11 Aralık 2013 06:00

Yeni sınır komşumuz: Suriye İslam Cephesi

Birkaç gün önce, Suriye’deki muhalif gruplardan Suriye İslam Cephesi birliklerinin; Özgür Suriye Ordusu’nun Bab el Hava’daki üssünü ve cephaneliği ele geçirdiği haberleri basında yer aldı. Suriye sınırındaki Reyhanlı ilçesinin Cilvegözü sınır kapısının Suriye tarafında yer alan Bab el Hava ÖSO’nun ana karargahlarından biri olarak biliniyor.

Yeni sınır komşumuz: Suriye İslam Cephesi
Paylaş

Ali KARATAŞ

Birkaç gün önce, Suriye’deki muhalif gruplardan Suriye İslam Cephesi birliklerinin; Özgür Suriye Ordusu’nun Bab el Hava’daki üssünü ve cephaneliği ele geçirdiği haberleri basında yer aldı. Suriye sınırındaki Reyhanlı ilçesinin Cilvegözü sınır kapısının Suriye tarafında yer alan Bab el Hava ÖSO’nun ana karargahlarından biri olarak biliniyor.
ÖSO Sözcüsü Lua Mikdad yaptığı açıklamada, İslam Cephesi savaşçılarının bölgeye geldiklerini ve ÖSO’ya yardım teklifinde bulunduklarını, kendilerinin de bunu kabul ettiğini ifade etti. Ardından İslam Cephesinin kendilerini bölgeden zorla çıkardığını ve ÖSO bayrağı yerine kendi bayraklarını astığını belirtti.

KİM BU CEPHE?

Bu gelişmeden sonra, gözler, hakkında fazla bilgi olmayan Suriye İslam Cephesine çevrildi. Cephenin kuruluşunun ilanı, bu yılın kasım ayının 22’sindeki Arap gazetelerinde yer aldı. Birleşen grupların sayısı bazı gazetelerde 6 bazılarında ise 7 olarak verildi. El Cezire’de yayınlanan haberde cephenin İhrar Aşşam, İslam ordusu, Liva Attavhid, Liva Al Hak, Ensar Aşşam Tugaylar ve Kürt İslam Cephesi gruplarından oluştuğu bilgisi yer aldı. Kuruluş açıklamasında cephenin askeri ve sosyal olarak bağımsız bir birlik olduğu, Esad’ı devirmeyi ve İslam’a dayalı bir devlet kurmayı hedeflediği ifade edildi.
BBC’de yer alan bir haber-yorumda Muhalefet içerisinde bazı aktivistler cephenin kurulmasının Irak Şam İslam devletini olumsuz etkileyeceği fikrinde. Cephe adına El Cezire Televizyonuna açıklama yapan Şeyh Ahmet İsa, cephenin ÖSO’ya muhalefet etmeyeceğini özellikle vurgulamıştı. Ama Bab el Hava operasyonu ile uluslararası basında hep Türkiye’ye yakınlığı ile anılan ÖSO’ya ciddi bir darbe vurdu. ÖSO’nun son dönemdeki zayıflayan gücü nedeniyle Komutanı Selim İdris için “ordusuz komutan” sıfatı kullanılıyordu. Şimdi herhalde “ordusuz ve cephanesiz komutan” sıfatı ile anılacak.

GÖRÜŞMELER FAYDA ETMEDİ

Gelişmeler üzerine Irak’ta yayınlanan Azzaman gazetesi Türkiye’den yetkililerin depolardaki silahların verilmesi için cephe ile görüştükleri bilgisi yer aldı. Ancak depodaki silahların geri verilmesi için cephe ile görüşen yetkililerin başarısız olduğu belirtildi. Haberde Türk yetkililerin eğer silahlar verilmezse havaya uçurulmayla tehdit ettikleri ifadeleri de yer aldı.

ABD TEHLİKELİ GÖRÜYOR

Suriye İslam Cephesi, ABD’nin yakından takip ettiği gruplardan bir tanesi. ‘Washingtoninstitute.org’ adlı sitede yer alan ve Harun y. Zeylin imzasını taşıyan makale, önce tarihi ile dikkat çekiyor; 4 Şubat 2013. Oysa cephe, kuruluşunu bu tarihten tam 9 ay sonra açıkladı. Makalede özet olarak yer alan görüşler şöyle:
“İslam Cephesi, Nusra Cephesi ile aynı ideolojik yapıya sahip ve savaşta yardımlaşıyorlar. Aralarındaki fark Esad sonrasıyla alakalı. Her ne kadar el Kaide ile bağlantılı olmadığını ifade etse de forumlarında ünlü cihatçılar boy gösteriyor.  İçinde yer alan İhrareşşam grubu yabancı cihatçıları barındırmaktadır. Çatışmada el Nusra ile gittikçe artan bir koordinasyon içindedir. İhrareşşam grubu muhalefetin yüksek askeri konseyi ile ilişki içindedir. Bu durum ABD’nin muhalefeti desteklemesini kısıtlayabilir. Savaş kapasitesi ve Suriye’nin farklı bölgelerinde etkisi nedeniyle önemli bir oyuncudur. ABD; Muhalefeti desteklenmesi durumunda Suriye’deki çıkarlarına büyük bir meydan okumayla karşı karşıyadır.”
Görüldüğü üzere ABD’nin kendi çıkarlarına bile tehdit olarak gördüğü bir güç artık sınır komşumuz. Başta Suriye politikasının mucitleri olmak üzere tüm emeği geçenlere hayırlı uğurlu olsun!

ÖNCEKİ HABER

‘Demokrasi tehlikede’

SONRAKİ HABER

İnsanlar sussa da taşlar konuşuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...