11 Aralık 2013 17:47

BDP'li tutuklu vekiller için karar yine çıkmadı

Diyarbakır 5 ve 6'ncı Ağır Ceza Mahkemelerine tutuklu BDP'li 5 vekil ile ilgili yapılan tahliye başvurularına ilişkin karar beklenirken, BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan twitter hesabından yaptığı açıklamada kararın ertelendiğini yarın ya da Cuma gününe kaldığını duyurdu.

BDP\'li tutuklu vekiller için karar yine çıkmadı
Paylaş

Diyarbakır 5 ve 6'ncı Ağır Ceza Mahkemeleri'ne tutuklu BDP'li vekiller Faysal Sarıyıldız, Kemal Aktaş, Gülseren Yıldırım, İbrahim Ayhan, Selma Irmak ile ilgili yapılan tahliye başvuruları ile ilgili karar henüz çıkmadı. Tutuklu milletvekili İbrahim Ayhan'a ilişkin savcılık mütalaasının dışında diğer milletvekillerine ilişkin mütalaa henüz hazırlanmadığı öğrenildi. Her iki mahkemenin bugün en geç saat 16.00'ya kadar karar vermesi beklenirken, avukatlara henüz savcılık mütalaaları sunulmadığı için kararın çıkmadığı bilgisi verildi. Öte yandan BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Milletvekillerimizin tahliye kararının yarın ya da Cuma günü çıkacağı bilgisini aldık" dedi. Öte yandan tutuklu vekillerin avukatlarının adliye önünde açıklaması yapması bekleniyor

Her iki mahkemenin ortak bir tavır sergilenmesi beklenen karar ile ilgili kimi spekülasyonlar ortaya atılırken, bunlardan en önemlisi mahkemenin olumsuz tavır sergileme ihtimali oldu. Olası olumsuz kararın anayasa mahkemesinin tahliyeye ilişkin "bağlayıcılığının olmayışı" gerekçe olarak gösterilebilir. Şu ana kadar herhangi bir kararın çıkmayışının temel nedeninin bu tartışma olduğu öne sürülüyor.

5 BDP'li milletvekili ile ilgili karar henüz çıkmazken, tutuklu vekillerin yakınları tahliye umuduyla Diyarbakır Adliyesi önündeki bekleyişlerini sürdürüyor. Tutuklu milletvekillerinden BDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın kardeşi Roni Sarıyıldız (24), sözlerine, "Ben İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünü kazanırken, okula kaydımı ağabeyim Faysal yapmıştı. 4 ay sonra ise tutuklandı. Ben mezun oldum, çalışıyorum ancak ağabeyim halen tutuklu" diyerek başladı. Sarıyıldız, "Ağabeyimin siyasetçi kimliğinden yola çıkarsak halen Hatip Dicle gibi isimler tutuklu bulunuyor. Bundan kaynaklı bu tahliye kararı bize buruk bir sevinç yaşatacak. Bugün eğer tahliyeler çıkıyorsa Kürt özgürlük mücadelesinin geldiği aşamadan dolayıdır ve eğer mutlu olacaksak bunun mutluluğunu yaşayacağız" diye konuştu.

Bir diğer tutuklu milletvekili İbrahim Ayhan'ın eşi Rezan Ayhan ise, verilecek olası tahliye kararının gecikmiş bir adalet olacağını belirterek, tüm kamuoyunun seçilme hakkı verilmesine rağmen, bu haktan faydalanamamanın hukuka aykırı olduğunu bildiğini ifade etti. Herkes için özgürlük dileğinde bulunduğunu belirten Ayhan, adil yargılanmaların yeniden düzenlenmesi, toplu dosyaların adil yargılanabilir hale getirilmesi ve zamana yaymadan somut maddeler ile yeni düzenlemelerin yapılabileceğini söyleyen Ayhan, tutsakların bu şekilde serbest bırakılmasının mümkün olabileceğini söyledi. Ayhan son olarak, "Ortak yaşamı kabullenmek aynı zamanda adaleti de sağlar. Ortak yaşamı sağlamalıyız, bu şekilde büyük bir toplum yaratabiliriz" şeklinde konuştu.

Bir diğer BDP'li vekil Kemal Aktaş'ın kardeşi Ferit Aktaş (42) ise, olası tahliye kararını sevinçle karşılayacaklarını ve tek temennilerinin diğer tutsakların da bir an önce serbest bırakılması olduğunu belirterek aksi durumda buruk bir sevinç yaşayacaklarını vurguladı. Aktaş şunları ifade etti: "Balbay'la ilgili verilen kararın ardından ağabeyim Kemal Aktaş ile görüştüm. Anayasanın bu kararı ağabeyimde olumlu bir etki yaratsa da bu karar ağabeyim ve diğer vekillerde buruk bir sevinç yarattı. Çünkü onlarda içerde bulunan diğer tutsakların mahrum oldukları özgürlüklerine bir an önce kavuşmalarını istiyor. Tek dileğimiz ve ümidimiz bugün çıkabilecek tahliye kararının diğer tüm tutsaklar için de uygulanması olduğudur."

ELÇİ: BİR MİLLETVEKİLİ İÇİN VERİLEN KARAR HEPSİ İÇİN GEÇERLİDİR

Adliye çıkışında bir açıklama yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, "Normalde mahkeme heyetinin dilekçelerimizi aldığı 1'inci gün ya da 2'nci gün kararını vermesi gerekirdi. Ancak 3 gün olmuş daha savcılık bile mütalaasını sunmuş değil. Edindiğimiz bilgilere göre Anayasa Mahkemesi'nin Balbay hakkında vermiş olduğu gerekçeli kararı bekliyorlar. Bu kararın beklenilmesine gerek yok. Bir milletvekili için verilen karar bütün milletvekilleri için geçerlidir" dedi.

Anayasa Mahkemesi tarafından verilen kararın, mahkemeler tarafından uygulanması gerektiğini ifade eden Elçi, "Anayasa Mahkemesi tarafından verilen bu karar bir pilot karardır. Daha önce de bu tür kararlar Anayasa Mahkemesi tarafından verildi. Bu kararla diğer mahkemelere bir mesaj verilmiştir" şeklinde konuştu.(Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

AKP’nin kırık karnesi: Gezi ve Roboski

SONRAKİ HABER

Çiğli Belediye işçileri işbaşı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...