06 Aralık 2013 15:14

Delegelere kongreye gitmeyin baskısı

Hava-İş Sendikasının 27. Olağan Genel Kurul öncesi THY AO Yönetiminin muhalif listelerin delegelerini arayarak “Eğer kongreye giderseniz pazartesi kartınız basmaya bilir” dediği iddia edildi.

Delegelere kongreye gitmeyin baskısı
Paylaş

Hava-İş Sendikasının 27. Olağan Genel Kurul öncesi THY AO Yönetimi sendikanın tüzel yapısına ve genel kurul delegelerine saldırılara devam ediyor. Bugün başlayacak genel kurul öncesi muhalif listelerin delegelerini arayan THY işveren temsilcileri, kongreye gidilmemesini isteyerek, “Eğer kongreye giderseniz pazartesi kartınız basmaya bilir” dediği iddia edildi.

Yapılan bu baskılarla ilgili olarak THY işvereni hakkında dün bazı delegeler suç duyurusunda bulundu.

Hava-İş Sendikasında yapılan yazılı açıklamada, “THY Yönetimi ve işveren iş birlikçisi reform hareketinin yürüttüğü operasyonla Anayasa ve yasalar güvencesindeki en temel demokratik hak olan işçilerin kendi sendika genel kurulunda seçme seçilme hakkının özgürce kullanılması tehdit ve baskılarla engellenmek istenmektedir. Bu saldırı mevcut sendika yönetimimize karşı değil tüm üyelerimizin kazanılmış haklarına karşı bir saldırıdır. Genel kurula katılmayın yönündeki baskı ve tehditleri TCK’nin 118. maddesine göre sendikal faaliyetleri engelleyici suç teşkil eden eylemlerdir. Sendikamız bu yasa dışı baskıları planlayan ve uygulayan tüm işverenler ve yöneticiler ile ilgili gerekli yasal işlemleri ivedilikle başlatmıştır” denildi.

Sendikanın konaklama yeri tahsis etmesine rağmen İstanbul dışından gelen delegelerin bir başka otele yönlendirilerek baskı altına alınmak istendiğinin belirtildiği açıklamada, “Hava-İş Sendikası bu ablukayı çoğu kez yaşamış ve her seferinde püskürtmeyi başarmıştır. 07-08 Aralık’ta bir kez daha boyun eğmeyeceğimizi hep birlikte göstereceğiz. Tüm delegelere sesleniyoruz, bu ablukanın dağıtılması için tek seçenek Atilay Ayçin’in Genel Başkanlığında birleşen mevcut sendikal anlayışımızın sürdürülmesidir” denildi.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU

Gökkuşağı Hareketi Sözcüsü Bahadır Altan da gazetemize yaptığı açıklamada, “Bugüne kadar yapılan Gökkuşağı hereketini baskılayıp Reform hareketi ile birliğe zorlamak. Biz buna boyun eğmedik. Çünkü işçiler mevcut yönetimin tümüyle değişmesini istiyor. Biz bunu delegelere sorarak yaptık. İşçileri mevcut yönetimin kalmasındansa reform hareketini tercih edecek duruma geldi. Bunu biz Teknik AŞ’de bozduk. Bizim daha öncesinde liste çıkarmamızı engellendi. Biz de Atilay Ayçin’e destek verdik. Reform hareketinin 107 delegesi var. 70-80 delegesi kararlı. 30 işçi işverenin sendikanın başına gelmesini istemiyor” dedi.

THY işvereninin “genel kurula giderseniz işten atılırsınız” diye delegeler üzerinde baskı kurduğunu belirten Altan, “Çünkü diğer türlü delegenin oy kullanmasına engel olamayacak. Bizim delegelerimizde aranarak kongreye katılmaması isteniyor. Bir delege arkadaşımızla birlikte THY işvereni hakkında suç duyurusunda bulunduk” diye konuştu.
Reform Hareketi Sözcüsü Ömer Önder Haberdar ise delegelere böyle bir baskı yapıldığını, muhaliflerin kendilerini karalamak için böyle demeçler verdiğini söyledi. (İstanbul/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Meteoroloji kar uyarısı yaptı

SONRAKİ HABER

\'Riskli ve kanunsuz işler yaptım\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...