06 Aralık 2013 16:42

Kamilet HES’i durduruldu

Kamilet Vadisi’nde HES için yapılan yol çalışması hakkında Rize İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Kamilet HES’i  durduruldu
Paylaş

Hamdi Gökdeniz
Artvin

Kamilet  Vadisi’nde HES için yapılan yol çalışması hakkında Rize İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi. Eyner Enerji Üretim şirketi, imar planı olmadan Kamilet Vadisi’nde faaliyete başlamış, 5 kilometrelik sondaj yolu açmak için kaçak dinamit patlatmıştı. Rize İdare Mahkemesi de, sondaj yolu çalışmasını hukuka aykırı bularak durdurdu.

Mahkeme kararında, 3.17 hektarlık ormanlık alana ulaşım hizmeti verecek olan yolda yapılacak çalışmaların imar planında gösterilmesi gerektiğini, imar planı yapılmaksızın “Sondaj alanına ulaşım yolu” adı altında başlanılan işlemde hukuka uygunluk bulunmadığını ifade etti. Ayrıca, yol inşaatı için kesilen ve kesilecek olan ağaç sayısına da dikkat çeken mahkeme, telafisi güç zararlar meydana gelebileceği sonucuna vardı.

Mahkeme kararıyla ilgili açıklama yapan Arhavi Doğa Koruma Platformu da, “Kamilet’te sondaj yolu diye başlatılan yol inşaatının imar planı olmadan yapılamayacağını söylemiştik. Mahkeme de buna hak verdi. Yapılan yol inşaatının yasa dışı şekilde yapıldığı ortaya çıktı. Bu karardan sonra bu yolu bu şekilde başlatanlara imar kanunu gereği ceza yazılması ve verilen orman izninin de derhal iptal olması gerekmektedir” dedi. Platform, Kamilet Vadisi’nde HES yapılmaması için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Köpek vahşetine suç duyurusu

SONRAKİ HABER

Gazetecilerin davasında yalnızca 1 tahliye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...