06 Aralık 2013 17:56

Mülteciler statü İstiyor

Hükümetlerinin baskı ve sömürü politikaları, iktidar çatışmaları, ve savaşlardan kaçarak Türkiye’de yeniden bir hayat kurmak için uğraşan Afganistanlı, İranlı,Iraklı ve Suriyeli mülteciler statülerinin belli olmaması ve dolayısıyla çalışma izinlerinin olmaması nedeniyle bir çok sıkıntı yaşıyor

Mülteciler statü İstiyor
Paylaş

Hükümetlerinin baskı ve sömürü politikaları, iktidar çatışmaları, ve savaşlardan kaçarak Türkiye’de yeniden bir hayat kurmak için uğraşan Afganistanlı, İranlı,Iraklı ve Suriyeli mülteciler statülerinin belli olmaması ve dolayısıyla çalışma izinlerinin olmaması nedeniyle bir çok sıkıntı yaşıyor. Dosya inceleme süreleri belirli bir süre uzatılması ya da askıya alınmasından şikayet eden Afgan sığınmacılar kalıcı bir statüye ya da vatandaşlığa geçmek istiyor. Çalışma izni olmayan sığınmacılar günlük ve sigortasız işlerde çalışıyorlar, ekonomik sorunlardan kaynaklı yüksek öğrenimden mahrum kalıyorlar.

'UYAN BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'

“Adalet İstiyoruz” ve  “Uyan UNCHR” ( Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği) diyerek BM’nin ve AKP Hükümeti tarafından mültecilere karşı insan olmaktan kaynaklı haklarının ihlal edildiğini söyleyen Adana’daki mülteciler, çektikleri sıkıntılara dikkat çekmek için İnsan Hakları Derneği Adana Sığınmacılar Komisyonu ile birlikte bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı okuyan Zahra Khavari, 5-6 yıldır Adana’da yaşadıklarını belirterek yaşadıkları insanlık dışı uygulamaların son bulmasını istediklerini dile getirdi. Kalıcı bir statü istediklerini söyleyen Khavari, Afganlı sığınmacılar olarak tüm sığınmacılar adına içinde bulundukları ekonomik koşullar başta, sağlık ve eğitim olmak üzere bir çok ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandıklarını ifade etti.

UCUZ İŞ GÜCÜ OLUYORLAR

İzinsiz olmasına rağmen buldukları gündelik işlerde çok düşük ücretlerle çalıştırıldıklarını buna itiraz ettiklerinde ise patron tarafından “zaten kaçaksınız” diyerek işten atmakla tehdit ettiğini dile getirdi. İHD Şube Başkanı Şahin Kılıç, İHD Sığınmacılar Komisyonu olarak sığınmacıların taleplerinin karşılanana kadar konunun takipçisi olacaklarını söyledi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstiklal\'de Aydın Erdem anmasına müdahale

SONRAKİ HABER

Yasaklı yılların türküsü ‘Buğdayın Türküsü’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...