08 Aralık 2013 06:00

Tiyatrolara yönelen baskıya karşı dayanışma başlıyor

Özel tiyatrolara yapılan desteğin kesilmesi üzerine yapılan tartışmalar sürerken, tiyatrocular ve meslek birlikleri konuyu gündemde tutacak, sorunun çözümüne katkı sunacak toplantı ve etkinliklerini sürdürüyor.

Tiyatrolara yönelen  baskıya karşı  dayanışma başlıyor
Paylaş

Özel tiyatrolara yapılan desteğin kesilmesi üzerine yapılan tartışmalar sürerken, tiyatrocular ve meslek birlikleri konuyu gündemde tutacak, sorunun çözümüne katkı sunacak toplantı ve etkinliklerini sürdürüyor.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Barolar Birliği (TBB) Taksim Hill Hotel’de  geniş katılımlı bir toplantı düzenlendi. TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, Başkan Yardımcısı Başar Yaltı, Bursa ve Antalya Barosu  Başkanları ile İstanbul Şehir Tiyatroları Sanatçıları Derneği (İŞTİSAN), Sanatçılar Girişimi, Oyuncular Sendikası ve birçok özel tiyatro sahibinin katıldığı toplantıda ana gündem, özel tiyatrolara yapılan devlet desteğinin mesnetsiz gerekçelerle kesilmesi ve destek alacak tiyatrolara imzalatılmak istenen “Genel ahlaka uygun olmayan” oyun çıkartılması halinde verilen desteğin faizi ile geri alınabileceğine ilişkin taahhütname oldu.

HUKUKÇULARDAN TİYATROYA YARDIM

Özel tiyatroların geleceğini tehlikeye düşürecek mahiyetteki bu uygulamalara karşın Oyuncular Sendikası iki öneri sundu. Sendikanın hukuk danışmanı Av. S. Sera Kadıgil’in sunduğu öneriler; İlk olarak ödenekli tiyatroların varlığını tehlikeye düşürecek ve Türkiye Sanat Kurumu adı altında oluşturulacak yeni kurula ilişkin yakın zamanda çıkması beklenen yeni kanun tasarısının sağlıklı bilgi alınabilmesi ve bu konuda Mecliste lobi faaliyeti yürütülebilmesi amacı ile TBB’nin desteğinin istenmesi oldu.

Ayrıca özel tiyatroların haksız uygulamalar ile maddi zorluk içerisinde bırakılmasına karşın atılacak hukuki adımlarda, yardımcı olabilecek gönüllü hukukçuların temini için yardım talep eden bir öneri de sunuldu. Bu önerinin üzerine TBB Başkanı Feyzioğlu, Kadıgil’i TBB bünyesinde kurulu kültür-sanat komisyonuna davet ederek ilgili çalışmayı birlikte yürütme önerisi sundu.

Bu bağlamda en yakın zamanda çalışmalara başlanarak hukuki desteği olmayan özel tiyatrolar için örnek bir itiraz dilekçesi hazırlanması, talep halinde konuya ilişkin hukuki işlem  başlatılması ve yürütülmesi hususunda Türkiye Barolar Birliği ile ortak çalışma yapma kararı alındı.

Feyzoğlu, 2023 hedefi doğrultusunda sanatçılarla birlikte hareket ederek yeni bir sanat vizyonu oluşturulması ve olması gerekenden yola çıkarak tavsiye niteliğinde hukuki düzenlemelere gidilmesi gerektiğini vurguladı.

Toplantı sanata yönelen baskılara karşı ortak tavır almak ve konuya ilişkin bir manifesto hazırlanarak kamuoyuyla paylaşma kararı alınarak sona erdi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Öcalan\'dan süreç için 3 öneri

SONRAKİ HABER

‘Annemin Şarkısı’ destek bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...