12 Aralık 2013 08:23

ÖSO Generali İdris, Suriye'yi terk etmek zorunda kaldı

Batı destekli Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Generali Selim İdris, Suriye İslam Cephesi tarafından ülkeyi terk etmeye zorlandı.

ÖSO Generali İdris, Suriye\'yi terk etmek zorunda kaldı
Paylaş

Batı destekli Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Generali Selim İdris, Suriye İslam Cephesi tarafından ülkeyi terk etmeye zorlandı.

Wall Street Journal’ın haberine göre olay, ABD ve İngiltere’nin muhalif güçlere “ölümcül olmayan” yardımlarını kesme kararını açıklamasından sonra gerçekleşti. ABD ve İngiltere bu kararı, İslam Cephesi’nin ÖSO’nun Suriye’nin kuzeyindeki üslerini ele geçirmesi üzerine almıştı.

General Selim İdris’in önce Türkiye’ye geçtiği, buradan da Katar’a uçtuğu belirlenirken, ABD’li bir yetkili, “İslam Cephesi’nin karargahını ele geçirmesi üzerine ülkeyi terk etti” dedi. ABD, Selim İdris’e Suriye’ye dönmesi yönünde tavsiyede bulunurken Wall Street Journal’a konuşan bir ABD’li yetkili, “Bunun Suriye Askeri Konseyi ve General İdris’in sonu anlamına geldiğini söyleyemem” dedi. Bir başka ABD’li yetkili ise yaşananları “iç darbe” olarak değerlendirdi. İslam Cephesi’nin bir sözcüsü de İdris’in ülkeyi terk ettiğini doğruladı.
ÖSO’dan ayrılan İslam Cephesi, el Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti ve el Nusra Cephesi haricindeki pek çok İslamcı örgütü kapsıyor.

Cuma günü İslam Cephesi’ne bağlı militanlar, içerisinde ABD’den gelen “ölümcül olmayan” yardımların da bulunduğu malzemeleri ele geçirmişti. Malzemeler, ÖSO’nun Yüksek Askeri Konseyi’ne aitti. Malzemelerin ele geçirilmesi sırasında ÖSO ile bir çatışmanın yaşanmadığı aktarıldı.

ABD ve müttefikleri Suriye’deki gücü iyice artan İslam Cephesi'ni tehlikeli görse de ilişkilerini geliştirmeye çalışıyor. ABD, grubu, 22 Ocak’ta Cenevre’de düzenlenecek “Barış Konferansı”na katılmaya ikna etmeye çalışıyor. (DIŞ HABERLER)

Suriye İslam Cephesi kimdir? http://www.evrensel.net/haber/73900/yeni-sinir-komsumuz-suriye-islam-cephesi.html

ÖNCEKİ HABER

ABD\'den Ukrayna\'ya yaptırım tehdidi

SONRAKİ HABER

İstanbul\'da karın etkisi akşam saatlerinde azalacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...