11 Aralık 2013 14:28

Gezi'deki polis mağdurları rapor hazırladı

Gezi Parkı eylemlerinde yaşanan polis şiddetinin mağdurlarının oluşturduğu Gezi Parkı Protestolarında Şiddet Görenler Platformu, hiçbir mağdur için yargı sürecinin başlatılmadığını vurguladı. CHP Milletvekili Mahmut Tanal ise, yetki sınırı aşılarak gösterilerin dağıtılması halinde, 'direnenlere' ceza verilememesi için kanun teklifi hazırladı.

Gezi\'deki polis mağdurları rapor hazırladı
Paylaş

Gezi Parkı eylemlerinde yaşanan polis şiddetinin mağdurlarının oluşturduğu Gezi Parkı Protestolarında Şiddet Görenler Platformu, hiçbir mağdur için yargı sürecinin başlatılmadığını vurguladı.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Merkezinde bir araya gelen platform üyeleri, “Gezi turnusolundan gerçekler” başlıklı raporunu kamuoyula paylaştı. Mağdurlar, hazırladıkları raporla “Gezi olaylarını kışkırttılar, eyleme katıldılar, gaz maskesi kullandılar” gibi sebeplerle sahte delil üretilerek yüzlerce insanın haksız yere yargılanırken, esas mağdurların ise ciddiye alınmadığına dikkat çekti.
Raporu okuyan Kurtuluş Özgür Yıldız, “Açıklanan emniyet verileri de ortaya koyduki polis tutarsız ve tartışmalı eylemlerle halkın can güvenliğini tehlikeye sokmuş, insanların yaşam hakkını gasp etmeye varan uygulamalarda bulunmuştur” dedi. Haziran ayının ilk günlerinde, polisin orantısız güç kullanımının hemen ardından ilgili adli makamlar için hızla delil üretilerek yargı sürecinin başlatıldığını söyleyen Yıldız, “Halkın can güvenliğini güvence altına almaya çalışmak yerine baret, deniz gözlüğü, gaz maskesi gibi basit can güvenliği donanımlarını suç unsuru gibi görüp bunları kullanandan suçlu yaratmaya dönük süreçler genel olarak adli sisteme karşı güven erozyonu yaratmıştır” dedi.

‘ŞİDDETİN TESPİTİ ZOR DEĞİL’
Polis şiddeti sonucu yaralanan, zarar gören kişiler için devletin adım atmamasının kaygı verici olduğunu belirten Yıldız, vatandaşa yönelik kullanılan şiddet araçlarının tespitinin zor olmadığını kaydetti. Mağdurların birçoğunun sakat kaldığını ve  işlerini kaybettiklerini belirten Yıldız, bu mağduriyetler karşısında yargı sürecinin işletilmemesinin anlaşılır bir durum olmadığını dile getirdi. Yıldız, İnsan Hakları Haftası’nda hak ihlallerinin giderilmemiş olmasının kaygı verici olduğuna vurgu yaptı. (Ankara/EVRENSEL)

CHP: DİRENMEK SUÇ OLMASIN

Öte yandan, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, yetki sınırı aşılarak toplantı veya gösteri yürüyüşlerinin dağıtılması halinde, toplantı ve gösteri yürüyüşüne devam edenlere ceza verilememesi için kanun teklifi hazırladı. Tanal, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni TBMM Başkanlığına sundu.
Teklifin gerekçesinde, kanuna aykırı olmayan ancak yetki sınırı aşılarak dağıtılan toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde anayasal hakkını kullanarak toplantı ve gösteri yürüyüşüne devam edenlere ceza verilmesinin önlenmesinin sağlanacağı ifade edildi.
Teklif, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun “Direnme” başlıklı 32. maddesini değiştiriyor. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

Polis değil mağdur yargılanıyor

SONRAKİ HABER

Diyarbakır Adliyesi\'nde patlama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...