06 Aralık 2013 13:43

BDP’li vekillerin tahliyesi için başvuru

Diyarbakır Barosu, Anayasa Mahkemesi'nin CHP Milletvekili Mustafa Balbay'a ilişkin kararı ardından tutuklu bulunan 5 BDP'li milletvekilinin tahliyesi için Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu.

BDP’li vekillerin tahliyesi için başvuru
Paylaş

Diyarbakır Barosu, Anayasa Mahkemesi'nin CHP Milletvekili Mustafa Balbay'a ilişkin kararı ardından tutuklu bulunan 5 BDP'li milletvekilinin tahliyesi için Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu.

Diyarbakır Barosu, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) Ergenekon davası kapsamında 34 yıl 8 ay hapse mahkum edilen ve yaklaşık 5 yıldır da tutuklu bulunan CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'a ilişkin "Seçilme haklarının ihlal edildiği" ve "Tutukluluğunun makul süreyi aştığı"na oy birliği ile karar vermesine ilişkin Diyarbakır Barosu Adli Yardım Bürosu'nda basın toplantısı düzenledi.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, kişilerin özgür olmadığı, her an tutuklanma ve uzun süre tutuklu kalma tehlikesiyle yüz yüze olduğu bir toplumda diğer özgürlüklerden ve kimsenin özgürlüğünden söz edilemeyeceğine dikkat çekti. Özellikle Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nde yapılan yargılamalarda, uzun ve makul olmayan tutukluluk süreleri ağır bir insan hakkı sorununa yol açtığını ifade eden Elçi, "Halen başta öğrenci, gazeteci, siyasetçi, belediye başkanı ve milletvekili olmak üzere binlerce insan, çoğu beş yıl gibi uzun bir süredir tutuklu olarak yargılanmaktadır. Uzun tutukluluk sürelerinin yol açtığı ağır mağduriyet ve insan hakları sorunu kamu vicdanını yaralamış ve toplumsal bir soruna dönüşmüştür. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin yıllardır, Türkiye'deki uzun tutukluluk uygulamasını eleştiren ve bu uygulamayı insan hakları ihlali olarak tespit eden kararlarına rağmen, yargının uygulamasında bir iyileşme görülmemiştir" dedi.

'KARAR, SEÇİLME HAKKININ İHLALİDİR'


Uzun tutukluluk sürelerinin bir kriz haline dönüşmesi üzerine 2012 yılında Meclis'in buna ilişkin yasal hükümlerde kısmi ve iyileştirici bir düzenleme yoluna gittiğini söyleyen Elçi, adli kontrol hükümlerinin genişlettiğini, ancak yargının tutuklamaya ilişkin uygulamasının değişmediğini ifade etti. "Ne yazık ki, Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının gerekçesi Resmi Gazete'de yayınlandığı halde, 5 yıl veya 5 yıla yakın süre tutuklu olan sanıklar da tahliye edilmemektedir" diye konuşan Elçi, Anayasa Mahkemesi'nin 2 gün önce CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın "tutuklama süresine" ve "seçilme hakkının ihlaline" ilişkin kişisel şikayetini karara bağladığını belirterek, "Anayasa Mahkemesi bu kararında, 5 yıllık bir tutuklama süresinin makul bir süre olmadığını ve bu uygulamanın Anayasanın 19'uncu maddesinin ihlalini oluşturduğuna hükmetmiştir. Mahkeme aynı kararında başvurucu milletvekilinin tutukluluk durumunun Anayasanın 67'inci maddesinde korunan 'seçilme hakkı'nın da ihlaline yol açtığına karar vermiştir" dedi.

'MİLLETVEKİLLERİNİN TUTUKLULUK HALİNE SON VERİLMELİ'


Anayasa Mahkemesi tarafından verilen kararların yasama-yürütme-yargı organlarını bağladığını ve hiçbir kişi veya organ ile merciinin Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararları göz ardı edemeyeceğine işaret eden Elçi, "Kararın icrası çerçevesinde başvurucunun kişisel mağduriyetinin sona erdirilmesi, diğer bir ifadeyle Mustafa Balbay'ın tahliye edilmesi gerektiği gibi, özellikle makul olmayan tutukluluk durumu bağlamında seçilme hakkında ihlal edildiği tespiti nedeniyle aynı durumda olan diğer tutuklu milletvekillilerinin de tutukluluk haline son verilmesi gerekmektedir" dedi. Elçi, tutuklu bulunan Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan, Gülseren Yıldırım ve Kemal Aktaş'ın tutukluluk durumlarına son verilmesi çağrısında bulunduklarını belirtti.

AVUKATLAR MAHKEMEYE BAŞVURDU

Açıklamanın ardından Diyarbakır Barosu'na kayıtlı avukatlar, tutuklu bulunan milletvekilleri Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız, İbrahim Ayhan, Gülseren Yıldırım ve Kemal Aktaş'ın tahliye edilmesi amacıyla Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne dilekçe verdi. (Diyarbakır/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Alacaklarını alabilmek için girdikleri madende öldüler

SONRAKİ HABER

\'Kandil\'de PTT şubesi mi var?\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...