10 Aralık 2013 23:15

‘Demokrasi tehlikede’

ABD istihbarat örgütü Ulusal Güvenlik Teşkilatı (NSA) tarafından İnternet ve telefon üzerinden yapılan milyonlarca görüşmenin kaydedilmesi, aralarında 5 Nobel Edebiyat Ödülü sahibinin de olduğu dünya çapında tanınmış 562 yazar tarafından ortak bir açıklamayla protesto edildi.

‘Demokrasi tehlikede’
Paylaş

ABD istihbarat örgütü Ulusal Güvenlik Teşkilatı (NSA) tarafından İnternet ve telefon üzerinden yapılan milyonlarca görüşmenin  kaydedilmesi, aralarında 5 Nobel Edebiyat Ödülü sahibinin de olduğu dünya çapında tanınmış 562 yazar tarafından ortak bir açıklamayla protesto edildi. Türkiye’den Orhan Pamuk, Yaşar Kemal, Murathan Mungan ve Buket Uzuner de metni imzalayanlar arasında.

Yazarlar, dünyanın değişik ülkelerindeki günlük gazetelerde perşembe günü yayınlanacak ilanda, demokrasinin kitlesel dinlemelerle büyük bir tehlike altında olduğuna dikkat çektiler.
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla kaleme alınan ortak metinde, NSA’nın dinlemeleriyle bireysel özgürlüklerin ve temel demokratik hakların tehdit edildiğine işaret ettiler.

TİMES VE WASHİNGTON POST İLANI YAYINLAMADI

Metinde şu görüşlere verildi: “Gözetleme altında olan bir insan hiç bir zaman özgür değildir.”denildi. Yurttaşlara, devletlere ve tekellere de çağrıda bulunan yazarlar, “Devletler ve tekeller insan haklarına saygılı olmalı. Yurttaşlar da insan haklarını savunmalıdır. Birleşmiş Milletler, dijital çağda yurttaşları tanımalı ve buna bağlı uluslararası anlaşmaları uygulamalıdır” denildi. Yazarlar tarafından kaleme alınan ortak çağrı change.org sitesinden herkes tarafından imzalanabilir.  ABD Hükümeti ve NSA’nın doğrudan suçlanmadığı çağrının girişimcilerinden olan Juli Zeh, Almanya’da yayınlanan Frankfurter Allgemeinen Zeitung’a  yaptığı açıklamada, “Metne imza atan yazarların çoğu böyle istedi. Çünkü şu dönemde Obama’ya yapılacak doğrudan bir eleştirinin Çay Partisinin eline büyük bir koz verilmiş olabileceğini ifade etti” dedi. İlanı, ABD’de yayınlanan “New York Times” ve “Washington Post” gazeteleri, metni “provokatif” bulduğu için yayınlamak istemedi. (Köln/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

Galatasaray – Juventus maçı ertelendi

SONRAKİ HABER

Yeni sınır komşumuz: Suriye İslam Cephesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...