08 Aralık 2013 14:26

Diyarbakır'da Yüksekova yürüyüşüne polis saldırısı

Diyarbakır'da önceki gün Yüksekova'da polis müdahalesi sonrası vurularak yaşamını yitiren Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir için düzenlenen yürüyüşe polis saldırdı. Polis, Kars'ta da eyleme müdahalede bulunurken 19 merkezde daha eylemler düzenlendi.

Diyarbakır\'da Yüksekova yürüyüşüne polis saldırısı
Paylaş

Diyarbakır'da önceki gün Yüksekova'da polis müdahalesi sonrası vurularak yaşamını yitiren Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir için düzenlenen yürüyüşe polis saldırdı. Polis, Kars'ta da eyleme müdahalede bulunurken 19 merkezde daha eylemler düzenlendi.

Diyarbakır’da BDP il binası önünde aralarında BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak ve BDP'li yöneticileri ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan vekili Hafize İpek'inde bulunduğu bulunduğu kitle, "Amed halkı Gewer katliamının hesabını soracak, şehît namirin" yazılı pankart açarak, "Bijî serok Apo", "PKK halktır halk burada" ve "Şehît namirin" sloganları attı. Burada bir süre "Çerxa Şoreşé" marşını söyleyen yurttaşlar daha sonra yürüyüşe geçti. Binlerce kişinin önü polis tarafından kesildi. Bunun üzerine BDP'liler ile polis arasında tartışmalar yaşandı.

POLİSTEN İLGİNÇ ANONS

Polis kitleye Kürtçe ve Türkçe olarak, "Çözüm sürecini sabote edici provokasyonlara gelmeyin" anonsu yaptı. Kitle ise polisin bu tutumunu, "Katil polis hesap verecek" sloganı, alkış ve zılgıtlarla protesto etti. BDP'li vekiller polis ile görüştü, bunun üzerine polis yolu açtı. Binlerce kişi Kışanak ve diğer vekillerle birlikte Koşuyolu Parkı'na kadar yürüdü.

KİTLEYE İKİNCİ KEZ ENGEL

Slogan ve zılgıtlarda Batıkent'te bulunan Ncity Alışveriş Merkezi yakınlarına gelen kitle burada tekrar polis engeline takıldı. Polis kitleden basın açıklaması yaparak dağılmasını istedi. Bunun üzerine BDP Eşgenel Başkanı Gültan Kışanak bir açıklama yaptı. Geverde iki yurttaşın polis tarafından öldürüldüğünü söyleyen Kışanak, sivil halkın üzerine ateş açıldığını söyledi. Olayın yaşandığı dakikadan bu yana büyük bir bilgi kirliliği ve kara propaganda ve çarpıtma ile karşı karşıya olduklarını belirten Kışanak, hükümetin her tarafa çekilebilecek bir provokasyon söylemine sarılarak cinayetleri gizlemeye çalıştıklarını ifade etti.

'ADALETE TESLİM EDİN'

"Çok açık bir gerçek ortadadır. İki sivil insan, normal sivil hayatın içerisinde yaşamını sürdüren haksızlıklara karşı demokratik tepkisini yükselten bir yürüyüşe katılan iki sivil insan, yaşamını yitirmiştir. Ateş açanlarda polistir" diyen Kışanak, hükümetin her tarafa çekilebilecek sözler söylemek yerine tetiği çeken polisleri adalete teslim etmesi gerektiğine vurgu yaptı. Kışanak, "Tetiği çekenleri yargıya teslim etmelidir. Bunu yapmadığı sürece biliyoruz ki AKP hükümeti iktidarda olduğu 11 yıl içerisinde yaklaşık 150 yurttaşımız gösteri hakkını kullanırken polisin saldırısı sonucu yaşamını yitirmiştir. Göstericiler arasından silah kullananların olduğunu söylüyor. Bu akla ziyan bir durumdur, eğer göstericilerin arasından da ateş açılmış olsaydı biz biliyoruz ki orası kan gölüne dönerdi" dedi.

''ASIL PROVOKATÖR MEZARLIK TAHRİP EDENLER'

"Eğer provokasyonu yapanı bulmak istiyorlarsa mezarları tahrip edenleri bulmaları gerekir" diye Kışanak sözlerini şöyle sürdürdü: "İnsanların mezarlarına sahip çıkmasına saygı göstereceksiniz. İnsanların değerlerine saldırırsanız, bu ülkede hiç bir şeyi düzeninde tutamazsınız." Her gösteri sırasında keyfi ve orantısız bir şekilde şiddet uygulandığına ve ölümle sonuçlanan durumların yaşandığına vurgu yapan Kışanak, "Bunların hiç biri takibata uğramamıştır. Bu hükümet ise ne olduğu belli olmayan, ucu açık lüzumsuz bir provokasyon söylemine sarılıyor" dedi.

'ZERRE KADAR SAMİMİYETİNİZ VARSA OLAYI AYDINLATIN'

Halk olarak provokatörlerin karşısında dimdik ayakta duracaklarını ve çözümü ve halklarının değerlerini sonuna kadar savunacaklarını belirten Kışanak, hükümete şöyle seslendi: "Eğer zerre kadar samimiyetiniz varsa bu olayı aydınlatın. Sorumluları yargıya teslim edin. Soyut bir provokatör söyleminin arkasına geçmekten vazgeçip JİTEM gerçeğini ve bu ülkedeki derin yapıları ortaya döksünler" Son olarak Türkiye halklarına çağrıda bulunan Kışanak, "Uyanık olun. Bu karanlık güçlere teslim olmayın, pabuç bırakmayın. Provokasyonları önleyin barışı hep beraber sağlayalım" dedi.

POLİS KİTLEYE MÜDAHALE ETTİ

Kışanak'ın konuşmasının hemen ardından polis kitleye tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Polis müdahale sırasında yaşlı yurttaşları hedef alırken, mahalle aralarına dağılan kitleyi de kovalamaya başladı. Bazı evlere polis tarafından gaz bombası atılması üzerine yurttaşlar ve çocuklar fenalık geçirdi.

POLİS KAMERAYI GÖRÜNCE DURDU

Aşırı biber gazı nedeniyle fenalık geçiren bir genci yerde sürükleyen bir polise diğer bir polisin, "Vurma, kameralar çekiyor. Ölsün Gebersin şerefsiz" demesi dikkat çekti. Yerde uzun süre yatan gencin üzerinden onlarca polis geçerken, yurttaşa herhangi bir müdahalede bulunmadı. Mahalle sakinlerinin tepkisi üzerine polisler fenalık geçiren genci kaldırarak olay yerinde bulunan ambulansa bıraktı. Sokak aralarına yansıyan çatışmalar bir süre sonra sona erdi.

ONLARCA YURTTAŞ VE 4 POLİS YARALI, ÇOK SAYIDA GÖZALTI VAR

Öte yandan yaşanan olaylarda dört polisin ve çok sayıda yurttaşın yaralandığı öğrenilirken, çok sayıda yurttaşın ise gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltına alınan bazı yurttaşların isimleri ise şu şekilde: "Rojin Kaya, Hüseyin Yavuz, Hanefi Payem, Selahattin Ege."


1 YAŞINDAKİ BEBEK GAZ BOMBASIYLA BOĞULMA TEHLİKESİ GEÇİRDİ

Öte yandan DİHA, Bayındırlık Caddesi'nde polisin evlere gaz bombası attığını bildirdi. Bir eve isabet eden gaz bombası nedeniyle 1 yaşındaki ismi öğrenilemeyen bir bebeğin boğulma tehlikesi geçirdiği aktarıldı. Olay yerine gelen ambulansa alınan bebek oksijen tüpüne bağlandı. (Diyarbakır/DİHA)


YÜKSEKOVA'DA GERGİNLİK

Dün cenaze töreni sonrası polisin açtığı ateş sonucu Bemal Tokçu adlı gencin ağır yaralanmasının protesto edildiği Yüksekova'da, gençler tarafından barikatlar kuruldu, çatışmaların sürdüğü bildirildi. Cengiz Topel Caddesi, Dağlıca yol kavşağı, Şemdinli yolu, Esentepe Mahallesi, İran yolu başta olmak üzere pek çok noktaya barikatlar kurarak ateş yakan gençlere, polis plastik mermi ve gaz bombaları ile müdahalede bulundu. Gençler de, polise molotofkokteyli ve taşlarla karışlık verdi. Gençler, çok sayıda mobese direklerini de tahrip etti. (Hakkari/DİHA)


KARS'TA DA MÜDAHALE

BDP Kars İl Örgütü ve Kafkas Yurtsever Öğrenci Derneği (KA-YÖDER) öğrencileri öncülüğünde Hakkari'nin Yüksekova (Gever) ilçesinde Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir'in polislerce katledilmesini protesto etmek isteyen kitle, yapılan basın açıklamasıyla katliamı kınadı. Kent merkezindeki Faikbey Caddesi'nde yapılan kınama açıklamasına BDP ve KA-YÖDER'in yanı sıra HDP, İHD ve KESK bileşenleri ile binlerce yurttaş katıldı. BDP il binası önünde biraraya gelerek açıklamanın yapılacağı alana yürüyen kitle, "Mehmet Reşit ve Veysel yoldaş ölümsüzdür" ve "Gençlik Gever halkının yanındadır" pankartları taşıdı. Yoğun polisiye önlemlerin alındığı protesto da yine sık sık "Şehîd namirin", "Katil polis işbirlikçi AKP", "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları atıldı.

Kitle adına basın açıklamasını BDP Kars İl Eş Başkanı Turgut Taşkıran yaptı. Kürt halkının kendi varlık bilincini ortaya çıkardığı günden beri her türlü katliamdan geçirildiğini söyleyen Taşkıran, tarihte ve dünya üzerinde hiçbir halkın çocuklarının göz göre göre bu kadar katledilmediğini dile getirdi. Kürt halkının artık devletin katliamcı politikalarını kınamaktan yorulduğunu ifade eden Taşkıran, "Bu devletin Kürt halkına karşı faşizan ve imha politikalarını dinmeyeceğini biliyoruz. 2 gün önce Gever'de gerilla mezarlıklarına yapılan tahribatı protesto etmek için demokratik haklarını kullanarak basın açıklaması yapan yurttaşlarımıza özel hareket polisleri tarafından açılan ateşte 2 yurttaşımız yaşamını yitirdi. Olayda yaşamını yitiren Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir adlı yurttaşlarımız diğer basın kuruluşları tarafından terörist olarak ilan edilmiştir. Buradan yapılan katliamı görmeyip ve yurttaşlarımızı terörist olarak ilan eden basın kuruluşları ve faşist diktatör medyasını nefretle kınıyoruz" dedi.

"Asıl terör Roboski'de 34 Kürt çocuğunu acımasızca katleden, Yüksekova'da basın açıklaması yapan yurttaşlarımıza kurşun sıkan devlet zihniyetidir" diyen Taşkıran, "Ne zaman Kürt halkı barış elini uzatsa, birileri uzatılan barış eline kurşun sıkmaktadır. Biz bu tablonun tekrarını her dönem yaşıyor ve görüyoruz. Buna rağmen asla onurlu barıştan, mücadele etmekten ve demokratik hak ve taleplerimizden vazgeçmeyeceğiz. Birileri bu halkın barış için verdiği mücadelenin tarihini iyi okusun. Çünkü bu tarihi, bu halkın mazlum çocukları, kendi canı ve kanı ile yazmaktadır. Bu halkın çocuklarına göz kırpmadan bomba yağdıran, kurşun sıkan, cesedine işkence yapanlar bir gün bu halka hesabını ağır bir şekilde verecektir" diyerek Yüksekova'da yapılan katliamı kınadıklarını belirtti.

Yapılan açıklamanın ardından Kazım Paşa Caddesi'nde bulunan BDP il binasına doğru yürüyen kitle, polisin gaz bombası ve tazyikli su saldırısına uğradı. Polisin saldırısı yurttaşlar soda şişeleri ve taşlar ile karşılık verdi. Bir anda oluşan çatışma esnasında polis, İHD Kars Temsilcisi Ahmet Adıgüzel, KESK Temsilcisi Hayati Mehmetoğlu ve Güven Çelik adlı bir yurttaşı gözaltına almasıyla olaylar büyüdü. Ara sokaklara yayılan çatışmalarda haber takibi yapan DİHA muhabiri kafasına isabet eden bir cisimle yaralandı. Polis müdahalesinde 4 yurttaş da çeşitli yerlerinden yaralandı. Olaylar sırasında vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralananların durumlarının iyi olduğu belirtildi.

Olaylarda Kars İl Emniyet Müdürü ve 2 polis de çeşitli yerlerinden yaralandı.

Gözaltına alınanların ise, Kars İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldükleri öğrenildi. Çatışmalar ara sokaklarda yaklaşık 2 saat sürdükten polisin geri çekilmesiyle son buldu.

Çatışmanın sona ermesinden sonra Kars İl Emniyet Müdürlüğü'nün talimatıyla öğrencilerin kaldığı birçok eve baskın yapıldığı belirtildi. Gözaltına alınan birçok kişinin Kars İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü kaydedildi.

Kafkas Üniversitesi öğrencileri ise, polislerin kendilerini özel numaralardan aradığını iddia ederek, polislerin "Emniyete gelip ifade vermediğiniz takdirde eğitim hayatınız sona erecek" dediklerini savundu.

Polisin düzenlenen yürüyüşe müdahalesi sırasında 8 kişinin gözaltına alınmasını protesto eden Kars Üniversitesi öğrencilerine ikinci bir müdahalede bulunuldu. Müdahale sırasında silah dipçikleri ve coplarla öğrencileri darp eden polisler, yaklaşık 20 öğrenciyi daha gözaltına aldı. Şu ana kadar çoğunluğu öğrenci olmak üzere yaklaşık 30'a yakın kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Gözaltına alınanların Kars İl Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldüğü öğrenildi. Öte yandan, kent merkezinde gençler ile polisler arasında çatışmalar yer yer devam ediyor. (Kars/DİHA)


19 MERKEZDE EYLEMLER

Urfa, Mardin, Adıyaman, Bingöl, İstanbul, Aydın, Mersin, Manisa, Yalova, Konya, Lice, Bismil, Viranşehir, Siverek, Diyadin, Derik, Nusaybin, Tarsus ve Kurtalan'da yürüyen binlerce kişi katliamın sorumlarının ortaya çıkarılmaması durumunda AKP'nin zan altında kalacağına dikkat çekti. Eylemlerde, "Kürtlerin barış taleplerine kurşun sıkanlar, bunu hesabını mutlaka verecektir. Kürt halkı hiçbir zaman bu katliamlar karşısında özgürlük mücadelesinden geri adım atmamıştır bundan sonra da atmaz" denildi.

ADIYAMAN

BDP Adıyaman İl Örgütü binası önünde bir araya gelen yüzlerce yurttaş "Gever katliamını lanetliyoruz" pankartı ile "Gever halkı yalnız değildir", "Gever şehitlerimiz ve onurumuzdur", "Semsur uyuma Gevere sahip çık" dövizleri açarak sık sık "Bijji Serok Apo", "Semsur uyuma Gevere sahip çık", "PKK halktır halk burada", "Dişe diş kanan kan seninleyiz Öcalan", "Dişe diş kana kan İntikam" sloganları atarak Demokrasi Parkı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşün ardından konuşan Merkez İlçe Başkanı Aziz Akdağ,"AKP hükümeti bir yandan 'çözüm, barış' demogojisine devam ederken diğer yandan diktoriyel faşizan rejimleri geride bırakan baskı sindirme ve imha etme politikasını aralıksız sürdürmektedir" dedi. Basın açıklamasının ardından dağılmak ta olan kitleye ellerinde Türk bayrağı olan bir grubun Türk bayrakları açarak bozkurt işareti yapması ve provokasyon girişiminde bulunmasına polis müdahale etmezken BDP'li yöneticilerin araya girerek kitleyi BDP İl Örgütü'ne yönlendirdi.

URFA


Urfa ve ilçeleri Siverek ve Viranşehir'de düzenlenen yürüyüşlerde Yüksekova'da 2 sivil yurttaşın polis tarafından öldürülmesi protesto edildi. Urfa merkezdeki protesto eylemine BDP Üyesi Mehdi Aslan, İl Eş Başkanı Leyla Akça'nın yanı sıra bini aşkın yurttaş katıldı. Topçu Meydanı'nda bir araya gelen yurttaşlar, "Gever'de devletin yaptığı yargısız infazı lanetliyoruz" pankartını taşıyarak zılgıt ve sloganlarla yürüyüşe geçti. "Riya şehit riya me PKK partiya me", "Gever halkı yalnız değildir", "Bê serok jiyan na be", Gever'e uzanan eller kırılsın", "Dîsa dîsa serhildan serokê me Ocalan" ve "Katil polis hesap verecek" sloganları atan yurttaşların sayısı, bulvarda yürüyüşe katılanlar ile birlikte bini aştı. Ahmet Bahçıvan İş Merkezi'ne kadar aralıksız slogan ve zılgıtlarla yürüyen yurttaşlar adına açkımla yapan BDP İl Eş Başkan Yardımcısı Mehmet Binici AKP Hükümeti'nin çözümsüzlükte ısrar ettiğine vurgu yaparak, Gever'de 2 yurttaşa sıkılan kurşunların PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın başlatmış olduğu barış sürecine sıkılan kurşun olduğunu ifade etti.

SİVEREK


Siverek'te BDP Siverek İlçe Örgütü binası önünde bir araya gelen yüzlerce yurttaş, Yüksekova'da yaşamını yitiren amca yeğen İşbilir'lerin fotoğrafının da yer aldığı "Gever şehitleri ölümsüzdür" pankartı eşliğinde yürüyüşe geçti. Kanlıkuyu Meydanı'na kadar "Katil polis hesap verecek" ve "Şehit namirin" sloganları ile yürüyen yurttaşlar adına, konuşan BDP İlçe Başkanı İbrahim Halil Ayıldız, yaşamını yitiren Güney Afrika mücadelesinin önderi Mandela'nın Kürt dostu olduğunu ve Kürtlerin mücadelesinde yaşayacağını ifade etti. Daha sonra açıklama yapan BDP İlçe Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Bektaş, AKP'nin bahsettiği ileri demokrasinin binlerce insanı ceza evlerine doldurduğunu ve yüzlerce sivil insanın katledilmesine yol açtığını belirtti.

VİRANŞEHİR


Urfa'nın Viranşehir ilçesindeki protesto eyleminde, Viranşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Burun, Belediye Meclis üyeleri, Viranşehir ve Ceylanpınar BDP İlçe Örgütleri ve yüzlerce yurttaş katıldı. Kışla Mahallesi'nde bulunan BDP İlçe Örgütü binası önünde bir araya gelen yüzlerce yurttaş, "Öcalan" sloganları ile yürüyüşe başladı. Ceylanpınar Caddesi'nde bulunan Maliye Parkı'na gelen yurttaşlar, yaşamını yitiren Mehmet Reşit İşbilir ile Veysel İşbilir için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Ardından açıklama yapan BDP İlçe Eş Başkanı Halis Aktaş, AKP'nin tarihinin sivil yurttaşları katletmekle dolu olduğunu ve sivil öldürmelerinin normalleştirildiğini belirtti. Kitle 5 dakikalık oturma eyleminden sonra dağıldı.

BİNGÖL


BDP Bingöl İl Örgütü öncülüğünde il binasında bir araya gelen yüzlerce yurttaş Yüksekova'da polis tarafından öldürülen Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir'in fotoğraflarının bulunduğu "AKP'nin çözüm sürecine yaklaşımı, Kürtlerin katliamıdır", "Kürtlerin katliama yaklaşımı serhildandır", "Zalimler için yaşasın cehennem" yazılı dövizler açarak sloganlar eşliğinde Bingöl Valiliği'ne doğru yürüyüşe geçti. Sık sık "Şehid namirin", "Ey Şehît xwina te erdê namîne", "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Bijî Serok Apo", "HPG cepheye misillemeye", "PKK halktır halk burada", "Dîsa dîsa serhildan serokê me Ocalan", "Bê serok jiyan nabe" sloganları atan kitle Bingöl Valiliği'ne siyah çelenk bıraktıktan sonra Yüksekova da yaşamını yitirenler için "Çerxa şoreşê" marşı eşliğinde bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. BDP Bingöl İl Eş Başkanı Halis Yurtsever, "Şêx Seidlerden Seyit Rızalardan bu yana Kürt halkına katliamlarla yaklaşılmış ancak Kürt halkı hiçbir zaman bu katliamlar karşısında özgürlük mücadelesinden geri adım atmamıştır bundan sonra da atmaz. Bu kan Başbakan Erdoğan'ın eline bulaşmış bunu tek sorumlusu Erdoğan dır" dedi. Açıklamadan sonra valilik önünde 5 dakikalık oturma eylemi yapan kitle daha sonra sloganlar eşliğinde BDP İl Örgütü binasına doğru yürüyerek dağıldı.

MARDİN

Mardin Mazıdağı ilçesinde BDP İlçe Örgütü Yüksekova'da iki yurttaşın polislerce öldürülmesi yapılan yürüyüşle protesto edildi. BDP ilçe binasında toplanan yurttaşlar, Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüş sırasında PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri, PKK ve YPG bayrakları yanı sıra "Gever'deki katliamı kınıyoruz", "Yine barışa kan bulaştırıldı" dövizleri taşındı. Kitle sık sık "Şehit namirin", "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla kitle Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Bir dakikalık saygı duruşunda "Çerxa şoreşê" marşı okunmasıyla başlayan açıklamayı BDP Mazıdağı İlçe Başkanı Mehmet Şık okudu. Şık, demokratik, barış ve çözüm süreci"nde yapılan katliamı kınadıklarını belirterek, AKP hükümetinden bir an önce bu katliamlardan vazgeçmesini istedi. Açıklamanın ardından kitle 5 dakikalık oturma eylemi yaptı. Basın açıklaması kitlenin ilçe binasına kadar yaptığı yürüyüşle son buldu.

NUSAYBİN

Mardin'in Nusaybin İlçesinde Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde polisin açtığı ateş sonucu Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir'in katledilmesine, Nusaybin BDP İlçe Örgütü öncülüğünde kitlesel yürüyüşle protesto edildi. BDP binası önünde bir araya gelen aralarında BDP Nusaybin İlçe Başkanı Abdulbari Eren Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, MEYA-DER, KÜRDİ-DER, Barış Anneleri İnisiyatifi, Mardin İl Eş Başkanı Adul Aksoy ve BDP'li yöneticilerinde bulunduğu yüzlerce yurttaş, buradan "Katiller hesap verecek", "İntikam", "Bijî berxwedana YPG'ê", "Bijî serok Apo" ve "PKK halktır, halk burada" sloganları atarak, alkış ve zılgıtlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Newroz Mahallesi'ne kadar devam eden yürüyüşün ardından basın açıklamasını okuyan İlçe Başkanı A.Bari Eren, Kürt halkının barışta ısrar ettikçe, sistemin ve sistemin yöneticilerinin savaşta ısrar ettiğine dikkat çekerek, Kürtlerin ölümünün normalleştirilmesini lanetlediklerini söyledi.

DERİK


BDP Derik İlçe Örgütü öncülüğünde Yüksekova'da 2 yurttaşın özel hareket polisleri tarafından öldürülmesi yürüyüşle protesto edildi. İlçe binası önünde bir araya gelen ve aralarında Derik Belediye Başkan Vekili Doğan Özbahçeci, Mardin İl Genel Meclis Başkanı A. Kerim Erdem, İl Genel ve Belediye Meclis üyeleri, Barış Anneleri aktivistleri, MEYA-DER DTK Delegeleri ile yüzlerce yurttaş, buradan Cumhuriyet Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte PKK Lideri Abdullah Öcalan ve PKK'nin öncü kadrolarından Kemal Pir, Hayri Durmuş, Ali Çiçek, Sakine Cansız ve Mahsum Korkmaz'ın posterleri ile PKK ve KCK bayrakları açıldı. Yürüyüş boyunca sık sık "Şehîd namirin","Şehîdên me rûmeta me ne" ve "Bijî Serok Apo" sloganları atan kitle, "AKP Faşizmi döktüğü kanda boğulacaktır", "Reşit ve Veysel yoldaş ölümsüzdür" ve "Bijî berxwedana gelê kurd" dövizleri taşıdı. Cumhuriyet Meydanı'nda kitle adına açıklama yapan BDP İlçe Eşbaşkanı Adil Aktaş, AKP devletinin demokratik çözüm sürecinin ardına sığınarak, her fırsatta Kürt halkının değerlerine saldırdığını belirterek,"Faşist AKP İktidarı daha önce de Bagok ve farklı alanlarda kurulan şehitliklere saldırmıştı. Bu saldırılar bizi yeniden yaratan değerlerimize karşı yapılmaktadır. Eğer şehitlerimiz geleceğimiz diyorsak, bu saldırılar geleceğimize karşı yapılıyor" dedi. Açıklamadan sonra kitle "Şehît namirin" sloganları atarak dağıldı.

MERSİN

BDP Mersin İl Örgütü öncülüğünde il binası önünde bir araya gelen yüzlerce kişi Gever'de iki Kürt'ün polis kurşunlarıyla katledilmesini protesto etti. Açıklama öncesi il binasının polis tarafından ablukaya alındığı görüldü. Eyleme kentteki emek ve demokrasi güçleri ile BDP MYK üyesi Cemil Elden, PM üyesi İnan Kızılkaya, BDP Mersin İl Başkanı Halis Değer, il yöneticileri, Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk ve meclis üyeleri katıldı. Açıklamaya katılan yurttaşlar yakalarına Mehmet Raşit İşbilir ve Veysel İşbilir'in fotoğraflarını taktı.
"Em Qetliama Gever'e şermezar ü lanet dikin" pankartının açıldığı açıklamada, "Biji berxwedana Gever'e", "Gever ne bi tene ye", "Aşiti bi xwin naye" dövizleri taşındı. Açıklama boyunca alkış ve zılgıtlar eşliğinde sık sık, "Biji Serok Apo", "PKK halktır halk burada", "Katil Erdoğan" sloganları attı. BDP PM üyesi İnan Kızılkaya, Roboski katliamının hesabını vermeyen devletin Yüksekova katliam yapmasının kendilerini şaşırtmadığını ifade ederek, "Kendi güvenliğinizi istiyorsanız, Kürt halkının çocuklarını katletmekten, güvenlikçi, inkarcı politikalardan vazgeçin" çağrısını yaptı. Basın açıklamasını okuyan BDP Mersin İl Başkanı Halis Değer ise, Gever'de iki Kürt'dün katledilmesinin Kürt sorunun çözümünü istemeyen odakların bir operasyonu olduğuna dikkat çekerek, Kürtlerin, devrimci ve demokrat güçlerin bu katliamlara sessiz kalmayacağını vurdu. Açıklama 15 dakikalık oturma eylemi ardından sona erdi.

TARSUS

Konuya ilişkin bir başka açıklama ise BDP Tarsus İlçe Örgütü öncülüğünde yapıldı. Yarenlik Alanı'ndaki Saat Kulesi'ne kadar yürüyen yüzlerce kişi burada basın açıklaması yaptı. Eyleme HDP, Eğitim Sen, İHD ve EMEP destek verdi. Kitle "Kontra elini Kurdistan'dan çek", "Gever, Roboski êdi bese komkûjî", "Barışa uzanan eller kırılsın", "Katliamın failleri bulunsun" dövizlerini taşıdı. BDP Tarsus ilçe yöneticisi Kadir Ezer, AKP hükümetinin barışa gönüllü olmadığını söyledi. Gever'de çıkan olaylarda polisin hiç bir uyarı yapmadan halka hedef gözeteren ateş ettiğine dikkat çeken Ezer, katliamın faillerin bir an önce açığa çıkarılmasını istedi. Ezer, "Bu tutum ve davranışlar barış sürecine darbe vurmaktadır" dedi.

AYDIN

BDP Aydın Gençlik Meclisi çağrısı ile BDP Aydın İl Binası önünde toplan yüzlercer kişi Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde polisler tarafından öldürülen 2 yurttaş için Sevgi Yolu Sokağı'na kadar yürüyüş düzenledi. "Katliamcı devlet dün Rroboski'de bugün Gever'de" pankartını açan grup, "Ji komkujeyen devlete re edi bese", "Yine katliam yine ölüm yine suskunluk", "Polis terörü yine can aldı" dövizlerini açtı. Sık sık 'Şehit namırın", "Polis vuruyor devlet koruyor", "AKP halka hesap verecek" sloganları attan gençlere, Yüzlere kişinin katıldığı eylemde konuşan Gençlik Meclisi Üyesi Baran Yanardağ, 'Polis öldürüyor, resmi makamlar ve yargı koruyor. 2003- 2013 yılları arasında Türkiye'de polis kurşunu ile 380 kişi katledilmiştir" dedi. Bu güne kadar yurttaşları öldüren polisler ile igili işlem başlatılmadığını söyleyen Yanardağ, "Gever'de Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir'in öldürülmesi olayında olduğu gibi yetkililer, yaptıkları açıklamalarla hem olayı saptırıyor hem de polisi koruyor" dedi. Konuşmanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapan grup "Şehit Namırın" sloganlarıyla dağıldı.

KONYA


Konya'da Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde polislerinin açtığı ateşle Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir'in yaşamlarını yitirmesini protesto edildi. BDP Konya İl Örgütü binasında yapılan basın açıklamasına il yöneticilerin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamada konuşan BDP Konya İl Başkanı Hacı Mehmet Bozdağ, Yüksekova'da iki yurttaşın polisler tarafından katledildiğini belirterek, katliamın Kürt sorununun çözümünü istemeyen odakların ortak kontra operasyonu olduğunu kaydetti. Bazdoğa, "Kürdistan halkı ve demokrasi güçleri bu komploları boşa çıkartıp, hesap soracaktır. Kürt halkının sabrını sınayanlar, bilsinler ki sabrımız sınırsız değildir. Bu katiller iktidara bağlılar. AKP derhal bu olayı aydınlatmalı, aksi halde bu işin vebali de, sorumluluğu da AKP'nindir. Derhal sorumluları cezalandırılmalıdır" diye konuştu.

KURTALAN

BDP Kurtalan ilçe örgütü, Yüksekova'da polisin açtığı ateş sonucu Mehmet Reşit İşbilir ile Veysel İşbilir'in yaşamını yitirmesini, basın açıklamasıyla protesto etti. Sanat sokağında yapılan basın açıklamasına çok sayıda yurttaşın yanı sıra BDP Kurtalan İlçe Başkanı Yahya Sabaz, BDP Kurtalan ilçe örgütü yöneticileri, Belediye Başkanı Necat Yılmaz, STÖ'leri, Belediye Meclis üyeleri katıldı. Açıklamayı yapan BDP yöneticisi Hüseyin Karataş, PKK Lideri Sayın Abdullah Öcalan'ın 21 Mart Diyarbakır Newroz'un da "silahların miladını artık doldurduğunu ve yeni bir sürecin başladığını" bütün dünyaya duyurmasına karşın Yüksekova'da iki yurttaşın katledilmesiyle AKP hükümeti ve derin devletin hala da barış istemediğini ve savaşta ısrar ettiğini gösterdiğini söyledi. Açıklama 5 dakikalık oturma eylemi ardından son buldu.

BİSMİL

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde Hakkari'nin Yüksekova polisin açtığı ateş sonucu Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir'in öldürülmesi yürüyüş ve basın açıklamasıyla protesto edildi. Şentepe Eşit ve Özgür Yurttaş Derneği 1.Olağan Kongresi'nde bir araya gelen ve aralarında Bismil BDP İlçe Başkanı Tufan Tunç, BDP Çınar İlçe Başkanı Rahmi Özmen, BDP Diyarbakır İl Örgütü yöneticilerinde aralarında bulunduğu yüzlerce kişi 6 kişilik Şentepe Eşit ve Özgür Yurttaş Derneği yönetimin belirlenmesinin ardından Nato Caddesi'nde yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca yazısız siyah pankart taşıyan kitle "Şehit namirin", "Gever halkı yalnız değildir", "Bijî berxwedana Rojava" sloganları attı. Yapılan yürüyüşün ardından 20 Nisan 2011 tarihinde YSK'nın veto kararını protesto yürüyüşünde polisler tarafından katledilen Halil İbrahim Oruç'un vurulduğu yere gelen kitle burada basın açıklaması yaptı. BDP Bismil İlçe yöneticisi Yemlihan Erdem, savaşta ısrar eden rantçı kesimleri, tüm samimiyetsizlikleri, basiretsizlikleriyle ortaya serdiğini belirterek, direnen Gever'in yanında olduklarını söyledi.

LİCE


BDP Lice İlçe Örgütü öncülüğünde Yüksekova'da polis tarafından 2 yurttaşın öldürülmesi yürüyüş ile protesto edildi. İlçe Örgütü binası önünde bir araya gelen yüzlerce yurttaş, sık sık "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe", "Susma Gever Lice yanında", "Lîce isyandır Gever'e selamdır" sloganları atarak, "Şehitlerimiz savaş ve barış gerekçemizdir", "Gever'de ağaç değil insan katliamı var" dövizlerini açtı. Çarşı merkezinden tekrar ilçe binasına kadar yürüyen kitle bir dakikalık saygı duruşu yaptı. Ardından açıklama yapan BDP Lice İlçe Yöneticisi İbrahim Işık, Kürtlere yönelik katliamların devam ettiğini belirterek, ama Kürt halkı olarak buna karşı sessiz kalmayacaklarını söyledi.

DİYADİN

Ağrı'nın Diyadin ilçesinde, Yüksekova'da polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren 2 yurttaş için BDP Diyadin İlçe Örgütü önünde biraraya gelen yüzlerce kişi, saygı duruşunda bulundu. Sık sık "Şehîd namirin", "Bijî Serok Apo" ve "Gever yalnız değil Diyadin seninle" sloganları atan yurttaşlar, "Mehmet Reşit ve Veysel İşbilir Gever şehitleri ölümsüzdür" ve "Diren Gever Diyadin seninle" dövizleri taşıdı. Yurttaşlar adına açıklama yapan yurttaşlardan Fatma Karadağ, 35 yılı aşkın süredir bu bölgede Kürt halkı üzerinde ret, inkar ve asimilasyonun devlet tarafından denendiğini belirterek, devletin artık geçmişiyle yüzleşmesi gerektiğine vurgu yaptı. Karadağ, "Eğer bu devlet geçmişiyle yüzleşmeyecekse, bu ülkeye barış ve kardeşlik nasıl gelecektir. Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ın Amed Newroz'unda başlatmış olduğu tarihi barış ve çözüm sürecine dair hükümet kanadında ciddi adım atılmazken, Gever'de sivil insanlarımızın tahrip edilen gerilla şehitliklerine ilişkin geliştirdikleri haklı protestolarda devlet eliyle sivil halkın şahsında barış ve çözüm sürecine kurşun sıkılmıştır. Olayın faillerinin bir an önce ortaya çıkarılarak bu halka hesap vermesini istiyoruz" dedi. Yoğun kar yaşının altında yapılan açıklamanın ardından kitle dağıldı.

ESENYURT

İstanbul'da BDP Esenyurt İlçe Örgütü Yüksekova'da polislerin açtığı ateşle Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir'in yaşamlarını yitirmesini Esenyurt Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlediği basın açıklaması ile protesto etti. HDK bileşenlerinin de destek verdiği eylemde " Gever'in çığlığı zalimleri boğacak" , "Gever e Gever e gel te bawere" , "Goristanen me pîrozin dest nedine" yazılı dövizler taşınarak sık sık , "Ey şehîd xwina we li erde namine" , "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Gever onurdur onuruna sahip çık" sloganları atıldı. Açıklamayı yapan BDP İlçe Eş Başkanı Mahmut Çakan devletin barış sürecine yaklaşımını, eski inkârcı ve baskıcı hegemonik sistemin sürdürülmesi şeklinde değerlendirerek Yüksekova'da HPG'lilerin mezarlıklarına yapılan tahribatı barış sürecini provoke etme amacı taşıdığına dikkat çekti. Çakan bu saldırıyı kabul etmeyen Yüksekova halkının protesto yürüyüşü yaptığını hatırlatarak, "Devletin provokatör güçleri halkımızın üstüne bir devlet terörü estirmiştir. Hedef gözeterek iki insanımızı katletmişlerdir" dedi. Çakan, AKP hükümetinin İçişleri Bakanı ve Vali'yi derhal görevden alarak yaşananların hesabını sorması gerektiğini kaydetti.

YALOVA

Yalova'da ise BDP ve HDP Yalova İl Örgütleri tarafından düzenlenen protestonun adresi Uğur Mumcu Kültür Merkezi önü oldu. Sık sık "Şehit namirin" ve "Katil AKP hesap verecek" sloganlarının atıldığı açıklamada basın açıklamasını BDP İl Başkanı Sait Karaslan yaptı. Hükümete seslenen Karasalan, "İnsanların kutsal saydığı mezarlıklara yönelik saldırılarının durdurulması için gereken önlemeler derhal alınsın. Bu konuda Kürt halkının inançlarını ve şehitlerine olan saygılarını çiğnemeyin ve çiğnenmesine fırsat verilmemesini istiyoruz" dedi. AKP hükümetinin bir samimiyet testiden geçtiğini kaydeden Karaslan, "Şayet AKP hükümeti samimiyse Gever'de halka kurşun sıkanları ve yaşanan son katliamın hesabını versin. Bu olaylarla alakası yoksa sorumluları ortaya çıkartıp ve cezalandırsın" dedi. Eylem açıklamanın ardından alkışlarla sonlandırıldı.

MANİSA

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde polisler tarafından 2 yurttaşın katledilmesi Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde de yapılan açıklama ile kınandı. BDP binası önünde yapılan açıklamaya EMEP İl Başkanı Müzeyyen Çelik, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi İl Başkanı Hüseyin Yüce, HDP İl Başkanı Abdurahman Aras, BDP PM üyesi Hamdulah Müftüoğlu, BDP İl Başkanı Kerem Taylan, BDP Saruhanlı İlçe Başkanı Ahmet Ertaş de katıldı. Basın açıklamasını BDP Saruhanlı İlçe Başkanı Ahmet Ertaş okudu. Ertaş açıklamasında "AKP polislerinin Kürt halkına karşı duymuş olduğu öfkenin sonucu bu katliam yaşanmıştır. Başbakan'ın daha önce söylemiş olduğu 'Kadında olsa, çocukta olsa gereğini yaparız' söyleminin hala iş başında olduğunu Kürtlerin demokratik tepkilerini gösterdiği her yerde polisin faşizan yaralanmalar, ölümler ve tutuklanmalar yaşanmıştır. Bu AKP hükümetinin barışa, Mürt sorunun çözümüne ne kadar samimi yaklaştığının göstergesidir. Gerilla cenazelerine tahammül etmeyen zihniyet, ne Hitler döneminde ne de Musollini döneminde yaşanmamıştır. Bu failler ortaya çıkarılmadığı müddetçe demokratik tepkilerimizi ortaya koyacağız" dedi.

Ertaş'ın konuşmasından sonra BDP İl Başkanı Kerem Taylan açıklamada bulundu. Taylan PKK lideri Öcalan'ın Diyarbakır Newroz'unda yapmış olduğu açıklamadan sonra provokatif girişimlerin her zaman devam ettiğini, buna rağmen Kürtler barış sürecine sahip çıktığını söyledi. Taylan, "Kürt halkı şehitlerinin mezarlarını tahrip eden ve çocuklarını öldüren güçlere karşı canını feda eden değerlerine sahip çıkacaktır ve değerlerine sahip çıkacaktır. Değerleri uğruna mücadele edecektir. Kürt halkı inandığı davasından, onurlu mücadelesinden vazgeçmeyecek ve özgürlüğüne kadar mücadelesine devam edecektir. Provokasyonlara gelmeyeceğiz, Kürt halkının değerleri üzerine gelirlerse de Kürt halkı alternatifsiz değildir" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Basın açıklaması ve konuşmalar sırasında kitle "Şehit namırın","Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı.

ADANA

Adana'nın Seyhan ilçesine bağlı Hürriyet Mahallesi'nde bir araya gelen gençler, Hakkâri'nin Yüksekova ilçesinde polis kurşunuyla 2 yurttaşın yaşamını yitirmesini protesto etti. Ana caddede lastik yakarak yolu trafiğe kapatan gençlerin eylemine polis tazyikli su, plastik mermi, ses ve gaz bombaları ile müdahale etti. Müdahaleye gençler de, molotofkokteyli, taş ve havai fişeklerle karşılık verdi. Müdahale sonrası grup ara sokaklara dağıldı. Polis ile gençler arasındaki çatışmalar ara sokaklarda devam ediyor.

Adana merkez Seyhan ilçesi Dağlıoğlu Mahallesi'nde de bir araya gelen bir grup genç, Yüksekova ilçesinde 2 yurttaşın katledilmesini protesto etmek amacıyla cadde üzerinde bulunan Mehmet Ali Arslan Polis Karakolu'na doğru yürüyüşe geçti. Karakol önünde güvenlik önlemi alan polis, gruba zırhlı araçlar eşliğinde tazyikli su, plastik mermi ve gaz bombası ile müdahale etti. Grup ise, polise taş ve havai fişekle karşılık verdi. Müdahale sonrası ara sokaklara dağılan grup, bir süre polisle çatıştıktan sonra dağıldı.

ÇANAKKALE


BDP Çanakkale İl Örgütü, Yüksekova'da olis kurşunuyla Mehmet Reşit İşbilir ve Veysel İşbilir isimli yurttaşların yaşamlarını yitirmesini protesto etmek amacıyla İskele Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi. "Barışa kurşun sıkanlardan hesap soracağız" pankartının açıldığı açıklamada konuşan BDP Çanakkale İl Başkanı Abdullah Güler, valinin katliamın üzerini örtmeye çalıştığını ifade ederek, katliamı gerçekleştiren sorumluların derhal ortaya çıkartılmasını isterdi. Açıklamanın ardından grup, "Şehîd namirin" ve "AKP halka hesap verecek" sloganları eşliğinde parti binasına yürüdü. Yürüyüşün ardından eylem alkışlarla sonlandırıldı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Edirne\'ye Erdoğan geldi: 13 gözaltı!

SONRAKİ HABER

TRT muhabiri cezaevinden çıkarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa