08 Aralık 2013 06:00

‘Ukrayna’daki AB yanlıları yanılsama içindeler’

James Petras, Uruguay’da yayın yapan Radyo Centenario’da E. Chury Iribarne’ye Ukrayna’daki gösterileri değerlendirdi.

‘Ukrayna’daki AB yanlıları yanılsama içindeler’
Paylaş

Sosyolog James Petras, Uruguay’da yayın yapan Radyo Centenario’da E. Chury Iribarne’ye Ukrayna’daki gösterileri değerlendirdi. Petras’ın değerlendirmeleri şöyle:

Ukrayna şu anda biri batı yanlısı, diğeri daha bağımsız, Rusya ile yakın ilişkiden yana olan olmak üzere iki kesime bölünmüş durumda. Uluslararası basın ya da daha doğrusu emperyalist basın, durumu, halkı AB yanlısı, hükümeti Rusya’ya yakın duran AB’den uzak duran tek kesim olarak tarif ediyor. Buna karşın gerçeklere bakmak gerekir. Bir tarafta, Ukrayna’nın AB’ye girmesi demek, şu anda Güney Avrupa’nın düştüğü tuzağa düşerek küçük ve orta ölçekli endüstrisi dahil birçok şeyini kaybetmesi demektir. Yani, özellikle de imalat sektöründe Almanya ya da Fransa ile rekabet edecek güçte olmadığı için Portekiz, Yunanistan ve aynı durumlardan etkilenen diğer ülkelerin yaşadıklarını yaşayacaktır. Öbür tarafta, Ukrayna ürünlerinin rekabet gücünün olduğu Rus pazarına girme olanağını kaybedecektir.

Protesto gösterisi yapan kesim-Pazar günkü verilere göre yaklaşık 200.000 kişi-, yalnızca AB’den para yardımı alacaklarını, Avrupa’da seyahat etme hakkı ve çalışma olanağı elde edeceklerini düşünmektedirler. Ancak gerçekte başlarına gelecekler üzerine kafa yormamaktadırlar.

AB’ye girdiklerinde kuşkusuz para yardımı alacaklardır. Ancak egemenliklerini kaybetmelerinin yanı sıra, bu onlara ekonomik olarak da pahalıya mal olacaktır. Çünkü ekonomik politikalarını Brüksel yönlendirecek ve Ukrayna ulusal hükümeti etkisini kaybedecektir. Öte yandan Avrupa, bu konuda ikili bir oyun sergilemektedir. Bir yanda Ukrayna’yı ele geçirmek için üstte görüşmeler yapmakta bir yanda da nüfusun bir kesimini refah vaatleriyle harekete geçirmek için altta muhalif grupları finanse etmektedir.

Batı Ülkeleri,  bağlamlarda diğer bazı ülkelerde farklı bağlamlarda gerçekleştirdikleri türden ikili bir oyun oynamaktadırlar. Refah sağlama yalanlarıyla insanları kışkırtmakta ve hükümeti ele geçirerek politikalarını değiştirmekte sonrası içinse artık vakit çok geçtir. Bu ülkelerde işsizlik oranı yükselmekte, çokuluslu tarım şirketleri toprakları kontrolları altına almakta ve insanlara ise iş bulmak için diğer ülkelere gitmekten başka çare kalmamaktadır. Oysa gerçek şu ki artık Avrupa’da iş yok.  Hatta İngiltere, göçe ve göçmen haklarına kota önermektedir. Avrupa’ya gidiş fikri son bulmaktadır.

Sokağa çıkan Ukraynalılar -esas olarak öğrenciler, orta sınıf meslek sahipleri- işsizlik oranının yüzde 15, 20 ya da yüzde 30’a çıktığı Portekiz, Yunanistan, İtalya ve İspanya’da yaşananları görmek yerine yalnızca çokuluslu şirketlerin ülkeye girmesi ve Ukrayna’nın AB’ye girmesi durumunda Almanya gibi olacağı - ki bu olanaksız- yanılsamasına saplanmış durumdalar.

lahaine.org’dan kısaltarak çeviren: Hilal Ünlü

ÖNCEKİ HABER

Bilge adamın hayali

SONRAKİ HABER

‘Kasetten canlı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...