11 Aralık 2013 06:00

TRT’nin ayrımcılığı Arınç’a soruldu

TRT Anadolu Kanalı tarafından, TMMOB Gıda Mühendisleri Odasından, konuk olarak özellikle “bay gıda mühendisi” talebi RTÜK’ten sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a soruldu.

TRT’nin ayrımcılığı Arınç’a soruldu
Paylaş

TRT Anadolu Kanalı tarafından, TMMOB Gıda Mühendisleri Odasından, konuk olarak özellikle “bay gıda mühendisi” talebi RTÜK’ten sorumlu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a soruldu.

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Arınç’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde

TRT-Diyanet logosuyla yayın yapan TRT Anadolu Kanalı’nın, 21 Kasım’da “Yeni Güne Merhaba” programında gıdaların üzerindeki etiket kodları konusunu konuşmak üzere Gıda Mühendisleri Odasından “bay mühendis” istediğini hatırlattı. Levent Tüzel, bu talebe Gıda Mühendisleri Odasının da, kadın örgütlerinin de tepkileri olduğuna dikkat çekti. Tüzel, TRT-Diyanet’in talebine Gıda Mühendisleri Odasından, “Talebin cinsiyetçi nitelik taşıması” nedeniyle olumsuz yanıt verildiğini de ifade etti.

NEDEN ‘BAY’ MÜHENDİS?

Tüzel, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a, şu soruları yöneltti.
“TRT Daire Başkanlığı TRT Anadolu Kanalı Koordinatörlüğünün 25.11.2013 tarih ve 19112 sayılı yazısında sağlık, mühendislik ve günlük yaşam gibi konularda programa ağırlıklı erkek konukları davet ettikleri belirtilmektedir. Sağlık, mühendislik ve günlük yaşam konularında, kadın konukların görüş belirtmesi neden istenmemektedir? İzleyicilerin çoğunluğunun erkek olması gerekçesi, TRT’nin mevzuatına ve hukuki düzenlemelere uygun mudur?
Medya kuruluşlarının yayınlarının toplumsal algıdaki etkisi, rolü düşünüldüğünde, TRT Diyanet benzeri programların, toplumdaki cinsiyetçi algıyı ve cinsiyetçi iş bölümünü güçlendirmeye hizmet edecek program yapımcıları hakkında bir işlem yapmayı düşünüyor musunuz?
TRT kanallarında yayımlanan programların, görüntü ve içeriğinin toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifiyle değerlendirilmesi ve cins ayrımcı yönlerinin giderilmesi için bir çalışmanız var mıdır?​”  (Ankara/EVRENSEL)

KADIN MÜHENDİSLER TEPKİLİ


TRT’deki ayrımcı uygulama kadın mühendisler tarafından da protesto edildi. Çeşitli odalara bağlı kadın mühendisler bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Biz, Kadın Mühendisler olarak TRT’nin cinsiyetçi yaklaşımından ötürü önce kadınlardan daha sonra -algı yaratmada medyanın rolü düşünülürse- toplumdan, toplumda yarattıkları cinsiyetçi algıdan ötürü özür dilemelerini istiyor ve bir daha bu tür cinsiyetçi taleplerde bulunmayacakları gibi programların yayınlanmasına da aracılık etmemelerini bekliyoruz” denildi.

ÖNCEKİ HABER

İnsanlar sussa da taşlar konuşuyor

SONRAKİ HABER

Yurt geneli kara teslim oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...