06 Aralık 2013 10:53

'O manşeti' hazırlayan Baransu'ya soruşturma açıldı

Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu'nun geçtiğimiz hafta 'Gülen'i Bitirme Kararı 2004'te MGK'da Alındı' manşetine konu olan haberiyle ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu soruşturma başlattı. Mehmet Baransu soruşturma dosyasının tek şüphelisi.

\'O manşeti\' hazırlayan Baransu\'ya soruşturma açıldı
Paylaş

Taraf gazetesi yazarı Mehmet Baransu'nun geçtiğimiz hafta “Gülen'i Bitirme Kararı 2004'te MGK'da Alındı" manşetine konu olan haberiyle ilgili Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu soruşturma başlattı. Soruşturma, görevsizlik kararı verilerek Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. Maddesi ile yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

BARANSU SORUŞTURMANIN TEK ŞÜPHELİSİ

Mehmet Baransu soruşturma dosyasının tek şüphelisi. Cumhuriyet Savcısı Sıddık İlgar tarafından başlatılan soruşturmada, Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yetki sınırları içerisinde olan Taraf Gazetesi'nin 28 Kasım tarihli nüshasının birinci sayfasında Mehmet Baransu tarafından “Gülen'i bitirme kararı 2004'te MGK'da alındı" başlığı ile gazetenin manşetinde yer alan bir haber yaptığı ifade edildi.

Söz konusu haberle Baransu'nun '25 Ağustos 2004 tarihli ve Karar No:481 sayılı Milli Güvenlik Kurulu kararını' yayınlamak ve açıklamak suretiyle TCK'nın 327, 328, 329 ve 336. maddelerinde yazılı olan “Devlet güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme", “Siyasal veya askeri casusluk “Devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama ve “Yasaklanan bilgileri açıklama" suçlarını işlediği iddia edildiği belirtildi.

GÖREVSİZLİK KARARI

Söz konusu suçlarla ilgili soruşturma yapma görevinin TMK 10. Maddesi uyarınca Anadolu Cumhuriyet Başsavcığılı'nın görev alanına girmediğinin kaydedildiği görevsizlik kararında, soruşturma dosyasının 10. Maddesi ile görevli İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar verildi. Soruşturmaya konu suçlar ise toplamda 26 yıldan 43 yıla kadar hapis cezası istemini öngörüyor. (İstanbul/DHA)


TARAF MEYDAN OKUDU

Başbakanlık, MİT ve MGK, fişleme belgelerini yayınlayan Taraf için suç duyurusunda bulunmasına bugünkü manşetiyle meydan okudu.

Başbakanlık, MİT ve MGK’nin soruşturması Taraf’ın manşetine yansıdı. Taraf “Susturamazsınız” dedi. Gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Neşe Düzel bir yazı kaleme aldı. Geçmişte askeri vesayetin de kendilerini baskı altına almaya çalıştığına da atıfta da bulunan Düzel, “Bana sorarsanız... Askerî vesayet için bitişe giden süreç, yalanlarla ve tehditlerle Taraf’ı susturmaya çalışmasıyla başlamıştı” dedi.
Taraf, 2004 yılında yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında Gülen Cemaatini bitirme planıyla ilgili belgeler yayınlamıştı. Bu belgelerin ardından da Cemaat ve AKP arasındaki ipler iyice gerildi. Hemen her gün yeni bir belge yayınlayan Taraf gazetesi ve belgeleri yayınlayan Muhabir Mehmet Baransu için  Başbakanlık, MİT ve MGK, suç duyurusunda bulununca gazetede tam sayfa bir haber ile tepki gösterdi.
Neşe Düzel’in “Aynı yağmurlarda kirleniyorlar” yazısından satırbaşları şöyle:

PAŞALARININ YÜRÜDÜĞÜ YOLLARDAN YÜRÜMEYE DEVAM
...
Halkınızdan gizlemeye çalıştığınız gerçekler olması ne kadar korkutucu. Öyle değil mi? Gerçekler ortaya çıkacak diye ödünüz patlıyor.
Bir iktidar, yaptıklarını halkından gizlemek için baskılara, tehditlere, çarpıtmalara başlamışsa, onun için yolun sonu görünmüş demektir. Bir daha iflah olmaz artık.
Çünkü halk, o iktidarı sorgulamaya koyulur ve sonunda herkes, iktidarın, “Gizlemeye çalıştığı asıl yüzünü” görür.
Biz bu macerayı daha önce de yaşadık.
Şimdi aynen taklit ettiğiniz askerî vesayet de zamanında Taraf ‘ı susturabilmek için aynı yöntemleri denedi.
İftiralar attılar, gerçekleri çarpıttılar, yalan söylediler, tehdit ettiler ama sonuç değişmedi. Halk sonunda gerçeği gördü.
Bana sorarsanız... Askerî vesayet için bitişe giden süreç, yalanlarla ve tehditlerle Taraf’ı susturmaya çalışmasıyla başlamıştı.
Bu iktidar da şimdi aynı yoldan yürüyor....
... Siz, askerî vesayetin paşalarının yürüdüğü yollardan yürümeye devam edin. (MEDYA SERVİSİ)
 


TGF'DEN KINAMA:BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE AĞIR BİR DARBE DAHA VURULDU

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkanı Atilla Sertel, Başbakanlık, MGK ve MİT’in Taraf gazetesi ve muhabiri Mehmet Baransu hakkında suç duyurusunda bulunmasını eleştirerek, “Bu olayla birlikte en yüksek makamlar aracılığıyla basın özgürlüğüne ağır bir darbe daha vurulmuştur. Asıl amaç; gazeteciler arasına yeni bir korku daha salmak, gerçeklerin görmezden gelinerek suya sabuna dokunmayan börtü-böcek haberlerinin yapılmasını istemektir” dedi.

Yazılı açıklamasında halkın haber alma hakkı için çalışan gazetecilerin, halka karşı sorumluluğunun, başta işverenine ve kamu otoritelerine karşı olmak üzere, öteki tüm sorumluluklardan önce geldiğini hatırlatan TGF Genel Başkanı Atilla Sertel, şöyle dedi:
“Taraf gazetesi muhabiri Mehmet Baransu’nun yaptığı ‘bavul gazeteciliği’ni her ne kadar uygun bulmasak da kamuoyuna yansıyan iddialar haberciliktir. Ve bu doğrultuda değerlendirilmelidir. Başbakanlık, MGK ve MİT’in bu haberler hakkında suç duyurusunda bulunması ise tam anlamıyla basın özgürlüğüne darbedir. Yapılan suç duyurusunun temelinde; gazeteciler arasına yeni bir korku daha salmak, gazetecilerin ve dolayısıyla toplumun gerçekleri öğrenmesinin önüne geçmek, bunun yerine suya sabuna dokunmayan börtü-böcek ve magazinsel haberlerin yapılmasını istemek vardır. Bu anlayış bizim mesleğimizle taban tabana zıttır.”
 

ÖNCEKİ HABER

Kilis el Nusra\'nın silah pazarı mı oluyor?

SONRAKİ HABER

AKP\'nin Diyarbakır adayı, Roboski\'yi \'Dobroski\' sanıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...