05 Haziran 2011 09:34

Yeni Yetenek Ödülü üç filme gitti

Bir haftadır İstanbul’a süren Documentarist’in yeni yönetmenlere verdiği Documentarist Yeni Yetenek Ödülü’nü “Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir” kazandı. Jüri “Kadim” ve “Ofsayt” filmlerine de Mansiyon Ödülü verdi.Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, önceki akşam

Yeni Yetenek Ödülü üç filme gitti
Paylaş

Documentarist İstanbul Belgesel Günleri, önceki akşam Emek Sineması önünde gerçekleştirilen ödül töreniyle sona erdi. Sokakta yapılan törende festivalin geçen yıldan beri vermeye başladığı “Documentarist Yeni Yetenek Ödülü” de sahiplerine verildi. Derviş Zaim, Sevin Okyay, Theron Patterson ve Daniel Stork’tan oluşan jüri, bu yılki ödülü oybirliğiyle İmre Azem’in yönettiği “Ekümenopolis: Ucu Olmayan Şehir” adlı belgesele verdi. Jüri yine oybirliğiyle, “Kadim” ve “Ofsayt” filmlerini de Mansiyon Ödülü’ne değer buldu. Yönetmenlerin ilk ve ikinci filmlerine verilen Documentarist Yeni Yetenek Ödülü’ne bu sene, sözkonusu kritere uyan 13 film aday oldu.

İstanbul’a bütüncül bir yaklaşımla bakmayı amaçlayan ve değişimin dinamiklerini sorgulayan “Ekümenopolis” neoliberal kentleşmenin fotoğrafını çekiyor. “Kadim”, çocukları nedeniyle Türkiye’nin son 50 yılındaki önemli politik duraklara dahil olmuş yaşlı bir kadının hikâyesini, “Ofsayt” ise futbolcu olma umuduyla Türkiye’ye gelen ve yolları İstanbul’da kesişen iki kaçak Afrikalı göçmeni anlatıyor. Yabancı konukların ve bir çok sinemacının katılımıyla Emek Sineması önünde, eylem havasında gerçekleşen ödül töreni, kısa film gösterimiyle sona erdi.

KENTTE UZUN BİR YOLCULUK

Ekolojik eşikler aşılmış, ekonomik eşikler aşılmış, nüfus eşikleri aşılmış, sosyal uyum bozulmuş. İşte neoliberal kentleşmenin fotoğrafı: “Ekümenopolis”. Bu ilk uzun metrajlı belgeseliyle İstanbul’a bütüncül bir yaklaşımla bakmayı amaçlayan ve değişim kadar onun dinamiklerini de sorgulayan İmre Azem, bizi yıkılmış gecekondu mahallelerinden gökdelenlerin tepelerine, Marmaray’ın derinliklerinden üçüncü köprünün güzergâhına, gayrimenkul yatırımcılarından kentsel muhalefete, bu uçsuz bucaksız kentte uzun bir yolculuğa çıkartıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

'Das Fenomen' sergisinde politik çağrışımlar

SONRAKİ HABER

Mas-Daf işçilerinin yürüyen fotoğrafları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...