10 Aralık 2013 08:11

#DirenİnsanHakları!

‘Hangi İnsan Hakları? Film Festivali’nde Gezi Parkı direnişi ile ilgili filmlere geniş bir bölüm ayrılıyor. Bu seneki festival programında ayrıca göçmenlik, kadın hakları, ekoloji gibi temalara değinen 40’a yakın film yer alıyor.

#DirenİnsanHakları!
Paylaş

Hangi İnsan Hakları? Film Festivali’nin 5’incisi 14-18 Aralık 2013’te #direniş temasıyla gerçekleşecek. Dünyanın her köşesindeki hak ihlallerini konu alan pek çok filmin ve konuğun katılımıyla gerçekleşecek olan festivalin posteri boş bir çerçeveden ibaret...

DOCUMENTARIST ekibi tarafından gerçekleştirilen Hangi İnsan Hakları? Film Festivali’nde Gezi Parkı direnişi ile ilgili filmlere geniş bir bölüm ayrılıyor. Bu seneki festival programında ayrıca göçmenlik, kadın hakları, ekoloji gibi temalara değinen 40’a yakın film yer alıyor. Hafta boyunca bir çok yan etkinliğin yapılacağı festivalde gösterim ve etkinlikler SALT Beyoğlu, Aynalı Geçit Etkinlik Mekanı, Dutch Chapel, Tütün Deposu ve Cezayir Salonu’nda gerçekleşiyor.

Bu yılın festival posteri, ‘direniş’ ruhuna uygun olarak, herkesin kişisel yaratıcılığına açık olarak tasarlandı. Festival dileyen herkesi, çerçeve içinde beyaz bir zemin olarak basılan posterin içini #bencedireniş hashtag’ine uygun biçimde doldurmaya ve son halinin fotoğrafını sosyal medyada paylaşmaya davet ediyor.

KUM TANELERİ FESTİVALDE

Festivalde seyirciyle ilk kez buluşacak olan başlıca filmler arasında, Suriye’deki bir Filistin kampındaki gençlerin hayatına odaklanan ‘Yarmouk’un Gençleri’; genç kuşağın umutsuzluğunu şiirsel bir dille anlatan bol ödüllü Gürcistan filmi ‘Her Şeyi Yok Eden Makine’; Hırvatistan’da üniversitelerin özelleştirilmesine karşı patlak veren öğrenci eylemlerini ve kitlesel boykotu ele alan ‘Kuşatma;’ ABD’deki hapishanelerde ağır mahkumların sanatla ayakta durma çabasını konu alan ve İsveç’te yılın en iyi belgeseli seçilen ‘Geceleri Uçarım’;Afganistan’daki kadın mahkumların durumunu gözler önüne seren ‘Parmaklıklar Arkasında Burkasız Yaşam’; Capo Verde’de endüstriyel balıkçılığın mahvettiği denizleri konu alan ‘Kum Taneleri’; gibi önemli filmler yer alıyor.

Türkiye’den ise hayvan haklarından etnik azınlıklara kadar uzanan bir konu yelpazesi sunan, ‘Taşkafa: Bir Sokak Hikayesi’, ‘ODTÜ Ayakta’, ‘Hay Vay Zaman’, ‘Kıyı Kıyı’, ‘Antigoni Küçük Adamız Hayatımız’, ‘Termik İstemeyruk’, ‘Bir Fincan Türk Kahvesi’, ‘Mazgal’ başta olmak üzere geniş bir seçki yer alıyor.

KURTİZ’İN ‘ÖLÜM YOLU’ İLK KEZ TÜRKİYE’DE

Hangi İnsan Hakları Film Festivali, bu yaz kaybettiğimiz değerli sinema insanı Tuncel Kurtiz’i de çok özel bir filmle anıyor: Tuncel Kurtiz’in anısına, ustanın 1978’de İsveç Televizyonu için yaptığı ve Türkiye’de hiç gösterilmemiş olan “E5: Ölüm Yolu” adlı belgeseli; festivalin, gün yüzüne çıkarıp programa aldığı filmler arasında. Özel gösterimlerden biri de, Marcel Ophüls’ün belgesel tarihinin klasikleri arasında sayılan ‘Acı ve Merhamet’e ayrıldı. Filmin gösterimi sonrasında Fransız Eleştirmen Ophr Levy, ‘Bellek Oluşturma ve Dönüştürme Sürecinde Belgeselin Rolü’ başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecek.

AĞAÇLARLA BAŞLADI: GEZİ PARKI’NDA İSYAN

5. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali programında Gezi direnişi ile ilgili filmlere de özel bir bölüm ayrılıyor. Haziran başında Documentarist’e konuk olarak İstanbul’a gelen ve isyanın patlamasıyla, soluğu Gezi’de alarak çekimler yapmaya başlayan Tomaş Doruşka ve Akile Nazlı Kaya’nın sonradan Çek Televizyonu için hazırladığı ‘Ağaçlarla Başladı: Gezi Parkı’nda İsyan’ adlı filmin Türkiye’deki ilk gösterimi festival kapsamında gerçekleşecek. Pek çok kısa filmin buluşacağı Gezi bölümünde, isyan sırasında medyanın tavrını ele alan ve Antalya’da Jüri Özel Ödülü kazanan ‘Tornistan da yer alırken, Fatih Pınar’ın Gezi’deki polis şiddetiyle ilgili olanlar başta olmak üzere toplumsal olaylara dair gerçekleştirdiği video-röportajları da festivalde topluca gösteriliyor.

İsveç Başkonsolosluğu, Hollanda Başkonsolosluğu, SALT, Armada Oteli, Fransız Enstitüsü, Hırvatistan Konsolosluğu, Anadolu Kültür’ün iş birliği ve pek çok kurumun desteğiyle gerçekleşen 5. Hangi İnsan Hakları? Film Festivali, ayrıca çeşitli performans, çocuk atölyeleri, panel ve söyleşilere sahne olacak. Tüm gösterim ve etkinlikler, SALT Beyoğlu, Aynalı Geçit Etkinlik Mekanı, Dutch Chapel, Tütün Deposu ve Cezayir Salonu’nda ücretsiz olarak izlenebilir.
(KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

SİYAD en iyileri seçiyor

SONRAKİ HABER

Yeni patron ‘dört ayaklı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...