09 Aralık 2013 15:36

'İyi hekimlik için her yerde varız, varolacağız’

Hekimler pazar günü Taksim’de karşılaştıkları polis saldırısı ile ilgili bugün İstanbul Tabip Odası’nın internet sitesinde bir açıklama paylaştı.

\'İyi hekimlik için her yerde varız, varolacağız’
Paylaş

Hekimler pazar günü Taksim’de karşılaştıkları polis saldırısı ile ilgili bugün İstanbul Tabip Odası’nın internet sitesinde bir açıklama paylaştı.

“Hekimliği doğduğu topraklara gömmeye çalışan, hekimleri adeta iyi hekimlik yaptıkları için cezalandırmayı hedefleyen Torba Yasa’ya karşı” kitlesel bir basın açıklaması yapıldığını belirtilen açıklamada, “Basın açıklaması için Gezi Parkı merdivenlerine çağrı yapılmıştı, çünkü Torba Yasa pek çok kabul edilemez düzenlemenin yanı sıra ‘bundan böyle ruhsat yani izin almadan yaralıya dahi bakamazsınız’ diyordu. AKP Hükümeti bu düzenlemeyle Gezi eylemleri sürecinde ortaya konan gönüllü acil sağlık hizmetlerinin, yaralılara yardım eli uzatılmasının ‘cezasını kesiyordu’ adeta” denilerek, bu yüzden “hikayenin başladığı yerde” açıklama yapıldığı belirtildi.

TTB ve İstanbul Tabip Odası yöneticileri ve hekimlerin burada polis şiddetiyle karşı karşıya kaldıkları belirtilerek, yapılan açıklamadaki “Ülkenin en ücra köşelerinde mecburi hizmet yapan, 24 saatlik nöbetlerde,  acillerde, ameliyathanelerde, 112 ambulanslarında, aşısından, ameliyatına, doğumundan, ölümüne kadar her zaman halkın yanında bulunan hekimler olarak  Gezi Parkında ya da ülkenin herhangi bir yerinde, bizlere ihtiyaç olan her zaman ve her yerde vardık…varız…var olacağız” sözleri hatırlatıldı.

‘DOKTORLAR SAĞLAM DURUYOR’

Öte yandan bugün hekimler Taksim Hill Otel’de de bir panel gerçekleştirdiler. “(Ruhsatlı) Sağlık Hizmeti kavramının evrensel etik ilkeler ışığında incelenmesi” başlıklı panelde konuşan Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr. Özdemir Aktan, Prof. Dr. Türkan Saylan’ın kendisine İstanbul Tabip Odası Başkanı olduğu sırada “Doktorlar sağlam duruyor mu Özdemir?​” diye sorduğunu hatırlattı ve yanıt verdi: “Bugün yine gördüm ki doktorlar sağlam duruyor” dedi.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Taner Gören de yaptığı konuşmada hekim olmaktan büyük onur duyduğunu ve hiç kimsenin hekimliğin evrensel ilke ve değerlerini gündelik hesaplarla değiştiremeyeceğini  ifade etti.

Türkiye Biyoetik Derneği’nden Prof. Dr. Arın Namal ise yozlaştırılmaya çalışılan insanlık değerlerini ve hekimlik görevlerine sahip çıktıklarını dile getirdi. Ahlaki bilincin bulanıklaştırılmasına geçit vermeyeceklerini vurgulayan Dr. Namal, hekimliğin on binlerce yıl önce bir yaralının yardım çağrısına yanıt verilmesiyle başladığını belirtti. “Başkası için duyduğumuz endişeyi yardım çağrısına yanıt vererek hekimlik mesleğini oluşturduk” diyen Dr. Namal, yasalar etik olmasa bile Dünya Hekimler Birliği’nin etik yükümlülüklerini anımsamak gerektiğinin altını çizdi. Dr. Namal ayrıca, hekimin özerkliğinin hastanın ona olan güvenini de oluşturduğunu söyleyerek, hekimi baskı altına almanın, hastanın güveneceği bir hekimden yardım alması hakkının ihlali de olduğunu ekledi. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

HDP’den Feniş işçilerine ziyaret

SONRAKİ HABER

Gediz EDAŞ’ta sorunlar derhal çözülmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...