11 Aralık 2013 21:07

Kazdağları'ndaki 6 altın madeni için yürütmeyi durdurma kararı!

Yargıdan üst üste yaşam savunucularını sevindirecek kararlar gelmeye başladı. En sevindirici karar ise Kazdağlarında işletme aşamasına gelen 6 altın madeninin 6'sı için de yürütmeyi durdurma kararı verilmesi oldu.

Kazdağları\'ndaki 6 altın madeni için yürütmeyi durdurma kararı!
Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Yargıdan üst üste yaşam savunucularını sevindirecek kararlar gelmeye başladı. Zeytincilik Yasasının delinerek madenciliğe olanak tanınmasının önünü açan yönetmelik değişikliğinin yürütmesi durdurulurken, Kazdağlarında işletme aşamasına gelen 6 altın madeninin 6'sı için de yürütmeyi durdurma kararı verildi. Yargıdan bir sevindirici haber de Kozak Yaylasındaki Karaayıt köyüne geldi.

EN BÜYÜK MÜJDE KAZDAĞLARINA

'Güzel Edremit Körfezi Bekçileri' adına GÜMÇED Edremit Körfez Şubesi Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada Ayvacıkaltı Ulaşım Limanı konusunda Çanakkale İdare Mahkemesi'nde görülen davada yürütmeyi durdurma kararı çıktığı aktarıldı. GÜMÇED açıklamasında sermayenin yıllardır 'ayağına dolanan' Zeytincilik Yasası'nın, Zeytincilik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle özellikle maden ve enerji yatırımları için engel olmaktan çıkarılmasını amaçlayan yasal düzenlemenin de Danıştay'dan döndüğü dile getirildi.

Karaayıt Köyü'nde BİLFER Madencilik tarafından kurulan Demir Madeni Cevher Zenginleştirme Sahası'nın ÇED iptali davasının yaşam savunucularının lehine sonuçlandığını kaydeden GÜMÇED, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı için açılan davaların tamamının da olumlu bir şekilde gittiğine vurgu yapıldı. GÜMÇED açıklamasında en dikkat çekici ve müjdeli haber ise Kazdağları ile ilgili oldu.

MANDELA'YA ADANDI

GÜMÇED açıklamasında Kazdağlarındaki ve diğer yerlerdeki bu olumlu gelişmeler şu sözlerle değerlendirildi; " Kaz Dağı'nın kuzeyinde mücadele eden yol arkadaşlarımızdan bugün aldığımız bilgilere göre işletme aşamasına gelen altın madenlerine açılan ÇED iptal davalarında 6 adet yürütmeyi durdurma kararı alınmış, yedincisi de beklenmektedir.  Bu toplu zafer tablosu karşısında söylenebilir ki, Kazdağları başta olmak üzere tüm yaşam alanlarımızda madencilere ve tüm doğa talancılarına geçit vermeyeceğiz. Yıllardır sürdürdüğümüz mücadeleyi, emeklerimizin karşılığı olan bu çok sevindirici hukuksal kazanımların da verdiği moralle daha da ileri götüreceğiz. Yaşam savunucuları yaşamı koruyacaktır. Elde ettiğimiz bu kazanım ve onuru Güney Afrikalı hak savunucusu Nelson Mandela'ya adıyoruz."

ZEYTİNCİLİK YASASINI YİNE AŞAMADILAR

"Zeytinlik alanların 3 km yakınında zeytinlerin gelişimini engelleyen tesis kurulamaz" şeklindeki 3573 sayılı Zeytin Yasası yıllardır özellikle madencilik faaliyetlerinin önünde bir engel teşkil ediyordu. Geçtiğimiz yıl zeytin yönetmeliğinde yapılan değişiklikle maden ve enerji yatırımcılarının önündeki bu engel kaldırıldı. Yönetmeliğin 4. maddesinde yapılan değişiklikle 25 dekarın altındaki zeytinlikler zeytinlik alan olmaktan çıkarıldı. Yine 23. maddede yapılan değişiklikle zeytinliklere 3 km mesafede "Alternatif alan bulunmaması ve ÇED raporunun uygun olması halinde maden, enerji vb. işletmelerin kurulabileceği" belirtildi.

Çevre ve Ekoloji Hareketi avukatları tarafından Kirazlı Köyü Muhtarlığı, Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği ve bir grup zeytin üreticisi açılan davada yürütmeyi durdurma talepleri Danıştay 8. dairesi tarafından reddedilmişti. Bu karara yapılan itiraz ise Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından haklı bulunarak 8. Dairenin kararı ortadan kaldırıldı. Böylece Zeytincilik Yönetmeliğinin 4. ve 23. maddelerinin yürütmesinin durdurulmasına karar verildi.
 

ÖNCEKİ HABER

Bemal Tokçu yarın toprağa verilecek

SONRAKİ HABER

Küba, Apartheid rejiminin yıkılmasına nasıl yardım etti?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...