06 Aralık 2013 06:00

Sıcak bir kışın işaretler

27 Kasım 2013 günü Tunus’un Siliana Gabes ve Gafsa vilayetlerinde genel grev ilan edildi. Bu kentlerdeki binler, yoksulluğu, işsizliği, dışlanmayı, baskı ve aşağılanmayı protesto etmek için sokaklara indiler.

 Sıcak bir kışın işaretler
Paylaş

Halkın Sesi - Başyazı

27 Kasım 2013 günü Tunus’un Siliana Gabes ve Gafsa vilayetlerinde genel grev ilan edildi. Bu kentlerdeki binler, yoksulluğu, işsizliği, dışlanmayı, baskı ve aşağılanmayı protesto etmek için sokaklara indiler. Bu tarihin aynı zamanda Siliana’da geçen yıl yapılan ve güvenlik güçlerinin halkın üzerine pompalı tüfeklerle ateş açtığı eylemlerin yıl dönümü olduğu da bütün Tunusluların hatırasında hâlâ tazedir.

Bu üç kentte sokaklara dökülen halk; devrim sırasında halkın haykırdığı taleplere sırt çeviren ve bin Ali diktatörlüğüne karşı gırtlağına kadar rüşvet ve yolsuzluklara bulaşmış baskıcı bir diktatörlük kurma hevesinde olan “en Nahda’nın iktidar koltuğuna yapışmaya devam etmesini açıkça reddettiklerini ifade ettiler.

Sadece bu üç vilayetin genel grev kararı almış olması, diğer vilayetlerde aynı sorunlarla karşılaşılmadığını ve aynı gerginliğin yaşanmadığını göstermiyor. Gelecek haftalarda birçok vilayette benzer hareketlerin ortaya çıkması kuvvetle muhtemeldir ve bu hareketlerin 2010-2011 kışında bin Ali’nin devrilmesiyle sonuçlanan ayaklanma benzeri toplu bir ayaklanmayla sonuçlanması ihtimalini de göz ardı etmemek gerekir. Gerçekten de, 2014 bütçesinin yüklerinin büyük oranda omuzlarına oturtulduğu orta sınıflar da dahil olmak üzere, toplumun tüm katmanlarında bir isyan duygusu giderek büyümektedir. Patron örgütü bile ülkeyi bir uçuruma doğru sürükleyen hükümetin hedefleri konusundaki endişelerini artık saklamıyor.
“Ulusal Diyalog” girişiminin en Nahda’ya ve genel olarak iktidardaki üçlü koalisyona; yerini, ülkeyi içinde bulunduğu boğucu ekonomik sıkıntılardan kurtaracak, can güvenliğini sağlayacak ve şeffaf, serbest seçimleri hazırlamaya yetenekli bir Ulusal Selamet hükümetine bırakması için bir çıkış yolu sunduğuna kuşku yoktur. Ancak bütün meşruiyetini kaybetse bile, en Nahda ve ortaklarının, sırf iktidar koltuğunu bırakmamak için diyalog yolunu başarısızlığa uğratma yolunda manevralarına ısrarla devam etmeleri ülkeye ve halka büyük zarar vermektedir. Kısacası en Nahda ve ortaklarının öngöremediği şey, “Ulusal Diyalog” çerçevesinde görüşmeler yoluyla kabul etmeye yanaşmadıklarının yoksullaşan, açlığa mahkum edilen, dışlanan, baskı altına alınan ve özgürlüğü, hakları, Tunus, onuru ile oynanmasını kabul etmeyen halk tarafından göstere göstere kendilerine dayatılmasıdır.

ÖNCEKİ HABER

Muhaliflere özel Ankara toplantısı

SONRAKİ HABER

Beşiktaş da elenenler kervanına katıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...