardin'in Mazıdağı ilçesine bağlı Ömürlü (Pîran) köyünde 25 dönümlük zirai seranın yoğun kar yağışı nedeniyle bir bölümü çöktü. Serada mahsur kaldığı belirtilen 6 işçi köy sakinlerin yardımıyla kurtarıldı. Mazıdağı Kaymakamlığı ve Karayolları ekiplerini aramalarına rağmen herhangi bir müdahale edilmediğini belirten işçiler, köyden yardıma giden köylülerin çabasıyla kurtarıldıklarını aktardı.

Şuanda köy yollarının kapalı olduğunu belirten Ömürlü Köy Muhtarı Mehmet Döken, yoğun yağan kar yağışı nedeniyle resmi kurumların kar temizleme ekipleri zorlandıklarını bunun için köylüler olarak kendi çabalarıyla karda mahsur kalan işçileri kurtardıklarını söyledi.  (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Uludağ\'da kar kalınlığı 75 santimetreye ulaştı

SONRAKİ HABER

İETT otobüsü buz tutan yolda kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...