05 Aralık 2013 23:11

Endoskopi korkusuna kapsüllü çözüm

İnce ve kalın bağırsak hastalıkları ile kanserlerinin tespit edilmesinde kullanılan video kapsül endoskopi yönteminde, hastaya yutturulan minik bir kapsülün içinde bulunan kamera ile tüm sindirim sistemi baştan aşağıya gözlemlenebiliyor.

Endoskopi korkusuna  kapsüllü  çözüm
Paylaş

İnce ve kalın bağırsak hastalıkları ile kanserlerinin tespit edilmesinde  kullanılan video kapsül endoskopi yönteminde, hastaya yutturulan minik bir kapsülün içinde bulunan kamera ile tüm sindirim sistemi baştan aşağıya gözlemlenebiliyor. Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek “Video kapsül endoskopi uygulamasında hastaya, içinde kamera olan bir kapsül yutturuluyor. Yutulan kapsülün özelliğine göre ince bağırsak ya da kalın bağırsaklar görüntülenebiliyor. Hastaya aynı zamanda bir bel çantası beraberinde kayıt cihazı veriliyor. Yutulan kapsül organın fotoğraflarını da çekiyor ve kayıt cihazına hekimlerin inceleyeceği binlerce fotoğrafı yollayabiliyor. Kapsül daha sonra dışkı yolu ile vücuttan atılıyor” diyor.

VKE NASIL UYGULANIR?

Kapsül endoskopi yapılacak günden bir gün öncesinde sıvı gıda alımına geçilmesi ve görüntü kalitesinin arttırılması için düşük doz barsak temizleyici ilaç kullanılması gerekmektedir. 12 saatlik açlık sonrası kapsül endoskopi sisteminin kaydedici elektrotları karın bölgesine yapıştırıldıktan sonra kapsül bir miktar suyla yutturulur. Hasta 2 saat sonra sıvı berrak gıdalar ve 4 saat sonra da hafif bir yemek tüketebilir. Yaklaşık 12 saatlik kayıt sonrası hasta üzerindeki alet sistemini hastaneye geri getirir ve alınan kayıtlar hekim tarafından incelenip, raporlanır.  Kapsül sistemi üzerinde iken hasta günlük yaşamına devam edebilir; ağır egzersiz yapmaması,  kayıt sistemini etkilememesi için manyetik ortamlardan uzak durması gerekir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sokakta canlı müzik

SONRAKİ HABER

Egzersiz ‘bunamaya iyi geliyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa