11 Aralık 2013 20:20

Hollande: OAC'ye müdahale kendi çıkarlarımız için değil

Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki (OAC) gerginlik devam ederken, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, ülke askerlerinin OAC’deki varlığını savundu. Hollande, “Kendi çıkarlarımız için orada değiliz. Müdahale tehlikeli ancak kanlı bir iç savaşı önlemek için zorunluydu” dedi.

Hollande: OAC\'ye müdahale kendi çıkarlarımız için değil
Paylaş

Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki (OAC) gerginlik devam ederken, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, ülke askerlerinin OAC’deki varlığını savundu. Hollande, “Kendi çıkarlarımız için orada değiliz. Müdahale tehlikeli ancak kanlı bir iç savaşı önlemek için zorunluydu” dedi.

Hollande, Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ile birlikte dün 2 askerlerinin öldürüldüğü OAC’deydi.  Hollande, Fransız birliklerinin müdahalesinin son derece uygun bir zamanda gerçekleştiğini savundu. Haftalardır ülkede korkunç katliamların yaşandığını hatırlatan Hollande, “Fransa buraya insanlık onurunu korumak için geldi” dedi.

Müslüman ve Hıristiyan milis güçlerinin çatışmalarının devam ettiği ülkede, bin 600 Fransız asker “düzeni sağlamak” için ülkeye sevk edilmişti. ABD’nin de Afrika Birliği aracılığıyla 60 milyon dolarlık silah yardımında bulunduğu açıklandı.

Fransa, 2011'den beri Fildişi Sahili, Libya, Mali ve OAC olmak üzere 4 ülkeye müdahale etti

500’Ü AŞKIN KİŞİ ÖLDÜ

Resmi yetkililerin açıklamalarına göre geçtiğimiz haftaki kanlı olaylarda 500’ü aşkın kişi öldürüldü. Kızıl Haç’ın yerel sözcüsü Antoine Mbao Bogo, geçtiğimiz Perşembe’den bu yana başkent Bangui ve çevresinde 461 cesede ulaşıldığını ifade etti. Ancak bu rakamın cesetleri, camilere getirilen Müslümanları içermediği aktarıldı.

El Cezire Muhabiri Nazanine Moşiri, Müslümanların ve Hıristiyanların yüzlerce yıl boyunca bu bölgede barışçıl bir şekilde yaşadığına dikkat çekerek “Şu anda yaşananlar iki halkı birbirinde ayırıyor” yorumunda bulundu.

Eski bir Fransa sömürgesi olan OAC’deki çatışmalar çoğunluğu Müslümanlardan oluşan Seleka örgütü ile Hıristiyan anti-Balaka arasında yaşanıyor. Mart 2013’te Müslüman milis güçlerin oluşturduğu Seleka koalisyonu, hükümeti devirerek ülkede iktidarı eline aldı. Buna karşılık Hıristiyan milislerin oluşturduğu anti-Balaka, silahlı mücadele başlattı. Mart 2013’te hükümetin devrilmesi sonrası geçici başkanlık görevine getirilen Michel Djotodia’nın Seleka güçleri üzerindeki etkisinin yitirdiği belirtilirken, Seleka’nın resmi olarak lağvedildiği ancak milis grupların silahlı etkinliğinin devam ettiği aktarılıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kars\'ta Yüksekova protestosuna katılan 11 öğrenci tutuklandı

SONRAKİ HABER

BM\'den İsrail\'e yıkım tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...