08 Aralık 2013 07:59

Bir seneye bedel bir gün!

Sahra Alkan, evrensel Pazar okuyucuları için haftanın gidilesi, görülesi, izlenesi sanat etkinliklerini yazdı...

Bir seneye bedel bir gün!
Paylaş

Sahra ALKAN

KIRMIZI YORGUNLARI

Özen Yula’nın bireyin kendine ve topluma yabancılaşmasını konu edindiği oyunu “Kırmızı Yorgunları” Beyti Engin’in çağdaş rejisiyle Emek sahnesinde seyirciyle buluşuyor. Oyuncu kadrosunda Barış Atay, Akasya Asıl Türkmen, Pınar Yıldırım ve Sezgi Mengi gibi genç isimlere, tecrübeli isim Füsun Erbulak eşlik ediyor.

Oyun, metropol hayatın içine sıkışan küçük insanların büyük hikayelerini anlatıyor. Oyunun karakterleri şehrin farklı yüzlerini betimliyor. Sıkıcı hayatının içinde kendine macera arayan platonik aşık Fatoş, popüler bir haber programının metin yazarlığından istifa eden, hayatında devrim yapmaya kararlı heyecanlı karakterimiz Tenten, bir tarafta duygusal, tutkulu Bety Boop diğer tarafıyla çılgın, cüretkar Jessica, şehrin yalnız yüzü alt kat komşusu Safinaz. Kendi kaybolmuşluğunun krallığını kuran, Redkit. Senede bir gün filminin erkek karakterlerine yapılan göndermeler, pikaptan yükselen nostaljik şarkılar, kırmızının çarpıcılığı, mavinin sakinliği ile zaman kavramının içinde kayboluyorsunuz.  Mavinin içinde yüzen bu kırmızı şehir insanlarının hikayelerine ortak olmak isterseniz, Kırmızı Yorgunları 13-14-20-27 Aralık tarihlerinde Emek Sahnesi’nde İzleyebilirsiniz.


OYUN ATÖLYESİ’NDE ARAF

Derya Artemel ve Muharrem Özcan’ın rol aldığı oyun, kadın ve adamın, birbirlerini acımasızca kanattıkları ortak hayatlarının ardından, yaşam ve ölüm arasında yine beraber sıkıştıkları yerde, arafta geçiyor.
Ariel Dorfman’ın yazıp, A. Feyzi Korur’un çevirdiği oyunun yönetmenliğini yine Muharrem Özcan yapıyor. Özlem Karabay’ın yalın sahnesi, Selen Öztürk ve Berk Öztürk’ün müzikleriyle hayat buluyor.
Araf, 9-10-11 Aralık’ta Oyun Atölyesi’nde sahnede olacak.


SAROYAN ÜLKESİ

Yönetmen Lusin Dink; ilk filmi ‘Sarayon Ülkesi’nde ile Pulitzer Ödüllü Ermeni Yazar William Saroyan’ın 1964’de yaptığı Anadolu yolculuğunun izini sürüyor. Ailesi 1900’lerin başında Bitlis’ten ayrılmak zorunda kalıp ABD’ye göç eden Sarayon, 1908’de Amerika’da doğuyor. Ailesinin anlattıklarıyla Bitlis’i görmek isteyen Saroyan  1964 baharında Amerika´dan kalkıp önce uçakla İstanbul’a, sonrasında Ankara-Trabzon üzerinden karayoluyla günler süren uzun bir yolculuk sonunda Bitlis’e vardı. Filmde Saroyan yer yer metinleri ve kendi sesiyle bize eşlik ederken, yer yer gölgesiyle bu yolculuğa katılıyor.


BAŞKA SİNEMA, BAŞKA ŞEHİRLERDE

Başka Sinema Aralık ayının ilk sinema haftasına başlarken, üç yeni  salonuna, Bursa Cinetech Korupark, Eskişehir Kanatlı Cinema Pink ve İstanbul Haramidere Cinetech Torium’a merhaba diyor!  ve  bu haftanın yeni filmleri.


HOŞGELDİN LOBNA!

31 Mayıs günü Gezi Parkı eylemleri sırasında biber gazı kapsülüyle başından ağır yaralanan ve haftalarca hastanede kalan Lobna Al Lamii, geçtiğimiz ay taburcu edilmişti. Beyninde oluşan hasar nedeniyle konuşma, yazma güçlüğü çeken, eski haline dönebilmek için terapi gören Allami’ye destek konserinde Büyük Ev Ablukada, Can Bonomo, Göksel, Hakan Vreskala, Kaan Sezyum, Kardeş Türküler, Mehmet Erdem, Mert Tünay, Mor ve Ötesi, Sarp Maden, Teoman ve Yavru gibi önemli sanatçılar ve gruplar sahnede olacak. Sanatçıların Allami’ye “Dostluklar acı tatlı her gün için. Döndün, dönüşün şerefine tüm şarkılarımız senin olsun!” diye seslendiği konser, 13 Aralık’ta Garaj İstanbul’da yapılacak ve 40 liradan satışa sunulan biletleri Garaj İstanbul gişelerinden edinilebilecek.
Lobna Allami için ayrıca internet üzerinden de bir kampanya yürütülüyor. İki senelik tedavi masrafı olan 70 bin dolara ulaşmak için uluslararası Indiegogo sitesindeki bağış kampanyasının adresi şöyle: http://www.indiegogo.com/projects/sing-lobna-sing

ÖNCEKİ HABER

Fransa’nın agresif dış politikası

SONRAKİ HABER

Büyük birader geliyor…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...