08 Aralık 2013 14:12

Kış etkisini iyice hissettiriyor

Artık kış etkisini iyice hissettiriyor. Hava sıcaklıkları 6 ila 10 derece azalacak. Soba ve doğalgaz zehirlenmelerine dikkat!

Kış etkisini iyice hissettiriyor
Paylaş

Artık kış etkisini iyice hissettiriyor. Hava sıcaklıkları 6 ila 10 derece azalacak. Soba ve doğalgaz zehirlenmelerine dikkat!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre, hava sıcaklığı, kuzey, iç ve doğu kesimlerde hissedilir derecede (6 ila 10 derece) olmak üzere azalacak. Karla karışık yağmurun yanı sıra, Marmara, İç Ege, İç Anadolu, Karadeniz ve Doğu Anadolu’da buzlanma ve don olayı görüleceği tahmin ediliyor.

Doğu Anadolu'nun doğusu ile Güneydoğu Anadolu'da rüzgarın güney ve güneybatı (Lodos) yönlerden yer yer kuvvetli olarak esmesi beklenirken, Meteoroloji yaşanabilecek muhtemel soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmelerine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiğini de bildirdi.

SOBA VE DOĞALGAZ ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Varlık Özerciyes de, sobaların yanlış kurulumu ve yakılmasının, baca temizliğinin yaptırılmamasının, soba-baca ve şofben-baca bağlantılarının yanlış yapılmasının karbon monoksit zehirlenmeleri arttırdığını hatırlatarak, dikkatli olunması konusunda yurttaşları uyardı. Özerciyes’in uyarıları şöyle: “Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada delinen kısımda, sızdırmazlık sağlanmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Soba yakmaya başlamadan önce sonbahar aylarında baca bakımları mutlaka yaptırılmalı ve bu bakımlar düzenli olarak tekrarlanmalıdır. Bacaların yanı sıra, sobanın doğru kurulmaması ve yakılmaması da zehirlenmelerde önemli bir rol oynar. Sobalar aşırı doldurulmamalıdır. Gereğinden fazla doldurulan sobanın duman yolu daralır ve soba içinde düzensiz ısı dağılımı olacağından baca çekişi zayıflar. Soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalıdır. Böylece soba içinde ortaya çıkan zehirli gazlar yanarak sobayı terk ederler. Ayrıca yatmadan önce de sobaya kesinlikle yakıt koyulmamalıdır. Şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır. Şofben mutlaka bacaya bağlanmalı, baca bağlantısı olmayan, bina aydınlığına vb. bağlı cihazlar asla çalıştırılmamalıdır. Şofbenin monte edileceği mekan yeterli büyüklükte olmalı, mümkünse banyo yerine balkona veya başka bir mekana takılmalıdır. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu da mutlaka kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan asla kömür alınmamalıdır. Yetkililer belgesiz ve kaçak kömür satışını engellemeli, halkın can güvenliğini tehlikeye atan bu tür eylemlere asla izin vermemelidirler.” (HABER MERKEZİ)


 

ÖNCEKİ HABER

21 bin hektar ormanlık alan HES’e ve otoyola kurban

SONRAKİ HABER

Edirne\'ye Erdoğan geldi: 13 gözaltı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...