10 Aralık 2013 16:22

Bütçe talepleri balonla Meclise gitti

2014 yılı bütçe görüşmeleri öncesi kamu emekçileri sokaklara çıktı. Sermayeye değil, emekçiye bütçe” sloganlarının atıldığı eylemde, “Meclis sesimizi duymadı biz de balonla duyuralım” denilerek taleplerin yazıldığı balonlar uçuruldu.

Bütçe talepleri balonla Meclise gitti
Paylaş


2014 yılı bütçe görüşmeleri öncesi kamu emekçileri sokaklara çıktı. Ankara’da KESK Şubeler Platformu Meclis önünde eylem yaptı. “Sermayeye değil, emekçiye bütçe” sloganlarının atıldığı eylemde, “Meclis sesimizi duymadı biz de balonla duyuralım” denilerek taleplerin yazıldığı balonlar uçuruldu.

KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü İbrahim Kara, 2014 yılı bütçesinin tüm yükünün emekçilerin omuzlarına yıkıldığını söyledi. AKP iktidarının ekonomik kaynakları kimden, nasıl toplayacağına kendi başına karar verdiğini belirten Kara, emekçiden toplanan kaynakların rantiye ve sermayeye aktarıldığını dile getirdi. Bütçenin işsizlik, su, elektrik, eğitim, sağlık gibi sorunlarla boğuşan halkın ihtiyaçlarına cevap vermediği ifade eden Kara, savaşın, rantın, dinselleştirme projelerinin maliyetlerini ödemeyi reddettiklerini söyledi.
İktidarın Gezi direnişiyle büyüyen birlik ve dayanışmadan korktuğunu belirten Kara, ödenen vergilerin emekçilere daha fazla savaş, TOMA, gaz, gözaltı, baskı ve ölüm olarak döndüğünü söyledi.

TALEPLER GÖRMEZDEN GELİNİYOR

Kara, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılmak istenen değişikliklere de değindi. Kamu emekçilerinin taşeron, esnek, ucuz iş gücü haline getirilmek istendiğini ifade eden Kara, toplu iş sözleşmesi sürecinde de emekçilerin taleplerinin görmezden gelindiğini kaydetti. Kamu emekçilerinin maaşlarına yapılan 123 lira artışın buharlaştığını ifade eden Kara, kamu emekçilerinin toplam gelirden aldığı payın küçüldüğüne dikkat çekti. Kara, “Kayıplarımızın telafisi için en az 300 lira maaş zammı, herkese iş ve ücret güvencesi sağlanmasını ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını, kadın emekçilere pozitif ayrımcılık uygulanmasını, baskı ve sürgünlere son verilmesini istiyoruz. Satış sözleşmesini değil, bütçeden hakkımızı istiyoruz” diye konuştu.

Kara, taleplerin kabul edilmemesi durumunda 19 Aralık’ta greve çıkacaklarını söyledi.

BÜTÇEDEN HAKKIMIZI İSTİYORUZ

KESK İstanbul Şubeler Platformu ise Avrupa ve Anadolu yakasında 2014 yılı bütçesini protesto etti. Anadolu yakasında Kadıköy Belediyesi önünde açıklama yapılırken, Avrupa yakasında ise Çapa Tıp Fakültesi önünde yapıldı. Meclise seslenen kamu emekçileri, “Ülkemizi daha karanlığa sürükleyecek bu bütçeyi derhal geri çekin!” çağrısı yaptı. Taleplerinin karşılanmaması durumunda ise 19 Aralık 2013 Perşembe günü grev yapacaklarını açıkladılar.

SES Aksaray Şube Başkanı Ersoy Adıgüzel, 2014 yılı bütçesi, işsizlik, su, elektrik gibi sorunların yanı sıra eğitim, sağlık gibi sorunlarla boğuşan halkın ihtiyaçlarına cevap vermediğini söyledi. Aynı zamanda kamu emekçilerinin maaşlarına yapılan 123 TL artışı eleştiren Adıgüzel, maaşlarına en az 300 TL zam yapılması gerektiğini belirtti.Adıgüzel, herkese iş ve ücret güvencesi sağlanmasını, ek ödemelerin emekliliğe yansıtılmasını ve maaşlarının vergi artışından etkilenmemesini dile getirdi.
Daha sonra konuşan KESK MYK Üyesi Akman Şimşek, “Bu ülkenin işçisinin, köylüsünün, emekçisinin vergisiyle oluşturulan bütçenin yine işçiye, kamu emekçisine, esnafa değil bir avuç sermayedara peşkeş çekildiğini hep beraber görüyoruz” dedi.

‘BÜTÇE SAVAŞA DEĞİL, SAĞLIĞA AYRILMALI’

SES İzmir Şubesi, 2014 yılı bütçesinin TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlanması ile ilgili olarak Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde basın açıklaması yaptı. Hastane girişinde bir araya gelen SES üyesi sağlık emekçileri, “Sağlık haktır satılamaz” , “Savaşa değil, sağlığa bütçe” sloganları attı.

Basın açıklamasını okuyan SES İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Ulaşoğlu, Hükümetin bütçesinin halk ve emek yanlısı değil, sermaye yanlısı olduğunu belirterek, “Bütçenin büyük bir bölümü emekçilerin ücretlerinden peşin kesilen vergilerden oluşmaktadır. Ama açıklanan 2014 bütçesi emekçilere değil sermayeye ve rantiyeye hizmet etmektedir” dedi. Ulaşoğlu, Hükümetin 2014 bütçesinin son yıllarda eğitim ve sağlığa en çok payın ayrıldığı bütçe olduğunu savunduklarını söyleyerek, “Eğitim ve sağlığa ayrılan payın önemli bir kısmı doğrudan ya da dolaylı özel sektöre aktarılmıştır. Halkın cebinden eğitim ve sağlık için yaptığı harcamalar katlanarak artmıştır, hatta göz ve diş tedavileri GSS kapsamı dışına çıkartılmaya çalışmaktadır” dedi.

KESK olarak taleplerinin net olduğunu söyleyen Uluşoğlu, “Herkese iş ve ücret güvencesi sağlanmasını, kadın emekçilere pozitif ayrımcılık uygulanmasını, 300 TL maaş artışı yapılmasını istiyoruz” dedi.

Daha sonra söz alan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ramis Sağlam, yapılan bütçe görüşmelerinde eğitim emekçilerinin, sağlık emekçilerinin, yoksulların olmadığını ifade ederek, “19 Aralık’ta yapacağımız grev kamu emekçilerinin olduğu kadar tüm işçi ve emekçilerin bütçeden payını istediğimiz bir grev olacak. Herkesi 19 Aralık’ta yapacağımız greve desteğe çağırıyorum” dedi.

HALKIN DEĞİL SAVAŞIN SERMAYENİN BÜTÇESİ

KESK Diyarbakır Şubeler Platformu, Eğitim Sen Diyarbakır Şubesinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya KESK Dönem Sözcüsü Seyfettin Polat, Eğitim Sen Şube Başkanı Kasım Birtek, SES Şube Sekreteri Ramazan Kaval ve Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Gülay Tekin Kuzu katıldı. Platform adına açıklamayı yapan KESK Dönem Sözcüsü Seyfettin Polat, 2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi’nin emekçilerin omuzlarına yıkıldığını söyleyerek, bu bütçenin emekçilerin ve halkın değil “savaşın, rantın, sermayenin ve muhafazakârlığın” bütçesi olduğunu belirtti. Emekçilerin savaş, sömürü ve gerici düzene karşı mücadelesinden taviz vermeyeceğini ifade eden Polat, emekçiler olarak bu bütçeye karşı seslerini yükselteceklerini vurguladı.

19 ARALIK’A ÇAĞRI

KESK Dersim Şubeler Platformu, Sanat Sokağı’nda basın açıklaması yaptı. “Savaşa değil eğitime bütçe” sloganlarının atıldığı eylemde, KESK adına açıklama yapan Tüm Bel-Sen Dersim Şube Başkanı Mazlum Doğan, AKP Hükümetinin ağır vergilerle emekçilerin birikimlerine el koyarak toplumsal yaşamı gerici temelde yeniden dizayn etmeye çalıştığını söyledi. Doğan, “2014 yılı bütçesi oluşan çatışmasızlık ortamını ve barış umutlarını ortadan kaldırmaya yönelik girişimlerin hazırlığının yapıldığına yönelik işaretlerle doludur” dedi. Doğan, Dersim halkına 19 Aralık’ta yapılacak olan genel greve güç verme çağrısında bulundu.

BÜTÇE GERİ ÇEKİLMELİ

Eğitim Sen Kars Şubesi yaptığı açıklamada, ülkeyi daha karanlığa sürükleyecek bütçenin derhal geri çekilmesi gerektiği belirtilerek, 11 yıldır AKP’nin kaynakların kimlerden ve nasıl toplanacağına tek başına karar verdiği kaydedildi.



 

ÖNCEKİ HABER

Ahmet Türk: Mardin için aday adayıyım

SONRAKİ HABER

Japon turistin katiline müebbet hapis cezası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...