08 Aralık 2013 08:43

Tiyatrodan korkmayınız baylar; kendinizden korkunuz!

Tiyatro Hitler’i de anlattı, Cesar’ı da, Hürrem’i de anlattı, Ulrike Meinhof’u da. Ve tabii ki sizleri de anlatacak baylar. Genel ahlak dediğiniz şey yoksa etrafınızda görmek istemediğiniz, yok saydığınız şeyler mi?

Tiyatrodan korkmayınız baylar; kendinizden korkunuz!
Paylaş

Beyti Engin

Tiyatro Hitler’i de anlattı, Cesar’ı da, Hürrem’i de anlattı, Ulrike Meinhof’u da.
Ve tabii ki sizleri de anlatacak baylar.
Genel ahlak dediğiniz şey yoksa etrafınızda görmek istemediğiniz, yok saydığınız şeyler mi?
“13 yaşındaki kıza, 24 kişi tecavüz etti! Tahliye kararı çıktı!” başlıklı haberden yola çıkarak bir oyun sahnelesek, sizce bu genel ahlaka uyar mı? Sizin döneminizde ya da daha öncesinde bu ülkenin kendi halkına ya da halklarına çektirdiği sıkıntıları yazsa tiyatro, bu da genel ahlaka uymaz değil mi? Peki, nedir genel ahlak? Göz önünde bulunmasını istemediğimiz, yok saydığımız, görmezden geldiğimiz olaylar ve kişiler hep ahlaksız mıdır?
Tiyatrolara böyle bir kısıtlama getirmek, tiyatroyu sadece bir eğlence aracı olarak görmekten kaynaklanıyor ama, tiyatro bir eğlence aracı değil, yaşadığımız günün doğrularını acımasızca yüzümüze bir tokat gibi vuran bir sanattır. Bunu yeri geldiğinde eğlendirerek, yeri geldiğinde dehşete düşürerek bazen de sadece düşündürerek yapar. Siz galiba düşünmemizi ve düşündürmemizi yasaklamak istiyorsunuz baylar.
Şimdi şöyle bir düşünün “Zamanın birinde halkının düşünmesini istemeyen, halkının düşünmesinden korkan bir kral varmış” saçma değil mi? En az çıplak gezen kral kadar masalsı. Biz düşünmeye ve üretmeye devam edeceğiz baylar, bu yüzden güzeliz hepimiz, tüm düşüncelere ve tüm fikirlere açık olduğumuz için.
Tiyatrodan korkmayın baylar, o size yanlışlarınızı gösterir. En yüksek maaşlı danışmanlarınızdan daha gerçek bir yardımcıdır size, ülkenin olumsuzluklarını, sıkıntılarını, çözüm yollarını anlatır. Görmek isterseniz tabii. Tiyatronun derdi de sizinle değil baylar. Hırsına, kendine, benliğine yenik düşenler her zaman konu oldu tiyatro, ta Antik Yunandan bu yana. Sizden sonrakilere de söyleyecek sözü olacak tiyatronun.
Bu yaz başı bu ülkede bir şeyler değişti baylar, bu ülke silkindi ve ayağa kalktı tekrar. Bunu galiba sizin dışınızda kimse görmezden gelmedi. Siz bu büyük uyanışı fark etmediniz belki ama tiyatro fark etti. Siz bunu fark eden tiyatrocuları cezalandırdınız, tiyatroyu değil. Tiyatrocu cezalandırılmaktan korkmaz baylar, tiyatrocu zaten hayal kurarak yaşar. Sizin desteğiniz sadece kirasını ödeyebilmek için televizyona, dublaja muhtaç kalmamasına yarar bir tiyatrocunun. Mekansız, kirasız tiyatro olur ama hayalsiz olmaz. Hayallerimize verdiğiniz desteği ise hiç bir zaman geri çekemeyecek ya da 15 gün içerisinde iadesini isteyemeyeceksiniz baylar.
Bizler sahne üstünde ahlaksızlıkları, yanlışlıkları, çarpıklıkları anlatsak da çok ahlaklıyızdır.
Bizde ekmekten önce gelir ahlak.
Üstatlardan Haldun Taner’in dediği gibi -ki hayatta olsa bu günleri ne de güzel anlatırdı:
“Aç ayı oynamazsa oynamasın, bir sanatkar asla Ayı değildir!!!”.

* Oyuncu/Rejisör/Seslendirme Sanatçısı

ÖNCEKİ HABER

Devlet Sponsorluk Tic. Ltd. Şti.

SONRAKİ HABER

Ahlaklı (!) tiyatro!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...