11 Aralık 2013 18:26

Yardım kuruluşundan silah şirketine yatırım

İngiliz yardım kuruluşu Comic Relief’in topladığı bağışların bir kısmını silah, sigara ve alkol şirketlerine yatırdığı ortaya çıktı

Yardım  kuruluşundan silah şirketine yatırım
Paylaş

İngiliz yardım kuruluşu Comic Relief’in topladığı bağışların bir kısmını silah, sigara ve alkol şirketlerine yatırdığı ortaya çıktı. BBC’nin Panorama programının yaptığı araştırma, ayrıca Save the Children adlı başka bir yardım kuruluşunun kendilerine bağış yapan enerji şirketlerini küstürmemek için onlara yönelik eleştirilere sansür uyguladığını gösterdi.
Comic Relief, İngiltere’de ve yurt dışında “Muhtaç durumdaki kesimler için” kullanılmak üzere yardım topluyor. 1985’te Etyopya’da açlık çekenlere yardım iddiasıyla başlatılan girişimin bugüne kadar topladığı bağış miktarı 1 milyar sterline ulaşmış bulunuyor.

SİLAH ŞİRKETİ HİSSELERİ

Topladığı yardımı zaman içinde farklı yardım örgütlerine dağıtan kuruluş, elinde biriken on milyonlarca sterlini borsada hisse senetlerine yatırıyor.
Comic Relief, “Savaştan zarar gören insanlara” yardım etme vaadine rağmen 2009’da 630 bin sterlini BAE Systems adlı silah şirketinin hisselerine yatırmış.
Aynı yıl, tüberküloza karşı mücadele yürüten bir kuruluşa 300 bin sterlin yardımda bulunurken, sigara şirketlerine de 3 milyon sterlinlik yatırım yapmış.
Muhasebe sistemini değiştiren Comic Relief’in nerelere yatırım yaptığını öğrenmek bugün kamuoyu açısından mümkün değil. (HABER MERKEZİ)

‘PARA VERİYORLAR ELEŞTİREMEYİZ’

Save the Children adlı kuruluş ise enerji şirketi British Gas ile 10 yıllık ilişkisinden 1.5 milyon sterlin gelir elde etmiş.

Kuruluşun Eski Basın Sorumlusu Dominic Nutt BBC’ye yaptığı açıklamada, 2007-09 yılları arasında artan enerji fiyatlarına karşı kampanya başlatma girişimlerinin engellendiğini ifade etti.
Nutt şunları söyledi: “Her sene medyaya aktarmak üzere British Gas’ı eleştiren bir açıklama hazırlıyor, her sene yukarıdan aynı yanıtı alıyordum: Böyle bir şey yapamayız, onlar bize para veriyor.”

Save the Children’ın Bugünkü Başkanı Justin Forsyth ise bu tür şirketlerle ortaklıklarından dolayı herhangi bir kampanyadan geri durmadıklarını iddia etti.


 

ÖNCEKİ HABER

Tüzel: Kaç yeşil kartlı mağdur oldu?

SONRAKİ HABER

Türkiye rüşvette Avrupa birincisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...