09 Aralık 2013 17:29

Mecliste Kürdistan kavgası

BDP'nin, Kürdistan'lı raporu Genel Kurul'da kavga çıkardı. MHP'li Yeniçeri ile BDP'li Baluken ve Sakık arasında yumruklaşmaya varan kavga yaşandı. İfade AKP, CHP ve MHP'nin oylarıyla rapordan çıkarıldı.

Mecliste Kürdistan kavgası
Paylaş

Sultan ÖZER

AKP, CHP ve MHP,  BDP’nin muhalefet şerhine sansüre birlikte el kaldırdı. Böylece BDP’nin bütçe raporundaki muhalefet şerhi “Türkiye Kürdistanı, sömürge”, “Kürt halk önderi, PKK Lideri Öcalan”  ifadeleri nedeniyle sansürlendi. Muhalefet şerhinin yer aldığı bütçe raporunun birinci cildi yeniden basılacak.

BDP’nin Bütçe Tasarısı için yazdığı muhalefet şerhinde geçen “Türkiye Kürdistanı”, “Sömürü”, “Kürt halk önderi Öcalan”  ifadelerinin metinden çıkarılması için açılan usül tartışmasında, yumruklaşmaya varan kavga ve sansür çıktı.  AKP’li Sadık Yakut Başkanlığında toplanan Meclis Genel Kurulu’nda, Salı günü başlayacak olan bütçe görüşmesi öncesi ilk kriz BDP’nin yazdığı muhalefet şerhinde yaşandı.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, bütçe görüşmelerine başlanacağını hatırlatarak, BDP’nin Bütçe Tasarısı’na koyduğu muhalefet şerhinde geçen “Türkiye Kürdistanı” ifadesinin Anayasa ve İçtüzüğe aykırı olduğunu, dolayısıyla görüşülemeyeceğini savundu. TBMM Başkanlığı'na yaptıkları başvuruya henüz cevap alamadıklarını belirten Vural, bu taleple ilgili Meclis Başkanlığı'nın tutumunun ne olduğunu sordu. Vural, ““Bu sorun çözülmeden bütçe görüşülemez. Soruna birlikte çözüm bulalım ve bu sözler metinden çıkarılsın, Tasarı’nın birinci cildi yeniden bastırılsın” dedi.

 ‘AKP: KÜRDİSTAN İFADESİ MUHALEFET ŞERHİNDEN ÇIKARILSIN’


AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal da, “Türkiye Kürdistanı”, “sömürge”, “Kürt halk önderi” ifadelerinin metinden çıkarılması için usül tartışması açılmasını istedi. Meclis Başkanvekili Sadık Yakut’un usül tartışması açmasının ardından söz alan Mahir Ünal,  “Hepimiz burada yemin ettik. Tüm eylemlerimiz bu yemine uygun olmalı, Anayasamıza dayalı olmalı” dedi.  BDP’nin bütçe tasarısına muhalefet şerhinin Anayasaya ve İçtüzüğe aykırı olduğunu savunan Ünal, “Genel Kurul ve Başkanlık Divanı gereğini yapsın, tutanaklara geçmesin diye söylemek istemediğim o sözler metinden çıkarılsın. Bütçe Tasarısının birinci cildi yeniden basılsın ve açıklanan görüşme takvimi işlesin” diye konuştu.

BDP’lilerin söz atması üzerine Mahir Ünal “Barış ve çözüm süreciyle ilgili iyi niyetiniz varsa önce ifadelerinizi düzeltin.  Bizim çözüm irademiz birilerinin artniyeti ve Türkiye’nin bölünmesi için değildir. Kimse bizi sınamaya kalkmasın” dedi.

HASİP KAPLAN: BU FAŞİZİMDİR, IRÇILIKTIR

BDP Grubu adına söz alan Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, “Bugünün gündemi belli. Gündemde olmayan bir konuyu burada görüşemezsiniz. Yarın bütçe var, istediğiniz gibi konuşur eleştirirsiniz” dedi. Oldukça sert ve yüksek sesle konuşan Kaplan, Atatürk’ün Meclis tutanaklarına yansıyan sözlerini hatırlatarak,  “Kürdistan sözünü, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sözlerini, utanç duyduğunuz tarihi tutanaklardan çıkarıp atmaya sizin gücünüz yetmez. Diyarbakır’da Kürdistan deyip buraya gelince kıvırmaya gerek yok. Bu faşizmdir, bu ırkçılıktır, bu inkardır, bu rettir. 12 Eylül darbecilerinin yaptığını siz burada yapıyorsunuz” diye konuştu.

 MHP’Lİ VEKİLDEN KÜFÜRLÜ SATAŞMA

Hasip Kaplan’ın konuşması devam ederken MHP’li Özcan Yeniçeri’nin küfür etmesi kavgaya yol açtı. BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ayağa kalkarak MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri’ye yönelik “Ne el  kol sallıyorsun, ne demek istiyorsun” diye bağırdı. Bunun üzerine iki partiden milletvekilleri arasında kavga çıktı. BDP’li bazı vekilleri “MHP’li bir milletvekili gözümüzün içine baka baka küfür ediyor” diye bağırdılar. Milletvekilleri arasındaki yumruklaşma CHP’li milletvekillerinin araya girmesiyle sona ererken, oturuma ara verildi.

Daha sonra tartışma yine sertleşti.

MHP BASILANLARIN TOPLANTILMASINI DA İSTEDİ

Aranın ardından konuşan MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, "Kürdistan" diye bir bölgenin olmadığını ileri sürerken BDP’liler itiraz etti. “Siz tarihi benden iyi bilecek değilsiniz” diye yanıt veren Halaçoğlu, “Vardır diyorsunuz, ayrımcılık yapıyorsunuz, ülkeyi bölmeye çalışıyorsunuz” dedi. Halaçoğlu raporun yeniden basılmasını, dağıtılanların toplatılmasını istedi.

MHP’liler eğer karar çıkmazsa MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin konuşma yapmayacağı tehdidinde bulundular.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise AKP’nin çelişkisine dikkat çekerek,  Başbakan Erdoğan’ın  Osmanlı döneminde Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’nun Kürdistan diye geçtiğine ilişkin sözlerini hatırlattı.

ÜÇ PARTİ YİNE BİRLEŞTİ

Uzun süren, zaman zaman sertleşen tartışmaların ardından Meclis Başkanvekili Sadık Yakut oylama yaptırmak istedi. BDP’li milletvekilleri kürsünün önüne giderek, böyle bir oylamanın anayasa, içtüzüğe aykırı olduğunu, gündemde olmayan bir konunun oylanamayacağı itirazında bulundular. Buna rağmen Yakut oylama yaptırarak, AKP, CHP ve MHP’lilerin oyları ile bütçe raporunun birinci cildinin, BDP’nin muhalefet şerhi çıkarılarak yeniden basılmasına, BDP’nin “anayasa ve içtüzüğe” uygun yeni muhalefet şerhini verdikten sonra basılıp dağıtılmasına karar verildi. (Ankara/EVRENSEL)

BDP'nin verdiği muhalefet şerhinin tam metnini okumak için tıklayın...

ÖNCEKİ HABER

Bursa\'da şofben faciası: 3\'ü çocuk 5 kişi öldü

SONRAKİ HABER

En yeni Yemek tarifleri ve yemek haberleri artık bu sitede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa