11 Aralık 2013 08:20

Elektrik faturasını ödeyemedi, yangında hayatını kaybetti

Boyacılık yapıp, amatör olarak da gitar çalan Seçkin Ayral, tek başına oturduğu, ancak borcu nedeniyle elektriği kesik olan evinde mum yakarak uyuyakaldı. Bir süre sonra devrilen mum yangına neden oldu. Ayral'ın yangın nedeniyle çöken çatının altında kalarak yaşamını yitirdiği bildirildi.

Elektrik faturasını ödeyemedi, yangında hayatını kaybetti
Paylaş

Edirne'nin Keşan İlçesi'nde tek katlı evde mumun devrilmesi sonucu çıkan yangında 41 yaşındaki Seçkin Ayral hayatını kaybetti. Ayral, Emek Partisi (EMEP) Keşan İlçe Örgütü üyesiydi.

Olay, saat 03.45'de Aşağı Zaferiye Mahallesi Ahmet Gücüyener Caddesi Yıldız Sokak No 13 adresindeki tek katlı evde meydana geldi. Boyacılık yapıp, amatör olarak da gitar çalan Seçkin Ayral, tek başına oturduğu, ancak borcu nedeniyle elektriği kesik olan evinde mum yakarak uyuyakaldı. Bir süre sonra devrilen mum yangına neden oldu. Kısa sürede evi saran alevleri fark eden Ayral'ın komşuları, durumu itfaiye ve polise haber verdi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri yangına müdahale ederken, yoğun duman nedeniyle eve giremedi.

Yangının kontrol altına alınmasının ardından içeriye giren ekipler, ön kapının sol tarafında Seçkin Ayral'ın yanmış cesedini buldu. Ayral'ın çıkmak için ön kapıya yöneldiği, ancak yangın nedeniyle çöken çatının altında kalarak yaşamını yitirdiği bildirildi. Evin elektrik sayacındaki mühür ile birikmiş faturalar dikkat çekti.

Bekar olan ve evde tek başına yaşayan Seçkin Ayral'ın, annesi Nevriye ile babası Günay Ayral'ın 2009 yılında Keşan'a bağlı Küçükdoğanca Köyü yakınlarında meydana gelen trafik kazasında hayatlarını kaybettikleri öğrenildi. Seçkin Ayral'ın cesedi, savcı ve polisin yaptığı incelemenin ardından kesin ölüm nedeninin belirlenmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderildi. (DHA)


EMO: ENERJİ TEMEL İNSAN HAKKIDIR

Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Seçkin Ayral’ın ölümü ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Enerjinin en temel insan haklarından biri olduğu belirtilen açıklamada bu ölümde Hükümetin enerji politikalarının ve özelleştirmenin de rolü olduğuna dikkat çekildi. Açıklamanın bazı önemli bölümleri şöyle:

BAŞBAKAN’IN KEŞAN ZİYARETİNDEN 2 GÜN SONRA

Başbakanın Keşan gezisinden 2 gün sonra Keşan’da tek katlı bir gecekondu evde 41 yaşındaki Seçkin Ayral yanarak öldü. Elektik kesikti çünkü Seçkin Ayral faturalarını ödeyememişti. AKP Hükümeti, gittikçe yaygınlaşan enerji yoksulluğunu, son 5 yılda yüzde 100’ü aşan elektrik zammını, elektrik dağıtım şirketlerinin çeşitli yollarla faturalara yansıttığı ücretleri, mum ışığında yaşayan ya da elektriği olmadığı için çıkan yangınlarda ölen canları görmezden geliyor.  Çünkü hükümetin ekonomik gelişme ve artan refah seviyesi kategorileri içinde, tüketiciler bulunmuyor, halkın talep ve ihtiyaçları yer almıyor.”

ENERJİ TEMEL HAKTIR

“Enerji en temel insanlık haklarından biridir. Çünkü yaşamsal ve vazgeçilemez bir yere sahiptir.  Halkın onayı ve vergileriyle varlığını sürdüren devletin bu kamusal hizmeti sürekli, temiz ve güvenli olarak herkese sunmak temel görevlerinden biridir. Bütün kamusal hizmetleri özelleştiren, kamusal kaynakları sermaye aktaran, vatandaşları sermaye şirketlerinin insafına terk eden bir devletin sosyal ve kamusal yanından söz etmek mümkün değildir.”

İNSANLIK SUÇU

“Bilindiği gibi ilk faturanın ödenmemesi durumunda elektrik kesilmesi, elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesi sonrasında uygulanmaya konulmuş bir cezalandırmadır. Bu ceza, hiçbir ayrım gözetmeden öğrencisi, yaşlısı ve hastası ile bütün hane halkına uygulanmakta ve insani hakların bütün değerleri ayaklar altına alınmaktadır. Bu nedenle insanlarımızın ölmesine, sağlığını kaybetmesine yol açabilen bu uygulama insanlık suçudur.”   

ÖNCEKİ HABER

TT Arena’da ‘dev’ temizlik!

SONRAKİ HABER

Yüksekova\'da üçüncü ölüm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa