10 Aralık 2013 11:48

Nelson Mandela'yı binlerce kişi uğurladı

Güney Afrika'da Apartheid rejimini sona erdiren ve yeni dönemin ilk devlet başkanı olan Nelson Mandela için Johannesburg'da resmi anma töreni düzenlendi.

Nelson Mandela\'yı binlerce kişi uğurladı
Paylaş

Güney Afrika'da apartheid rejimini sona erdiren ve yeni dönemin ilk devlet başkanı olan Nelson Mandela için Johannesburg'da resmi anma töreni düzenlendi.

Mandela için Soweto'da FNB Stadyumu'nda düzenlenen tören ayinle sona erdi. Törenin ardından Mandela'nın naaşı Pretoria'da sevenlerinin ziyaretine açılacak. İnsan hakları mücadelesinin önde gelen isimlerinden, Güney Afrika'nın ilk siyah lideri Mandela için devlet töreni Pazar günü yapılacak.

100 bin kişilik stadyumda yapılan törene çok sayıda dünya lideri katıldı. Anma programında Türkiye Hükümetini Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay temsil etti. İngiltere Başbakanı David Cameron kalabalık bir heyetle törene katıldı. Cameron'a Başbakan Yardımcısı Nick Clegg'in yanı sıra, muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Ed Miliband ve eski başbakanlar Gordon Brown, Tony Blair ve John Major da eşlik ediyor. Üç eski ABD başkanı George W Bush, Bill Clinton ve Jimmy Carter da törene katılan isimler arasında...
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, Çin Devlet Başkan Yardımcısı Li Yuanchao, Namibya Cumhurbaşkanı Hifikepunye Pohamba ve Hindistan Cumhurbaşkanı Pranab Mukherjee de stadyumdaki yerlerini aldılar. Törene ABD Başkanı Barack Obama, Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, Çin Devlet Başkan Yardımcısı Li Yuanchao, Nambiya Devlet Başkanı Hifikepunye Pohamba, Hindistan Devlet Başkanı Pranab Mukherjee ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro Ruz, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai, Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Fransa  Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve İngiltere Kraliçesi Elizabeth'i temsilen Prens Charles'ın da aralarında bulunduğu 89 devlet ve hükümet başkanının törene katıldığı duyuruldu.

Güney Afrika'nın eski Devlet Başkanı Nelson Mandela için düzenlenen resmi anma töreninde konuşan Afrika Ulusal Konseyi (ANC) Başkan Yardımcısı Cyril Ramaphosa, "Mandela insaniyet namına ne varsa onların özetidir. Hepimizi özgürleştirmek için çalıştı. Siyah ve beyaz" dedi.

Johannesburg'da bardaktan boşanırcasına yağan yağmura karşın stadyuma gelmeyi başaranlar Mandela'yı şarkılar söyleyerek, dans ederek anıyorlar.

Afrika Ulusal Kongresi'nin liderlerinden Cyril Ramaphosa törenin katılımcılarına 'hoşgeldiniz' diyerek törenin açılışını yaptı. Cyril Ramaphosa törenin yapıldığı hava koşullarına gönderme yaparak, ''Geleneklerimize göre, cenaze töreninizde yağmur yağarsa, tanrılarınız sizi cennete buyur ediyorlardır'' dedi. Ramaphosa konuşmasını, ''Burada Madiba'ya (Mandela), uzun yürüyüşünün sona erdiğini ve artık dinlenip güzel ülkemizin keyfine varabileceğini söylüyoruz. Ama bizim yürüyüşümüz henüz başlıyor'' sözleriyle tamamladı.

Mandela'nın yakın dostu ve Robben adasındaki hücre komşusu Andrew Mlangeni kürsüde yaptığı konuşmada, "'Mandela, bilgelik, sabır ve özverinin timsali olmuş, ümit ışığının bile olmadığı bir ortamda umut yaratmıştır'' dedi.


Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, konuşma yapmak için kürsüye çıktı. Ancak stadyumdaki izleyicilerden bir kez daha yuhalama sesleri yükseldi. Zuma, Mandela'nın suikastlerin etnik gerilimi tırmandırma tehlikesi yarattığı bir dönemde, ülkenin bir kan gölüne dönmesini önlemekte çok önemli bir rol üstlendiğini söyledi.



Küba Devlet Başkanı Raul Castro alkışlar eşliğinde konuşma yaptı.

Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Roussef, sahnede Mandela anısına bir konuşma yaptı.


OBAMA: MANDELA BİR TARİH DEVİ

ABD Başkanı Barack Obama, Nelson Mandela'yı 20. yüzyılın sonuncu büyük özgürlük savaşçısı olarak nitelendirdi. "Mandela bize harekete geçmenin gücünü gösterdi. İdeallerimiz uğruna risk almanın önemini gösterdi" dedi.  "Bugün sizinle olmak, benzersiz bir hayatı anmak benim için büyük bir onur. Güney Afrika halkı, her ırktan, hayatın her alanından insanlar... Dünya size Nelson Mandela'yı bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyor" diyen Obama kürsüye yöneldiği sırada Küba lideri Raul Castro'yla tokalaştı.

ABD Başkanı Barack Obama kürsüye ''Afrika topraklarının evladı'' sözleriyle davet edildiğinde stadyumda büyük alkış koptu. Obama, Nelson Mandela'yı Mahatma Gandhi, Martin Luther King ve Abraham Lincoln gibi devlet adamlarıyla kıyasladı ve Mandela'nın "bir tarih devi" olduğunu söyledi, dünyayı eşitsizlik, yoksulluk ve ırkçılıkla mücadele ederek Mandela'nın mirasına sahip çıkmaya çağırdı.

New York Times, Johannesburg Bürosu Şefi Obama'nın konuşmasından sonra çok sayıda kişinin stadyumu terk ettiğini yazdı.


BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, törende bir konuşma yaptı. Ban, "Güney Afrika bir kahramanını kaybetti, bir babamızı kaybettik. Nelson Mandela çağımızın en önemli liderlerinden biriydi. Bir öğretmendi. Çok şey feda etti ve özgürlük, eşitlik, demokrasi, adalet için her şeyi feda etmeye hazırdı" diye konuştu.


Nelson Mandela'nın eski eşi Winnie Madikizela Mandela stadyuma girdiğinde coşkulu bir tezahurat duyuldu: Winnie! Winnie! Winnie! Winnie Mandela, stadyumdaki yerini almadan önce Mandela'nın son eşi Graça Machel'e sarılarak matemini paylaştı.

Törende yer almayan isimler arasında en dikkat çekici olanı ise İsrail Başbakanı Binyamin  Netanyahu. İsrail Başbakanı, seyahat ve güvenlik maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle törene katılmayacağını açıkladı. Ancak BBC'nin Orta Doğu muhabiri Kevin Connoly, Netanyahu'nun törene katılmama nedeninin asıl olarak İsrail karşıtı gösterilerle karşılaşma olasılığı olabileceğini söylüyor. İsrail, Güney Afrika'daki apartheid rejimiyle yakın ilişkileri bulunan ülkeler arasındaydı. Cumhurbaşkanı Şimon Peres de sağlık gerekçeleriyle törene katılmıyor. İsrail'i törende Meclis Başkanı Yuli Edelstein temsil ediyor.

U2'nun solist Bono ve eşi Ali Hewson ile Güney Afrikalı Oyuncu Charlize Theron da Nelson Mandela'nın cenaze törenine katıldılar.


HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da Mandela'nın cenaze törenine katıldı.

Nelson Mandela için düzenlenen cenaze ve anma töreninde, Yahudi, Hindu, Müslüman ve Hristiyan din adamları ayrı ayrı dua ettiler ve konuşmalarında hoşgörü ve birlik mesajları verdiler.

GALATASARAY, MANDELA'YI UNUTMADI

Futbolcuları Drogba ve Ebuoe'nin Mandela'yı anan tişörtler giymesi gerekçesiyle Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na sevk edilen Galatasaray, Türk Telekom Arena'ya asılan Mandela posterini resmi internet sitesinin açılış sayfasında da kullandı.

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsveç’te yaşlı eşcinseller için huzurevi açıldı

SONRAKİ HABER

Balbay\'ın tahliyesini medya nasıl gördü?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...