06 Aralık 2013 18:21

Üç Nokta yaratıcı yazarlığı sorguluyor

Son dönemin en çok tartışılan konularından birini Edebiyatta Üç Nokta dergisi kapağına taşıdı: Yaratıcı yazarlık.

Üç Nokta yaratıcı yazarlığı sorguluyor
Paylaş

Son dönemin en çok tartışılan konularından birini Edebiyatta Üç Nokta dergisi kapağına taşıdı: Yaratıcı yazarlık.

Editörlüğünü Cenk Gündoğdu’nun yaptığı dergi Orhan Alkaya ile yapılan oylumlu ve geniş okumalara müsait söyleşi ile açılıyor. “İktidarı devirmek ve bir halk iktidarı kurmak isteyen bir devrimci ne kadar masum olabilir?​’’ diyen Alkaya şiirden, şairden açılıp matbuattan, Darülbedayi’den, Gezi’den, iktidara varan kalıcı bir söyleşiyi kayda geçirmiş. Haydar Ergülen, Bâki Asiltürk ve Gökhan Arslan’ın Orhan Alkaya üzerine söz aldığı yazılar incelikli tespitleri zulasında taşıyor. Kapalıyız diye başlık attığı ve bir yol ayrımına işaret ettiği eşikte Gündoğdu, şöyle devam ediyor “Gezi, tahtın sallandığını gösterince şairler de iktidarın öfkesiyle, korkuya kapıldı ve beklentileri, gelecekleri(!) tehdit altında diye eski hayatlarına dönme korkusuyla en yakınlarımızdakiler(!) bile çirkince saldırmayı seçti. Gezi’yi ne sosyolojik, insani, vicdani ne de demokratik bir tepki olarak okuyabildiler. Sadece iktidarın düşmesini isteyen darbe yanlısı marjinaller, ilk üç gün ayrı gibi reçete bilgilerle, belli bir kesimce ezberlenmiş açıklamalarla ‘Bu bir bant kaydıdır’ der gibi görmek istediler. Bir lokma, bir hırka ile dervişlik içinde dünyaya şaşkınlıkla bakan şairden beklenen siyasetin öfkeli, kontrolsüz diliyle saldırganlık değil, mazluma kucak açmaktır...”

Enis Batur’un aydına bakışının “Aydın, kişisel olarak kendi sorunu olmadığı halde sorunların doğru bildiği yönlerinin egemen olabilmesi için harekete geçen kişidir!” başlığı ile merkeze alındığı bir diğer söyleşide dikkate değer ve tartışılacak pek çok isim ve kavram yer alıyor. Mustafa Köz, Tarlakuşları ve Kargalar adlı metaforik denemesiyle Gezi’ye, aydına eleştirel yaklaşıyor. Dergi ‘Yaratıcı Yazarlık Mümkün mü?​’ adıyla kapağına taşıdığı soruyu yazar, eleştirmen ve yazar adaylarına uzatmış: Sevin Okyay, Burçak Evren, Ferhat Uludere, Su Ersöz, Duygu Aydoğdu, Umut Esin. Dosyayı Hazal Uzuner’in hazırladığı Edebiyatta Üç Nokta’da ayrıca bu konu üzerine çalışma yapan ve kitap hazırlayan Eleştirmen Semih Gümüş ile Şafak Efendioğlu-Fatma Bayraktar’ca yapılan söyleşi de yer alıyor. İsmail Mert Başat, Mehmet Yalçın, Cüneyt Uzunlar, Ali Mert, Mehmet Şerif Uğurlu dergide dosya konusuna derinden yaklaşan eleştirel metinler ile dikkat çekiyor.

Azer Yaran’ın Son Yaprak şiirinin dem köşesinde yer aldığı dergide; Tahir Abacı, Haydar Egülen, Orhan Alkaya, Çiğdem Sezer, Tuğrul Keskin, Ayten Mutlu, Bâki Aytan T, Derya Önder, Ayşe Nalan, Salih Aydemir, Mesut Aşkın, Özcan Erdoğan, Selahatin Yolgiden, Mustafa Atapay, Şakir Özüdoğru şiirleriyle yer alıyor. Alman Genç Şair Karla Reimert’in şiiri ve kısa biyografisi de Bora Uzun Yağrı’nın çevirisi ile dergide, ayrıca Serdar Koçak’ın yeni kitabı da hediye olarak okurunu bekliyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)


 

ÖNCEKİ HABER

Yasaklı yılların türküsü ‘Buğdayın Türküsü’

SONRAKİ HABER

Corona virüsündeki artış sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...