10 Aralık 2013 21:01

BDP 243 seçilmişin tahliyesi için kolları sıvadı

BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, 15'i belediye başkanı 243 seçilmiş için de mahkemelere başvurularda bulunacaklarını söyledi.

BDP 243 seçilmişin tahliyesi için kolları sıvadı
Paylaş

Ergenekon davasının tutuklu sanığı CHP Milletvekili Mustafa Balbay'a ilişkin AYM'nin emsal niteliği taşıyan kararının ardından gözler BDP'nin tutuklu 5 milletvekilinin tahliyesine çevrildi. BDP tutuklu milletvekillerin tahliye edilmesinin hemen ardından benzer durumlardan kaynaklı tutuklu bulunan 15'i belediye başkanı olmak üzere 243 seçilmişi için de başvuruda bulunacak.

Anayasa Mahkemesi tarafından Balbay'ın tahliyesine ilişkin verilen kararın ardından Diyarbakır Barosu'na bağlı avukatlar, BDP'nin tutuklu 5 vekili için Diyarbakır 5 ve 6. Ağır Ceza mahkemelerine tahliye talebinde bulunmuştu. Avukatların tahliye talebine ilişkin beklenen karar yarına ertelenirken, talep çerçevesinde savcılık sadece BDP Urfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın tahliyesine ilişkin mütalaa hazırlayıp, ilgili mahkemeye sundu. Diğer 4 vekil ile ilgili savcılık henüz mütalaasını mahkemeye sunmazken, bir tahliye talebi de BDP'nin tutuklu Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay için geldi. "KCK" ana davası kapsamında yaklaşık 4 yıldır tutuklu olarak yargılanan Atalay'a ilişkin de savcılık henüz mütalaa hazırlamazken, Balbay'a ilişkin AYM tarafından verilen emsal karar özellikle "KCK" davaları kapsamında tutuklu bulunan BDP'li seçilmişlerin de tahliye edilmesine dayanak olabilir.

BDP'NİN 248 SEÇİLMİŞİ TUTUKLU

Anayasa Mahkemesi'nin Balbay'a ilişkin kararının ardından tüm gözler Diyarbakır 5 ve 6. Ağır Ceza mahkemelerine çevrildi. Kürt siyasi tarihi açısından önemli bir dönüm noktası olan "KCK" operasyonları kapsamında on bini aşkın Kürt siyasetçi tutuklandı. Bugüne kadar 5'i milletvekili 15'i belediye başkanı, 36'sı il genel meclis üyesi, 162'si belediye meclis üyesi ve 30'u ise belediye başkan yardımcısı, başkan vekili ve genel sekreter olmak üzere toplamda 248 seçilmişin tutuklanmasına neden olan bu süreçte, mahkemeler tarafından lehe olabilecek tek bir olumlu karar alınmadı. Tarihte eşine az rastlanır türden uzun süren tutukluluklar için yeni bir umut olduğunu belirten BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, bu kapsamda önümüzdeki günlerde tutuklu 243 seçilmiş içinde ilgili mahkemelerden tahliye talebinde bulunulacağını bildirdi.

'SEÇİLMİŞLER İÇİN MAHKEMEYE BAŞVURACAĞIZ'

Bu konunun gündemlerinde olduğunu söyleyen Beştaş, "Diğer arkadaşlarımızın tahliyesi için mahkemeye başvurmayı değerlendiriyoruz. AYM tarafından verilen karar tüm seçilmişleri kapsıyor. Milletvekili arkadaşlarımızın tahliyesi gerçekleştikten sonra diğer arkadaşlarımızın tahliyesi için gerekli mahkemelere başvuru yapacağız. Tutuklu milletvekillerinin bir an önce mahkemeler tarafından tahliye edilmesi gerekiyor. Arkadaşlarımız zaten seçilme haklarından mahrum bırakılmış durumda. Uzun tutukluluk süreleri var. Bunu daha önce de belirttik. Bunun için de mahkeme heyeti bir an önce kararını vermelidir. Mahkemenin, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın gereklerini yerine getirmesi gerekiyor" diye konuştu.

‘BAŞINDAN BERİ HAKSIZLIK VE HUKUKSUZLUK’


Mahkemelerin seçilmişler arasında ayrım yapma gibi bir lükse sahip olmadığını söyleyen Beştaş, "Mahkemenin, seçilmişler arasında bir ayrım yapması söz konusu olmamalıdır. Mahkeme heyeti derhal milletvekillerimizi, arkadaşlarımızı tahliye etmelidir. Zaten arkadaşlarımız en başından beri bir haksızlık ve hukuksuzluk ile karşı karşıyadır" dedi. (Diyarbakır/DİHA)


ÖNCEKİ HABER

\'2014 Bütçesi erkek bütçedir\'

SONRAKİ HABER

Çevre katliamına bilirkişi incelemesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa